Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kollárovci navrhnú zákaz mešít na Slovensku

Milan Krajniak
Milan Krajniak (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie Sme rodina navrhuje zákonom zakázať výstavbu mešít na Slovensku, pretože tieto stavby považuje za bezpečnostné riziko. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol podpredseda Sme rodina Milan Krajniak.

Návrh novely dvoch zákonov predložil na marcové zasadnutie Národnej rady SR s tým, že má ísť o prevenciu. Slovensko je jediná krajina EÚ bez mešity. "Keď v roku 2001 zaútočili islamskí teroristi na dvojičky v New Yorku, zdalo sa, že sa nás to netýka. V roku 2004 prišiel atentát v Madride, v roku 2005 v Londýne, v roku 2015 v Paríži. Pred rokom v Bruseli a pred Vianocami 2016 v Berlíne. Blíži sa to teda k nám," varoval Krajniak s tým, že 21. januára 2017 rakúska polícia oznámila, že zabránila útoku vo viedenskom metre.

"Ako chceme hrozbe takýchto útokov čo najviac zabrániť? Musíme zabrániť vzniku náborových centier pre radikálny islam. A to sú práve mešity," zdôraznil poslanec. Podľa jeho slov viaceré krajiny Európy reagujú na útoky zatváraním mešít. Spomenul Francúzsko, Brusel aj Berlín. "Nie je teda lepšie pre bezpečnostnú situáciu radšej stavbu zakázať, ako ju potom búrať? Nie je lepšie mešity nepovoliť, ako ich potom zakazovať? Som presvedčený, že bezpečnostné riziko je tak veľké, že Slovensko by malo prikročiť k tomu kroku," odporučil.

Krajniak chce novelizovať stavebný zákon a zákon o cirkvách. Podľa návrhu stavebný úrad predtým, ako vydá povolenie na náboženskú stavbu, bude si musieť vypýtať záväzné stanovisko Ministerstva kultúry SR a obce, ktorej sa to týka. "Ministerstvo sa vyjadrí, či to žiada postaviť registrovaná cirkev, alebo nie. Ak registrovaná nie je, povolenie nevydá," vysvetlil. Islamské náboženstvo na Slovensku v súčasnosti registrované nie je.

V rámci zákona o slobode náboženskej viery chce Sme rodina sprísnenie v tom, že predtým, ako sa nejaká nová cirkev na Slovensku zaregistruje, bude potrebné stanovisko SIS, či nie je bezpečnostným rizikom. Ak tajná služba povie, že nie je, nová cirkev dostane registráciu na päť rokov. Po tomto období bude musieť získať ďalšie stanovisko SIS. Ak služba opäť povie, že nie je rizikom, dostane trvalú registráciu.

V opačnom prípade bude zrušená. Podľa Krajniaka nie je možné vopred určiť, či o danú mešitu majú záujem nebezpeční ľudia. "Problém je v tom, že nevieme pri udeľovaní stavebného povolenia rozlíšiť, či sa tam budú stretávať radikálni alebo umiernení moslimovia," dodal.

Sociologička hovorí, že je to populistické

Návrh podpredsedu hnutia Sme rodina Milana Krajniaka o zákaze stavby mešít je populistickým vyhlásením. Drvivá väčšina verejnej mienky ho totiž bude akceptovať a podporovať bez akejkoľvek ďalšej analýzy. Uviedla to sociologička a riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny Silvia Porubänová s tým, že akákoľvek náboženská stavba vrátane mešít nemôže za prípadné dôsledky migrácie alebo terorizmus.

Porubänová tvrdí, že je to prípad, ako keď s vaničkou vylejeme aj dieťa. Modlitebne, ktoré plnia účel mešít, sa navyše podľa nej na Slovensku nachádzajú bez toho, aby to verejnú mienku popudzovalo. Sociologička sa vyjadrila aj k návrhu Krajniaka, podľa ktorého by si ministerstvo kultúry muselo pred registráciou cirkvi vyžiadať stanovisko od Slovenskej informačnej služby (SIS). Opäť je to podľa nej veľmi populárne a smeruje to voči islamu a nie voči všetkým náboženstvám rovnocenne. Vníma to teda ako protiislamské opatrenie.

Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak chce zakázať stavbu mešít novelou stavebného zákona. Chce zmeniť súčasnú legislatívu tak, že by sa v nej zadefinovala náboženská stavba. Zároveň chce v novele, ktorú predkladá do parlamentu, stanoviť, aby stavebný úrad musel požiadať ministerstvo kultúry o záväzné stanovisko, ak ide o cirkev, ktorá nie je na Slovensku registrovaná. Zároveň chce Krajniak novelizovať zákon o slobode náboženskej viery tak, aby si ministerstvo kultúry muselo pred registráciou cirkvi vyžiadať stanovisko od SIS, ktorá preskúma možné bezpečnostné riziko.

Ministerstvo kultúry následne preskúma, či založenie a činnosť cirkvi a náboženskej spoločnosti nie je v rozpore s týmto zákonom, ochranou bezpečnosti občanov a verejného poriadku, zdravia a mravnosti, zásadami ľudskosti a znášanlivosti. Ministerstvo by podľa návrhu Krajniaka najskôr malo zaregistrovať novú cirkev na päť rokov, po ich uplynutí opätovne preskúma činnosť cirkvi. Ak splní cirkev všetky podmienky, registráciu by predĺžilo ministerstvo na dobu neurčitú.

Viac o téme: MešityMilan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu