Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Nahnevaní rodičia v Humennom: Deti pred školou čakalo biele peklo

Kalamita v Humennom Zobraziť galériu (5)
Kalamita v Humennom (Zdroj: Tip čitateľky / Gabriela)

HUMENNÉ - Rodičia aj deti v Humennom zažili poriadne krušné ráno. Dostať sa do jednej zo škôl vo východoslovenskom meste bola kvôli snehovej nádielke poriadne ťažká úloha aj kvôli neuprataným cestám. Rodičia si však svojho vinníka našli - primátorku mesta Janu Vaľovú (Smer-SD).

Vaše tipy

Pre Topky sa posťažovala čitateľka Gabika. „Po výdatnom snežení v meste Humenné z piatka na sobotu situácia stále je alarmujúca. Zatiaľ čo primátorka mesta Jana Vaľová plesala, tak Humenčania sa trápili," napísala nám a pripojila niekoľko záberov ilustrujúcich náročnú situáciu. 

Svojho syna odprevádzala do školy na Sídlisku pod Sokolejom, tam však bol z dvojprúdovky odrhnutý iba jeden prúd. „Rodičia mali problém priviesť svoje deti do školy na aute lebo sa nemali kde jeden druhému uhnúť, zapadli s autom," tvrdí. Najväčšie prekvapenie ich ale čakalo pred školou - po troch dňoch od snehovej nádielky vraj deti dostali lopaty a odhadzovali sneh pre svojích spolužiakov, aby sa dostali do školy.

To však v reakcii odmietla riaditeľka školy Iveta Kávová. „V pondelok 16. januára pomáhali žiaci nášho 9. ročníka pri odhŕňaní snehu pred vchodom do budovy školy. Nebolo to však z donútenia alebo preto, aby sa dostali do školy ako to tvrdí vaša čitateľka, ale z úplne iných dôvodov. Naši deviataci sami iniciatívne prejavili záujem pomôcť pánovi školníkovi a pánovi učiteľovi Sinajovi, ktorých videli odhŕňať sneh. Nakoľko v súčasnosti prebieha rekonštrukcia telocvične na našej škole a žiaci nemajú hodiny telesnej a športovej výchovy, chlapci to brali ako náhradu pohybu a pomoc škole. Túto dobrovoľnú iniciatívu našich žiakov sme privítali a ocenili aj pochvalou. Zároveň, keď to videli pani kuchárky z našej školskej jedálne, uvarili im aj teplý čaj, ktorý im po takejto forme pohybovej aktivity veľmi dobre padol. Žiaci mali dobrý pocit, že pomohli škole, čo vám môžu kedykoľvek potvrdiť. Dovolíme si podotknúť, že ide o dobrých a pracovitých žiakov, ktorí tým len preukázali svoju ochotu pomáhať. Tomu sme samozrejme nechceli brániť, keďže k výchovno-vzdelávaciemu procesu patrí aj rozvoj pracovných návykov žiakov.”

Cesty a chodníky, ktoré boli podľa čitateľky nezjazdné, sú chybou primátorky. „Je to hanba primátorky, ktorá sa chváli dobrým hospodárením mesta, ale externé firmy nezavolá, aby im zaplatila, nech to prídu odhrnúť. Samozrejme, že je lepšie plesať na primátorskom plese, ktorý bol v sobotu a tak starosť bola, aby sa účastníci plesu dostali do sály, ale Humenčania, trápte sa," uzavrela nahnevaná Humenčanka. 

Reakcia riaditeľa Technických služieb mesta Humenné Milana Kuruca:

„Technické služby mesta Humenné nesúhlasia s vyjadrením vašej čitateľky, ktorá sa žiaľ nepredstavila, o alarmujúcej situácii v meste po výdatnom snežení zo záveru uplynulého týždňa. Naše mechanizmy už od štvrtkového večera, keď začalo vo väčšom množstve snežiť, zabezpečovali zjazdnosť všetkých komunikácií v meste, ktoré máme v správe. V tejto súvislosti by sme vás chceli upozorniť, že viaceré cesty v meste Humenné patria Slovenskej správe ciest (cesty I. triedy) a Prešovskému samosprávnemu kraju (II. a III. triedy), ktoré sa starajú aj o ich zimnú údržbu.

Zimnú údržbu vykonávame podľa nášho operačného plánu, ktorý okrem iného rieši nasadenie síl a prostriedkov nielen počas bežných klimatických podmienok, ale aj pri kalamitách. Tá nastala v sobotu, keď nielen v našom okrese, ale aj v ďalších okresoch Prešovského a Košického kraja bol vyhlásený I. stupeň kalamitnej situácie. Je potrebné si uvedomiť, že v v priebehu týchto necelých dvoch dní napadlo v našom meste podľa údajov SHMÚ takmer pol metra snehu, čo je najväčšie množstvo za posledných 66 rokov.

Technické služby mesta preto oslovili ďalších 5 externých firiem, s ktorými sme mali dohodu o poskytnutí ich mechanizmov počas takýchto situácií, aké nastali aj teraz. Žiaľ štyri z nich nám nemohli vyjsť v ústrety. Napokon nám dodala svoje mechanizmy jedna firma a tie sme hneď využili na zabezpečenie zimnej údržby.

Možno niektorí obyvatelia vrátane vašej anonymnej čitateľky nemusia s nami súhlasiť, ale snehovú kalamitu, ktorá tu v takom rozsahu už dlho nebola a zrejme tak skoro asi ani nebude, sme zvládli. V Humennom nedošlo k žiadnym mimoriadnym udalostiam, ktoré by nejakým spôsobom spôsobili škody na mestskom majetku. Zároveň popri zimnej údržbe ciest naši pracovníci spolu s hasičmi odstraňovali popadané stromy a sneh zo striech. Spolu s primátorka Janou Vaľovou a jej zástupcom Andrejom Semancom a ďalšími kompetentnými sme v sobotu ráno chodili osobne kontrolovať viaceré strechy, ktoré patria inštitúciám v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Napokon po posúdení situácie a konzultáciách s hasičmi bolo rozhodnuté, že zo striech na Materskej škôlke na ulici Osloboditeľov a Základnej škole s materskou školou Podskalka sa musí odstrániť sneh, aby sa predišlo možnosti ich podmočenia a zrútenia.

Počas pretrvávajúceho sneženia sme sa snažili vyhovieť najmä požiadavkám nemocníc a plán zimnej údržby sme koordinovali aj so záchranárskymi zložkami. Zároveň sme v tom čase dostávali aj viaceré telefonáty obyvateľov s požiadavkami o sprístupnenie tej „ich“ ulice, no niektorí občania akoby nechceli pochopiť, že musíme postupovať podľa hierarchie priorít. Radi by sme vyšli v ústrety každému, ale sa to žiaľ nedalo. Navyše niektoré už predtým odhrnuté hlavné komunikácie bolo potrebné už po hodine opätovne upraviť, lebo boli zaviate a ťažko prejazdné. Každý obyvateľ mesta si musí uvedomiť, že také množstvo snehu nie je možné odstrániť za pár minút. Potrvá to omnoho dlhšie a budeme sa tomu prioritne venovať v priebehu celého tohto týždňa.

Ako som spomínal, napadlo také veľké množstvo snehu ako už dlho nie. Mrzí nás, že niektorí ľudia namiesto toho, aby pridali ruku k dielu a zobrali si lopaty na odpratanie snehu, nám volali alebo písali, že pred ich blokom nie je odhrnutý sneh... Verím, že niečo také nezažijú najbližších 66 rokov.

Takisto nerozumiem, prečo sa spochybňuje účasť pani primátorky na 19. ročníku Reprezentačného a charitatívneho plesu mesta Humenné. Ten bol dlhodobo plánovaný a navyše je dlhoročnou súčasťou kultúrneho života mesta. Pokiaľ viem, v tom čase sa konali plesy aj v iných mestách na východnom Slovensku ako napr. Spišská Nová Ves a Michalovce. Tie aj napriek snehovej kalamite neboli nikde zrušené a otvárali ich primátori miest rovnako ako tomu bolo v Humennom.”

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu