Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koniec Slotovej kauzy s búračkou a alkoholom: Súd vyriekol tento verdikt

Ján Slota Zobraziť galériu (3)
Ján Slota (Zdroj: SITA/Marián Peiger)

ŽILINA – Ján Slota mal dnes opäť stáť pred súdom. Bývalý predseda SNS a dakedajší žilinský primátor však na pojednávanie neprišiel. Verdikt súdu si vypočul len jeho advokát Pavol Kuric.

Minulý rok narazil Ján Slota na luxusnom Porsche Cayenne do Audi, ktoré následne vrazilo do ďalšieho auta. Bývalý predseda SNS vtedy odmietol fúkať. Policajti mu zadržali vodičský preukaz. Okresný súd Žilina mu následne vydal trestný rozkaz, ktorým obvineného uznal za vinného zo spáchania prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Politik vtedy dostal pol roka s ročnou podmienkou. Prokurátor ale žiadal prísnejší trest.

Jána Slotu obžalovali: Za škandál s mladými dievčatami mu hrozí väzenie

Dnes Jána Slotu súdili opäť, tentoraz na Krajskom súde v Žiline. Na pojednávanie však prišiel iba obhajca. Kontroverzný politik si verdikt sudcu vypočuť zrejme nechcel. „Krajský súd zrušil rozsudok okresného súdu v časti o výroku o peňažnom treste. Obžalovanému uložil trest odňatia slobody vo výmere štyri mesiace s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 24 mesiacov. Trest zákazu činnosti vo výmere šesť rokov považoval krajský súd za primeraný,“ povedal po pojednávaní Jozef Michňa, hovorca krajského súdu Žilina.

Koniec Slotovej kauzy s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: DK)

Podľa hovorcu prokuratúry Milana Cisárika je trest primeraný: „Myslím, že toto je dobrá správa pre všetkých vodičov v Žiline a okolí, že môžu bezpečne jazdiť a nebudú ohrození touto osobou.“ Krajský súd zrušil Jánovi Slotovi pôvodný peňažný trest, dôvodom má byť fakt, že politik je dôchodcom. „Argumentom, prečo sme považovali peňažný trest za nedostatočný je to, že sám obžalovaný uviedol, že je dôchodcom a ukladanie peňažných trestov pre dôchodcom považujeme za neprimerané,“ uviedol Cisárik.

Obhajca Pavol Kuric sa k rozsudku vyjadril veľmi stručne: „Zobrali sme ho na vedomie, to je celé.“ Ján Slota si teda nasadne za volant šesť rokov a najbližšie dva roky musí navyše sekať dobrotu, inak pôjde na štyri mesiace za mreže.  V súčasnosti prebieha voči Jánovi Slotovi ešte niekoľko ďalších procesov. Na okresnom súde Žilina pre prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže, ako aj ďalšia obžaloba na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pre korupciu.

Obhajca Jána Slotu, žilinský advokát Pavol Kuric, prišiel na pojednávanie bez svojho klienta.
Zobraziť galériu (3)
Obhajca Jána Slotu, žilinský advokát Pavol Kuric, prišiel na pojednávanie bez svojho klienta.  (Zdroj: DK)

 

 

Viac o téme: Súd Ján Slota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu