Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Žilina medzi najzadlženejšími mestami Slovenska: Miliónový úver a ďalšie poplatky pre vodičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo)

ŽILINA - Krajské mesto na severe Slovenska je zrejme „skokanom roka“. Iba prednedávnom patrila Žiline prvá priečka v zadlženosti. Potom prišla na scénu vláda Slovenskej republiky a odpustila mestu úver za kórejskú dedinu. Smerácky primátor Igor Choma sa chvíľu mohol pochváliť super finančnou kondíciou. Trvalo to však iba pár mesiacov, mesto sa po včerajšku opäť vyšvihlo do TOP desiatky najzadlženejších.

Mesto Žilina ide zobrať úver 8,5 milióna na opravu osvetlenia. Primátor Igor Choma hovorí, že mesto pristúpi na základe rámcovej zmluvy k zásadnej modernizácii – rekonštrukcii zostávajúcej časti starého verejného osvetlenia. „Rekonštrukciu verejného osvetlenia chceme kompletne ukončiť počas budúceho roka. Nepotrebujeme už urobiť žiadne zmluvné veci, žiadne verejné obstarávania. Zmluva je platná. Čiže okamžite vieme pristúpiť k realizácii mestských častí, ktoré sú projekčne pripravené. Také máme štyri. Do dvoch mesiacov máme pripravené projekty na zvyšné časti,“ povedal žilinský primátor.

Koniec Slotovej kauzy s búračkou a alkoholom: Súd vyriekol tento verdikt

Parkovanie alebo svetlá

Úver museli odobriť poslanci, schváleniu miliónového zadlženia však predchádzala búrlivá diskusia. Na zastupiteľstve to chvíľami vyzeralo ako na bojovom poli. Mestskí radní si navzájom vymieňali štipľavé komentáre. V hre boli totiž okrem svetiel aj nové parkovacie miesta. S pozmeňovacím návrhom prišiel poslanec Kapitulík, ktorý chcel milióny eur presunúť na výstavbu parkovania: „Som presvedčený, že ak si máme zobrať 8,5-miliónový úver, rapídnym spôsobom znížime úverovú kapacitu mesta a najbližšie roky sa v Žiline nič väčšie neudeje. Keď už opäť budeme patriť medzi 10 najzadlženejších miest, mali by sme riešiť priority ľudí. Určite ich viac trápi parkovanie na sídliskách ako predražená rekonštrukcia verejného osvetlenia. Preto som predložil koncepciu riešenia statickej dopravy na jednotlivých sídliskách,“ argumentoval poslanec.

Šéf najväčšieho žilinského klubu Peter Fiabáne si myslí, že parkovanie musí nateraz počkať: „Téma parkovania je takou vážnou, že sa jej musíme venovať komplexnejšie. Stavanie nových parkovacích miest nevyrieši problém mobility, pretože ľudia so svojou pohodlnosťou chcú mať parkovanie čo najbližšie k domu. Ja tvrdím, že otázka budúcnosti parkovania v Žiline je aj celoplošné spoplatnenie parkovania, tak aby sme zabezpečili vôbec túto základnú potrebu.“ Poslanci nakoniec schválili úver na rekonštrukciu osvetlenia v meste drvivou väčšinou. 

Vizualizácia návrhu budovania nových parkovacích miest

Parkovanie Žilina

Viac o téme: DlhŽilina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu