Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nová hrozba 21. storočia: Záplava špiny na Facebooku, najnovší dôkaz hovorí za všetko!

Zobraziť galériu (4)

BRATISLAVA - Fake, hoax alebo falošná správa. Už aj Slovensko rieši veľký problém na pochybných weboch a sociálnych sieťach, ktoré čoraz viac zaplavujú vymyslené správy. Tisícky ľudí ich následne bez overenia zdieľajú a šíria ďalej. Svedčí o tom aj najnovší dôkaz, ktorý vás presvedčí, že internet čelí vážnemu problému.

Internet je fantastická vec. Ako to však býva, všetko má svoje tienisté stránky. Posledné obdobie sa aj na Slovensku otvorila debata o falošných správach na internete. Nielen mnoho Slovákov verí konšpiráciám a neovereným zdrojom, ale chybu spravia aj samotné médiá. Naposledy sa tak stalo so správou o Marekovi z Česka, ktorý mal po použití drogy LSD behať po poľských horách a tváriť sa, že je tiger.

Nová hrozba 21. storočia:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto tvnoviny)

Správu prebrali najčítanejšie slovenské weby a ľudia ju masívne zdieľali. Potom, čo sa ukázalo, že žiadny takýto Marek neexistuje, weby správu stiahli.

Nová hrozba 21. storočia:
Zobraziť galériu (4)

Hoaxy môžu ovplyvňovať aj voľby

Vymyslené správy môžu výrazne ovplyvňovať verejnú mienku či dokonca vyhrávať voľby. Sociálnymi sieťami sa hoaxy šíria rýchlosťou svetla. Správy o tom, že ruská propaganda cieli na východnú a strednú Európu nie sú najnovšie. Existuje odôvodnená obava, že sa ruská strana zapojila aj do kampane amerických volieb, keď šírila nepravdivé informácie o kandidátoch.

9 znakov, ktoré vám potvrdia, že ste závislý na sociálnych sieťach

Fake správy na Facebooku valcujú

Portál Buzzfeed zmapoval medializáciu jedného veľkého brazílskeho škandálu. Desať falošných správ na Facebooku mali väčší dosah medzi ľuďmi ako 10 naozajstných správ. Až 3,9 milióna ľudí reagovalo, zdieľalo či komentovalo falošné správy o tomto škandále oproti 2,7 miliónom reakcií na skutočné správy.

Nová hrozba 21. storočia:
Zobraziť galériu (4)

Nedávno prebehla médiami správa, že americká televízna stanica CNN vysielala pol hodinu porno video. Správu širili pochybné weby, ale v skutočnosti sa také nič nestalo. Škoda ale bola už na svete. Vymyslený text šírili nielen najväčšie americké weby.

Viac o téme: FakeHoax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu