Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Biskup záchranil počas vojny Slovákov pred istou smrťou: Komunisti ho poslali do väzenia

Portrét biskupa Gojdiča Zobraziť galériu (2)
Portrét biskupa Gojdiča (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA/SEREĎ - V Múzeu holokaustu v Seredi sa minulý utorok uskutočnilo premietanie dokumentárneho filmu o živote gréckokatolíckeho biskupa Pavla Petra Gojdiča, ktorý sa verejne vyjadroval proti deportáciám a neľudskému zaobchádzaniu so Židmi v období druhej svetovej vojny. Sám sa pričinil o záchranu viacerých životov, za čo mu bolo udelené vyznamenanie Spravodlivý medzi národmi. Po vojne ho predstavitelia komunistického režimu vo vykonštruovanom procese odsúdili na doživotie. V roku 2001 bol pápežom Jánom Pavlom II. vo Vatikáne vyhlásený za blahoslaveného.

Srdcervúce príbehy obetí nacistického teroru: Skutočné spovede ľudí, ktorí prežili

Pavel Peter Gojdič sa narodil 17. júla 1888 v Ruskových Pekľanoch, neďaleko Prešova, v rodine gréckokatolíckeho kňaza. Po maturite nastúpil na štúdium teológie v Prešove, neskôr v Budapešti. Spolu s bratom Kornelom ho vysvätili za kňaza v roku 1911 v Prešove.

Počas druhej svetovej vojny nezištne pomohol mnohým Židom, ktorých tak zachránil pred istou smrťou. Ako jeden z mála otvorene vystúpil voči protižidovskej politike slovenského štátu a verejne kritizoval jeho popredných predstaviteľov, predovšetkým z radov cirkvi. Proti zárodkom takejto politiky vystupoval dokonca ešte pred vznikom slovenského štátu.

Po druhej svetovej vojne sa stal obeťou nastupujúceho komunistického režimu. Vo vykonštruovanom procese bol odsúdený na doživotie a svoje posledné roky života strávil v tých najhorších komunistických väzeniach. V nich musel čeliť fyzickému a psychickému násiliu. Napriek tomu zostával silný a pomáhal ostatným väzňom, tak ako to bolo u neho zvykom. Zomrel v deň svojich narodenín vo väzení v Leopoldove v roku 1960. Pochovali ho do hrobu označeného číslom 681.

Biskup záchranil počas vojny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Premietania snímky "Gojdič, láska nadovšetko" sa zúčastnil režisér Michal Spišák, producentka Eva Kratochvílová a jeden z predstaviteľov filmu gréckokatolícky kňaz a univerzitný pedagóg na Prešovskej univerzite docent Peter Borza. Filmový dokument, pôvodne plánovaný na 30 minút, sa vďaka množstvu materiálov získaných v archívoch rozšíril až na hodinu. Eva Kratochvílová zdôraznila, že každá veta obsiahnutá v dokumente má svoju váhu a význam a bola by škoda ju nezaradiť.

„Ťažko sa po takomto silnom zážitku hľadajú slová. Ja sa však o to pokúsim. Pokiaľ ste si počas premietania filmu všimli, hrob v ktorom je pochovaný biskup Gojdič, bol označený len číslom. Nie je tam ani jeho meno. Je to podobný osud, ako mali ľudia, ktorí boli deportovaní do koncentračných a vyhladzovacích táborov. Svoj život ukončili len ako čísla, bez mena. Našou úlohou je prinavrátiť týmto ľuďom ich identitu,“ uviedol Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi, po premietaní.

„Ten záver, čo povedali, že nerobiť kompromis so zlom, tak ten si uchovám veľmi dlho v pamäti,“ vyjadrila sa jedna z diváčok.

Viac o téme: Pavol Peter Gojdič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu