Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Odvolávanie Fica sa zvrhlo: VIDEO nadávky najhrubšieho zrna, k**va už prestaňte!

Odvolávanie Roberta Fica sa zvrhlo. Zobraziť galériu (17)
Odvolávanie Roberta Fica sa zvrhlo. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Fico bude čeliť dnes svojmu druhému pokusu o odvolanie. Opozícia iniciovala schôdzu, na ktorej chce premiérovi spočítať kauzu vysokých cien energií. Zaujímavé je, že pred vyše pol rokom, keď opozícia odvolávala jeho pravú ruku, policajti podnikli raziu u kontroverzného podnikateľa Bašternáka. Dnes sa zopakovalo to isté. Dymová clona? Policajti urobili znova v čase, keď sa odvoláva v parlamente kľúčová postava vlády, raziu u Bašternáka. Na úvod schôdze sa začali diať veci. Po niekoľkých minútach ju dokonca šéf parlamentu preložil na iný deň.

  • O 13:00 sa začala aj 13. schôdza Národnej rady, na programe je jediný bod - návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi.
  • Dôvodom má byť kauza s cenami energií. Pod návrh sa podpísalo 42 poslancov.
  • Premiér už viackrát avizoval, že v prípade mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa bude venovať jeho odvolávaniu, sa na nej nezúčastní ani on, ani poslanci za stranu Smer
  • Išlo o druhé odvolávanie Roberta Fica v tomto volebnom období
  • Kauza vysokých cien energií vyvrcholila odchodom šéfa Regulačného úradu Jozefa Holjenčíka
  • Fica sa odvolať nepodarilo, schôdza bola totiž prerušená - pokračovať sa bude vo štvrtok o 13.00

Holjenčík na Úrade vlády s Ficom
Zobraziť galériu (17)
Holjenčík na Úrade vlády s Ficom  (Zdroj: Jan Zemiar)

Danko prerušil a odložil schôdzu o odvolávaní

Situáciu sme sledovali ONLINE

Tlačovka Andreja Danka a podpredsedov parlamentu:

17:00 Šimkovičová dostala pokutu tisícku

V tomto volebnom období hlasovala za poslaneckého kolegu Martina Šimkovičová (nezaradená). Mandátu sa odmietla vzdať, dostala pokutu 1000 eur. V roku 2009 sa rovnakého prešľapu dopustila vtedy opozičná poslankyňa Iveta Radičová. Chybu si priznala a vzdala sa poslaneckého mandátu, čo označila za jediný spôsob, ako sa očistiť.

16:55 Podvod na videu

Matovič na tlačovkeho prehovoril, ako kameraman Topiek zachytil údajný podvod pri hlasovaní v parlamente. Ukázal aj video ako odôkaz. "Danko s Glváčom spáchali podvod, keď pán Glváč hlasoval miesto Danka. Následne, keď na to prišli, sa nepriznali a nechali schôdzu bežať ďalej. Došlo k závažnému porušeniu zákona priamo v NR SR dvoma najvyššími predstaviteľmi parlamentu. Spáchali podvod a následne sa k tomu nepriznali," povedal Matovič a pustil videozáznam, ktorý má podvodné hlasovanie dokazovať.

16:40 Matovič ukázal možné pochybenie

Matovič ukázal na videu Topiek, ako údajne podpredseda parlamentu Martin Glváč zrejme hlasoval s kartou predsedu parlamentu Andreja Danka. K incidentu malo dôjsť počas prezentácie na začiatku mimoriadnej schôdze venovanej odvolávaniu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Kým Danko v sále nebol, hlasovanie ho vykázalo, že bol vďaka jeho karte prítomný. Na druhej strane Glváč, ktorý sa v sále nachádzal, je vykázaný ako neprítomný. Glváč mal totiž manipulovať práve s Dankovou kartou, nie so svojou.

16:12 Tlačovka Matoviča

Šéf OĽaNO vystúpi dnes o pol 5. Témou bude podvod, aký ste ešte nevideli.

15:40 Nepatrí to do parlamentu, tvrdí Drucker

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), zhodnotil, že v danej situácii sa nikto necítil príjemne. "Nemyslím si, že toto patrí do Národnej rady, treba si nájsť vzťah jeden k druhému a rešpektovať sa vzájomne," priblížil. Celkovo by tak podľa neho bolo dobré, keby existovala väčšia veľkorysosť a slušnosť, predovšetkým aj v Národnej rade.

15:31 Vo štvrtok už pomôcky mať nebude

Matovič sa taktiež vyjadril, že v tejto veci kapituluje a vo štvrtok vizuálne pomôcky nedonesie. Dodal, že Bugárovi povedal: „Ty buď ticho, ty zlodej nenažraný" s pripomenutím toho, že šéf strany Most-Híd kúpil pozemky pod R7 a okradol tak aj vlastnú rodinu.

15:24 Matovič o podlých nadávkach

„Každé druhé slovo je tá najpodlejšia nadávka," povedal o Bugárovi Matovič. Remišová sa k spomínaným výrokom nechcela vyjadrovať.

15:15 Ide vraj o oficiálnu parlamentnú tlač

"To je oficiálna parlamentná tlač. Podali sme to takýmto spôsobom do podateľne Národnej rady (NR) SR," upozornil Matovič. Tvrdí, že dôvodová správa na odvolanie premiéra má 19 strán a materiál, ktorý ukazoval v pléne, je jej súčasťou. 

15:12 Matovičova výzva

„Už mám toho plné zuby," hovorí o situácii Matovič. „Ku***, teraz už konečne prestaňte," povedal vraj Béla Bugár Veronike Remišovej, jeho straníckej kolegyni, v parlamente a teraz sa vyjadruje o ňom, že je vulgárny. Matovič zároveň ponúka milión eur za nahrávku, na ktorej počuť z jeho úst nejaký tvrdý vulgarizmus.

15:07 Ide o šikanu a buzeráciu

Šéf obyčajných ľudí hovorí o šikane a buzerácii zo strany vedenia NRSR, aby oddialili odvolávanie Roberta Fica. Ohradil sa aj voči tomu, čo o ňom hovorili podpredsedovia a predsedu parlamentu - že sa vulgárne vyjadruje v parlamente. Prisahá, že v živote nepoužil žiaden tvrdý vulgarizmus. 

15:00 Matovič si nie je vedomý porušenia zákona

Matovič kritizuje raziu u Bašternáka, ktorá bola vraj divadielkom. Rozpráva aj o tom, ako Bugárovi už pri prvom odvolávaní Kaliňáka prekážal transparent. Dnešné divadlo je vraj Dankovým dielo. Matovič ho chcel konfrontovať. „A oni bez hanby pošliapu zákon," hovorí a dodáva, že vraj žiaden neporuší. "Našli sme cestičku, ako obísť chorý rokovací poriadok Andreja Danka," zdôvodnil svoje správanie Matovič.

Odvolávanie Roberta Fica
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:55 V grémiu vznikla debata o prílohe k návrhu

Podľa smeráka Dušana Jarjabka prerušenie schôdze vyplýva z Rokovacieho poriadku. Na grémiu vraj vznikla debata, čo je príloha k návrhu. „Rozhodnutie predsedu, v akej forme môže byť príloha ukázaná, bolo schválené koaličnými poslancami na grémiu. Priebeh schôdze vykladá ten, čo schôdzu vedie. Béla Bugár na grémiu povedal, že by rozhodol rovnako,“ dodal Jarjabek.

14:48 Koaličná rada ku kríze s energiami dnes bude v parlamente, povedal Danko.

14:44 Čoskoro sa k situácii vyjadrí aj Igor Matovič na oficiálnej tlačovke.

14:37 Znechutený Krajniak

Podpredseda Sme rodina Milan Krajniak je znechutený z diania v parlamente. „Načo sme zvolávali schôdzu na odvolávanie vlády, keď Igor Matovič ju druhýkrát zmaril tak, ako v lete. Vedel, že takým to správaním dá zámienku predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi, aby schôdzu mohol odročiť. Mali by sme používať argumenty,“ povedal novinárom s tým, že takéto šaškárne nemajú zmysel.

Odvolávanie Roberta Fica
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:30 Danko je šokovaný

„Ja som v šoku z elasticity charakteru niektorých politikov," dodáva Danko. Rozpráva o tom, že Matovič si vymýšľal výhovorky ako napríklad choroby. „Ja som žiaden zákon neporušil. Pán Matovič porušiel niekoľko zákonov," dodáva.

14:25 Aj Smer stojí za šéfom SNS

Aj ďalší podpredseda NRSR Martin Glváč a poslanecký klub Smeru stoja za Dankom. Hovorí o tom, že za posledný týždeň v parlamente padali vulgarizmy na osoby, ktoré ani neboli prítomné. Musia sa dištancovať od takéhoto konania. Poľutovania vyjadril aj Andrej Hrnčiar, podľa ktorého je nový rokovací poriadok efektívnym nástrojom.

14:20 Aj keď nesúhlasíme, zákon platí

„Aj keď niekedy nesúhlasíme, ale zákon platí," hovorí Béla Bugár. Urobil by to isté, čo Danko, keby viedol schôdzu. Tvrdí, že niektorí poslanci nevedia normálne pracovať, iba vyvolávať hádky. Opozícia si vraj musí urobiť medzi sebou poriadky alebo sa dohodnúť s Matovičom. Ten vraj používal veľmi tvrdé slová, keď sa Bugár išiel porozprávať s Cigánikovou o tom, že nemôže dať procedurálny návrh.

14:10 Danko vysvetľuje svoje konanie

Danko nazval Matoviča expertom na vyhováranie a nepriamo aj šialencom a vysvetľuje svoje konanie. Platný rokovací poriadok musí rešpektovať, pokiaľ Ústavný súd SR nerozhodne inak. Po opätovnom napomenutí a vykázaní zo sály nasleduje absencie.

14:05 Liberáli kritizovali Matoviča

S postupom Igora Matoviča nesúhlasili niektorí jeho opoziční kolegovia. Ako informuje Denník N, podľa podpredsedníčky NRSR Lucie Nicholsonovej (SaS) mal šéf OĽaNO pracovať s oficiálnym návrhom na odvolanie Roberta Fica. „Boli sme na schôdzu dobre pripravení a toto bolo zbytočné," dodala Nicholsonová.

13:38 Matovič porušil poriadok, schôdza preložená

Igor Matovič porušil rokovací poriadok a opakovane odmietol odísť zo sály. Danko mu udelil za dnešok absenciu a bude voči nemu pokračovať konanie. Schôdzu preložil na štvrtok o 13.00.

Odvolávanie Fica sa zvrhlo:
Zobraziť galériu (17)

13:32 VIDEO Úvodu v parlamente

13:30 Danko verzus Matovič

Takto sa šéf parlamentu a šéf OĽaNO pochytili:

13:13 Schôdza prerušená

Ešte ani poriadne rozprava nezačala, už sa iskrilo. Danko prerušil schôdzu a zvolal poslanecké grémium. Dôvodom je to, že Igor Matovič spoza rečníckeho pultu nechcel odísť po tom, čo ho Danko vykázala za donesené obrazové prílohy. Ten sa bránil tým, že obrázky, ktoré má v ruke, sú oficiálnou prílohou k návrhu na Ficovo odvolanie. "Viem, že ste si mysleli, že rokovacím poriadkom to zakážete, ale ten umožňuje každému poslancovi, aby ako prílohu k oficiálnemu návrhu dal akékoľvek vizuálne zobrazenia. Je to teda oficiálna príloha k návrhu na odvolanie predsedu vlády, nie vizuálna pomôcka. Je to moje právo," argumentoval šéf Obyčajných.

Odvolávanie Roberta Fica
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:11 Matovič sa háda s Dankom

Predsedajúci Andrej Danko vykazuje z pléna Matoviča, s ktorým sa prekrikuje. "Prosím vás, aby ste upustili od porušovania Rokovacieho poriadku NR SR. Vniesli ste do sály vizuály, ktoré sú zakázané. Berte to ako moju výzvu, aby ste tieto pomôcky pred svojím vystúpením zo sály vyniesli. Ak to neurobíte, mám právo vás vykázať zo sály," odkázal Matovičovi.

Odvolávanie Roberta Fica
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:09 Matovič doniesol obrazové prílohy

Matovič tvrdí, že ho Danko predbehol a chce jeho aj Slovákov šikanovať tým, aby sa rokovalo aj po siedmej.

13:00 Schôdza začala, otvoril ju podpredseda parlamentu Béla Bugár

Počet prítomných poslancov
Zobraziť galériu (17)
Počet prítomných poslancov  (Zdroj: nrsr.sk)

11:37 "RAZIA" u BAŠTERNÁKA

"Jeho žena, ktorá chodí do rodnej dediny véééľmi sporadicky, sa včera večer zrazu objavila u svojich rodičov a v kľude si tam prečká tú strašnú "raziu"," napísal líder OĽaNO Igor Matovič.

Odvolávanie Fica sa zvrhlo:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebok)

11:29 Smer má dobrú PR agentúru

"PR agentúra, ktorá robí pre Smer, je naozaj dobrá. Je však zároveň pravda aj to, že to na Slovensku má celkom ľahké. Nehrdinský ľud s derešom v chrbte, rozmlátená opozícia a hlavne môžu rátať pri ochrane klienta s pomocou štátu. Špeciálne sa hodí polícia. Polícia dnes išla dnes k Baštrnákovi. Práve dnes. Aká to náhoda, že dnes odvolávajú R. Fica. Ideálne by bolo, ak sa začala nejaká malá vojna na východe. Takéto kalibre až neskôr. Teraz stačí popozerať upratané počítače u Bašternáka. Takže o čom sa dnes bude písať?", pýta sa Alojz Hlina, šéf KDH.

Náš človek - Ladislav
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: topky)

11:05 Na čo to robíme?

"Mnohí sa pýtate, načo to robíme, veď nemáme dosť hlasov. Nemáme. No ak by som sa týmto riadila, nerobila by som tieto 4 roky nič. Ja ale za zákony hlasujem, predkladám vlastné návrhy a komentujem tie, ku ktorým mám čo povedať. Aj to sú odkazy vám, ľuďom, možno mojím/našim súčasným alebo budúcim voličom. Pretože aj to je opozičná práca," napísala na Facebooku opozičná poslankyňa za SaS Jana Kiššová.

10:52 Opozícia reaguje na odvolávanie Fica

Opozícia ide zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu na odvolanie Fica

10:42 Razia u Bašternáka

Dnes u kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov, bola policajná razia. Zaujímavosťou je, že koncom júna minulého roka deň pred odvolávaním Kaliňáka polícia tiež urobila raziu u Bašternáka.

Bašternákova vila v Bratislave
Zobraziť galériu (17)
Bašternákova vila v Bratislave  (Zdroj: Jan Zemiar)

10:31 Prvýkrát odvolávali Fica kvôli Bašternákovi

Prvýkrát chceli Fica odvolávať opoziční poslanci 7. júla 2016. Podľa opozície premiér svojím prístupom ku kauze Bašternák totiž legitimizoval korupčné správanie, keďže odmieta odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Ladislav Bašternák (vľavo)
Zobraziť galériu (17)
Ladislav Bašternák (vľavo)  (Zdroj: Jan Zemiar)

10:19 Odvolávanie podporili aj kollárovci

K opozičným stranám SaS a OĽaNO sa pri odvolávaní Fica pridalo aj hnutie Sme rodina.

10:14 Fico je zbabelec

Rozhodnutie predsedu vlády Roberta Fica nezúčastniť sa na parlamentnej schôdzi k návrhu na jeho odvolanie je podľa predstaviteľov strany SaS čistá zbabelosť.

10:00 Fico odvolávanie označuje za divadlo

"Už vopred avizujem, že sa na tomto divadle ja ani moji kolegovia nezúčastníme a budeme sa venovať práci pre ľudí," vyhlásil Fico. "Je o mne všeobecne známe, že ako predseda vlády dlhodobo strážim stabilné ceny energií, čo som potvrdil aj razantnými krokmi, ktorými som napravil chyby regulačného úradu. Je naozaj amorálne, že návrh na moje odvolanie podávajú aj ľudia, ktorí sú zodpovední za zdražovanie cien energií za Radičovej vlády," uzavrel premiér.

Robert Fico
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Viac o téme: PlynEnergieVládaParlamentOdvolávanieRobert FicoJozef Holjenčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu