Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meteorológovia varujú pred prudkým oteplením: Slováci budú čeliť nástrahám počasia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Počasie v strednej Európe opäť prezlieka kabát. Meteorológovia predpovedajú oteplenie, ktoré vydrží až do začiatku víkendu. Zmenu počasia však bude sprevádzať aj nepríjemná stránka.

Meteorológovia včera upozornili na silnejší vietor, ktorý bude v najbližších dňoch citeľný najmä v oblasti Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Výstrahu druhého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Žilina, Martin, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, ale aj Banská Bystrica a Brezno. Podľa SHMÚ môže vietor na tomto území dosiahnuť miestami rýchlosť 115 až 140 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a pre dané oblasti podľa meteorológov nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody.

Zlá správa pre milovníkov Álp: Koniec dovolenky na snehu, vedci zverejnili smutnú štúdiu

Cez strednú Európu aktuálne prechádza výšková frontálna zóna, upozornili meteorológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na Facebooku. Naše územie bude pod vplyvom postupujúcich frontálnych systémov.

Meteorologická výstraha druhého stupňa pred vetrom.
Zobraziť galériu (3)
Meteorologická výstraha druhého stupňa pred vetrom.

Hydrologická výstraha prvého stupňa platí pre Martin a Žilinu.
Zobraziť galériu (3)
Hydrologická výstraha prvého stupňa platí pre Martin a Žilinu.

Predjarné oteplenie

Od stredy bude od severozápadu do strednej Európy prúdiť frontálny systém spojený s tlakovou nížou, ktorá sa presunie z Nórskeho mora nad Škandináviu a cez naše územie prejde len jeho teplý front, studený ostane severne od našich hraníc, vysvetlili meteorológovia. Teploty dnes na juhozápade vystúpia až na 11 stupňov Celzia.

Vo štvrtok cez naše územie prejde teplý front a prinesie veľmi teplý vzduch. Teploty dosiahnu rozpätie 10 až 15 stupňov Celzia. V piatok sa však opäť trocha ochladí, pretože sa od severozápadu priženie studený front. Vplyvom podružnej tlakovej níže bude predovšetkým na horách veterno.

...

Viac o téme: JarPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu