Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vieme, ako bude na Vianoce: Snehová predpoveď pre Slovensko, koho zima najviac prekvapí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Vianoce sú predo dvermi, len či bude z čoho stavať snehuliaka, pýta sa v duchu nejeden školák aj rodič. Meteorológovia už tušia, ako sa bude snehová situácia vyvíjať. Prečítajte si ich prvú prognózu na Štedrý deň.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa pred Vianocami ochladí. Začiatkom budúceho týždňa k nám začne prúdiť studený arktický vzduch, ktorý prinesie mráz, sneh aj ostrý vietor.

Meteorológovia prezradili, kedy by ste mali držať diétu: Počasie ovplyvňuje aj chudnutie

Na prelome týždňov očakávame, že sa znova začne ochladzovať,“ avizujú meteorológovia. Zmena počasia by mala nastať v pondelok 12. decembra. Meteorológovia predpovedajú vpád suchého studeného vzduchu, ktorý začiatkom týždňa prenikne do strednej a východnej Európy.

„Znamená to znovu veterno, sneženie najmä na severe a postupne aj silnejšie nočné mrazy, pričom na severe sa opäť budú vyskytovať aj celodenné mrazy. Situácia bude podobná, ako v úvode decembra (teda veterno, s prehánkami, na severe aj s trvalejším snežením a výrazným ochladzovaníme počas dňa), no vietor bude väčšinou trochu slabší a očakávame menej snehových zrážok. Ochladenie by však malo byť o niečo razantnejšie, už večer bude mrznúť na celom území, pričom na severe sa ochladí až na -10 stupňov Celzia,“ prezrádzajú meteorológovia.

Vieme, ako bude na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Počasie na Vianoce

Mrazivé počasie však Slovensko pravdepodobne navštívi len na krátky čas. Prvé prognózy totiž naznačujú, že sa na Vianoce znova oteplí a nastane odmäk. „Zatiaľ to vyzerá tak, že na Vianoce snežiť nebude,“ povedal pre Topky meteorológ Pavel Matejovič. Dodal však, že prognóza je aktuálne len teoretická a všetko môže byť ešte inak. So 70-percentnou pravdepodobnosťou sneh v nížinách nenapadne, môže sa ale udržať vo vyšších polohách, v ktorých je výskyt sneženia všeobecne pravdepodobnejší.

Podľa meteogramu SHMÚ sa budú priemerné denné teploty na Vianoce pohybovať nad nulou, hoci bude noc pred Štedrým dňom mrazivá. Teploty by mohli klesnúť až na -4 stupne Celzia. Oblačnosť by mala byť relatívne malá. Deň pred Vianocami však sneženie na niektorých miestach nie je vylúčené, načrtáva model. 

Vieme, ako bude na
Zobraziť galériu (4)

Pravdepodobnosť vianočného sneženia na území Slovenska
Zobraziť galériu (4)
Pravdepodobnosť vianočného sneženia na území Slovenska  (Zdroj: topky)

Viac o téme: SnehSneženieVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu