Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Škandál vysokých cien energií pokračuje: Fico dostal ultimátum a zrušil program

Robert Fico bude možno čeliť pokusu o odvolávanie. Zobraziť galériu (4)
Robert Fico bude možno čeliť pokusu o odvolávanie. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Kauza vysokých cien energií bude mať dohru. Opozícia chce hlavu premiéra Roberta Fica. Slovensko ešte nezažilo takýto chaos a takýto pokus vycicať z ľudí peniaze, varuje opozícia a chce zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu.

Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) Veronika Remišová a Igor Matovič a stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Kiššová a Karol Galek plánujú pre zmätky pri účtoch za energie iniciovať návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Odídenie šéfa Regulačného úradu Jozefa Holjenčíka podľa opozície nestačí. "Robert Fico o všetkom musel vedieť," vyhlásila Jana Kiššová (SaS) v súvislosti so škandálom vysokých cien energií. "Niekto dal Holjenčíkovi moc. Bol to Fico a bola to koalícia. S ľuďmi hrali jednu veľkú špinavú hru a nahrávali distribučným firmám," povedala Kiššová. Podľa nej o tom, čo sa deje, vedel, pretože je to jeho nominant a často sa stretávajú. "Prehnali to, ľudia nie sú ticho a začali posielať svoje zálohové faktúry," tvrdí poslankyňa.

Škandál vysokých cien energií
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Pred víkendom Unikla nahrávka, kde Holjenčík radí vodárenským firmám, ako si navýšiť ceny za poplatky. Na tú sa odvolala na tlačovke aj Kiššová. "Zlyhanie predsedu vlády v tejto kauze je dramatické," dodal Igor Matovič (OĽaNO).

Líder Obyčajných ľudí vyhlásil, že trištvrte hodinu dnes volal na Východoslovenskú energetiku, na zákaznícku linku, ale nedvíhali mu, pretože podľa neho bola linka preťažená z dôvodu sťažností ľudí.

Škandál vysokých cien energií
Zobraziť galériu (4)

Ultimátum: 3 podmienky

Matovič vyzýva Fica, aby odvolal v predstavenstvách a dozorných radách energetických spoločností na západnom, strednom a východnom Slovensku nominantov a rovnako aj nominantov SNS. Takisto nominantov ministra hospodárstva Petra Žigu. Všetko má vykonať do stredy. Zároveň má podľa neho zaujať jasné stanovisko, aby informoval ľudí, ako budú ceny energií vyzerať a čo majú s faktúrami robiť. Keď tak premiér neurobí, opozícia iniciuje mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej sa bude vyslovovať nedôvera predsedovi vlády. "Ja som veľmi rád, že sa zľakol tejto tlačovky," reaguje Matovič na zrušený program premiéra Fica na gymnáziu v Šali, kde mal dnes vystúpiť.

Pozrite si VIDEO tlačovky opozície

Polícia preveruje konanie odchádzajúceho predsedu ÚRSO

Polícia preverí informácie, ktoré sa objavili v súvislosti s odchádzajúcim predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefom Holjenčíkom. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to oznámil prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. "Po dôsledkom preverení sa vyjadríme k stavu ďalšieho konania," uviedol Gašpar. Nespresnil, na ktoré kroky Holjenčíka sa pozornosť polície sústreďuje.

Viac o téme: PlynEnergieVládaRobert FicoJozef Holjenčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu