Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Holjenčík prvý raz prehovoril o škandále s vysokými cenami: Prečo som odstúpil!

Jozef Holjenčík na TA3. Zobraziť galériu (4)
Jozef Holjenčík na TA3. (Zdroj: repro foto TA3)

BRATISLAVA - Konečne prehovoril. Kontroverzný dnes už bývalý šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví sa po prvý raz postavil pred kameru, aby vysvetlil, čo sa to na jeho úrade vlastne stalo. Jeho meno bolo najskloňovanejšie meno na Slovensku v posledných dňoch. Kvôli nemu sa dostala do krízy aj vládna koalícia a padali tvrdé slová od Roberta Fica (Smer) či Andreja Danka (SNS).

Včera bol kontroverzný šéf Regulačného úradu Jozef Holjenčík naživo v relácii TA3, kde po prvý raz verejne prehovoril odvtedy, čo vypukla kauza vysokých cien energií. Pod paľbu sa dostal po tom, čo stovkám Slovákov dorazili faktúry za energie, kde ceny vzrástli v niektorých prípadoch až 500%.

Holjenčík prvý raz prehovoril
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto TA3)

Podľa vlastných slov sa úradu vzdal po tom, čo už nedokázal znášať útoky na jeho osobu. "Som technik, nie politik. Politike ani veľmi nerozumiem. To, čo sa dnes deje na politickej scéne, je pre mňa nepochopiteľné," povedal v televízii Holjenčík. "Postupne rástli útoky proti mne a mojej rodine do takej miery, že som sa rozhodol ponúknuť pánovi prezidentovi demisiu. Boli to dôvody aj osobné, ale hlavne teda, že tlaky, ktoré sa neustále stupňovali tlaky na politickej scéne, ktoré nemali nič spoločné s prácou, realitou a technikou," bránil sa.

Holjenčík prvý raz prehovoril
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto TA3)

Ficov nominant bol na čele ÚRSO až desať rokov. Okrem toho, že podľa neho mal Úrad lepšie komunikovať s verejnosťou, si príliš chyby nepriznával. Odvracal tiež útoky, prečo je uvedený jeho telefón v znaleckej firme JHS, s ktorou podľa vlastných slov už od roku 2007 nič nemá. Ako predseda Regulačného úradu mal byť nezávislý, preto jeho telefónne číslo v súkromnej znaleckej firme vyvolávalo kontroverzie. Sám tvrdí, že ho má len požičaný.

Holjenčík prvý raz prehovoril
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto TA3)

Na pomoc si doniesol aj grafy. Holjenčík odstúpil až po tom, keď na kauzu vysokých cien upozornila opozícia a médiá. Po niekoľkých dňoch si ho na Úrad vlády predvolal Robert Fico a veľký tlak vyvinul predseda parlamentu Andrej Danko. Celú reláciu si môžete pozrieť v archíve televízie.

Viac o téme: PlynEnergieVládaRobert FicoJozef Holjenčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu