Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tragický víkend v Tatrách: FOTO hrdina Maťo (†28), smrť pri záchrane turistu (†22)

V Tatrách zahynul cez víkend hrdina Maťo Zobraziť galériu (5)
V Tatrách zahynul cez víkend hrdina Maťo (Zdroj: Foto, FB, HZS)

VYSOKÉ TATRY - Obrovská tragédia sa stala včera vo Vysokých Tatrách. V horách zahynuli dvaja mladí ľudia. Maťo sa vybral na pomoc turistovi, ktorý spadol a, žiaľ, zahynul. Horský nosič sa stal hrdinom. Zomrel pri záchrannej akcii, zanechal po sebe milovanú Ľudku a synčeka.

Za Maťom, ktorý zahynul cez víkend pod Zbojníčkou, smúti rodina, priatelia, ale aj široká verejnosť. Jeho statočnosť a šľachetnosť sa zapísala do sŕdc mnohých, ktorí nezabudnú. "Zomrieť v horách, idúc na pomoc zranenému, je výsadou horalov s tým najčistejším charakterom. Maťo Hurajt bol počas svojho krátkeho života presne takým typom chlapa. Priamy, férový a nebojácny," napísal po nešťastí ako spomienku na výborného kamaráta Maťo Maličký.

Nebohý muž bol vysokohorským nosičom. Vyniesol tony nákladu práve vo Veľkej Studenej doline, ktorá sa mu stala osudnou. "V dobrom aj zlom, na jarnom slnku, decembrovej fujavici, či júlovej búrke. Maťo bol nosič, tak ho poznali všetky skaly na chodníku ku Zbojníčke," napísal o nebohom mužovi kamarát.

V poslednú marcovú veternú a zaľadnenú nedeľu sa stal Maťo aj záchrancom – hrdinom. "Milý Maťo, v Tvojom živote sa zastavil čas v okamihu, keď si išiel na pomoc núdznemu. Nastala večnosť – stal si sa pomocníkom v núdzi naveky. Tvoju pomoc bude potrebovať najmä milovaná Ľudka a synček Miško. Budú ju potrebovať aj mnohí ďalší, ktorí sa ocitnú v horách na tenkej hrane prežitia, a viem, že ich neodmietneš. Nepochybujem o tom, kamarát," vyznal sa srdcervúcimi slovami kamarát. 

Maťo išiel na pomoc turistovi zo Slovenska (†22)

Horskí záchranrári prijali včera popoludní tiesňové volanie od turistov vo Veľkej Studenej doline na chodníku smerujúcom k Zbojníckej chate. Turisti počuli volanie o pomoc od ženy. Bola nad skalným prahom, cez ktorý spadol jej priateľ. Turisti najskôr kontaktovali Zbojnícku chatu, neskôr horských záchranárov. Počasie bolo veľmi nerpiaznivé, fúkal silný nárazový vietor. Telefonické spojenie sa preto niekoľkokrát prerušilo. Kvôli zlému počasiu nemohol vzlietnuť ani záchranársky vrtuľník. "Na pomoc odišlo záchranné družstvo zo Starého Smokovca. Po prijatí informácií od turistov na miesto odišiel aj dobrovoľný záchranár HZS pracujúci na Zbojníckej chate. K dobrovoľnému horskému záchranárovi HZS sa pridal 28-ročný člen personálu Zbojníckej chaty, ktorý počas presunu v teréne nešťastne spadol na zľadovatenom teréne a zraneniam na mieste podľahol," opísali horskí záchranári na svojej internetovej stránke. 

Tragický víkend v Tatrách:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto, FB, HZS)

K uviaznutej žene smeroval ďalší člen personálu zo Zbojníckej chaty. Jej 22-ročný priateľ, žiaľ, pádom utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Vystrašenú ženu sa podarilo dostať do bezpečia. Horskí záchranári obe telá potom transportovali do Starého Smokovca.  

Riaditeľ a členovia Horskej záchrannej služby vyjadrujú obrovskú ľútosť nad celým prípadom, pri ktorom prišiel o život človek, ktorý išiel na pomoc druhým. "Aj touto cestou by sme radi vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým," napísali horskí záchranári.

Tragický víkend v Tatrách:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto, FB, HZS)

Záchrana skialpinistu z Česka

Pomoc Horskej záchrannej služby si vyžiadalo ťažké zranenie 73–ročného českého skialpinistu, ktorý v sobotu 25. marca večer pri lyžovaní v centrálnom žľabe z Vysokej smerom do Dračej dolinky spadol. Počas približne 200-metrového pádu utrpel mnohopočetné poranenia dolných končatín, rebier, chrbtice a hlavy. Po páde bol v krátkom bezvedomí. Nachádzal sa približne 150 výškových metrov nad dnom Dračej dolinky. Na mieste s ním boli aj ďalší dvaja skialpinisti, ktorí udalosť nahlásili a poskytli GPS súradnice svojej polohy.

Tragický víkend v Tatrách:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto, FB, HZS)

Lyžiarovi prišli na pomoc profesionálni aj dobrovoľní záchranári HZS zo Starého Smokovca. Po príchode postihnutého vyšetrili a poskytli mu nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť. Zabezpečili ho do nosidiel a pomocou lanovej techniky ho spustili z exponovaného terénu do Zlomiskovej doliny. Odkiaľ pokračovali k Chate pri Popradskom plese, kde ho naložili do terénneho vozidla a previezli k privolanej sanitke. Tá ho odviezla do nemocnice v Poprade. Záchranná akcia bola ukončená v nedeľu v skorých ranných hodinách. Informáciu zverejnila na svojej webovej stránke HZS.

Horskí záchranári upozorňujú

Podmienky vo vysokohorskom prostredí sa vplyvom ochladenia, ktoré nasledovalo po dlhšie trvajúcom teplom prúdení výrazne zmenili. Sneh je tvrdý, firnový a na niektorých miestach zľadovatený. Horskí záchranári upozorňujú všetkých návštevníkov, aby podmienky nepodceňovali. 

Tragický víkend v Tatrách:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto, FB, HZS)

V Tatrách na poľskej strane spadla lavína

V Západných Tatrách spadla v sobotu snehová lavína. Stalo sa to na poľskej strane v údolí Jarząbcza. Do terénu boli vyslaní horskí záchranári so psami, ktorí hľadali zasypaných turistov. Jedného ťažko zraneného muža vrtuľníkom transportovali do nemocnice v Zakopanom. V Tatrách platí výstraha pred lavínovým nebezpečenstvom. 

 

Viac o téme: TragédiaZáchranárSmrťNešťastieVysoké tatry. turista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu