Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vdovy po baníkoch: Ukážte nám posudok!

Mirka Ondrejková , Erika Papáyová , Ingrid Zrneková a Janka Nečeyová
Mirka Ondrejková , Erika Papáyová , Ingrid Zrneková a Janka Nečeyová (Zdroj: Nový Čas)

NOVÁKY - Štyri vdovy po baníkoch, ktorí zahynuli pri novembrovom závale v Bani Nováky, chcú vidieť tajný posudok o tragédii. Ten vypracovali geológovia a skončil v rukách obvodného banského úradu, ktorý zával vyšetruje.

Ingrid Zrneková (38), Emília Pápayová (39), Mirka Ondrejková (31) a Janka Nečeyová (41) považujú za nespravodlivé, že o existencii posudku ich nikto neinformoval. „Chceme konečne vedieť, kto je vinný za smrť našich manželov! Chceme sa mu pozrieť do očí!“ žiadajú vdovy.

O tajnom posudku, ktorý vypracoval Štátny geologický ústav Dionýza Štúra v Bratislave, sa vdovy dozvedeli až od Nového Času. „Je nespravodlivé, že nám to vedenie bane tajilo! My sme prišli o všetko. O manželov, rodinu, o celý doterajší život. Mali sme to vedieť prvé,“ povedala Emília Pápayová. Tá kvôli posudku, ktorý hovorí o tom, že za zával nemohla žiadna anomália v chodbe, ale hrubé porušenie bezpečnostných predpisov, telefonovala na riaditeľstvo bane. „Povedali, že dokument nemôžeme vidieť! Vraj ho uvidíme až po ukončení vyšetrovania. Nie je to fér. Myslím, že keby bol posudok v prospech vedenia bane, pochválili by sa s tým hneď,“ dodala E. Pápayová. Rovnaký názor má aj Ingrid Zrneková.

„Vedeli sme, že naši muži nezomreli len tak, že niekto za to nesie zodpovednosť. Nech nám ukážu posudok. Teraz sa týmto ľuďom konečne chceme pozrieť do očí!“ povedala. Vdova Mirka Ondrejková dúfa, že pravda vyjde najavo. „Môj manžel mohol byť ešte pri mne. Chcem, aby vinníci za jeho smrť boli spravodlivo potrestaní,“ povedala. Vdova Janka Nečeyová by tiež rada videla dokument. „Rozprávala som sa so šéfom odborárov Jozefom Talianom a ten mi povedal, že posudok nám ukážu až po ukončení vyšetrovania. Vraj musíme čakať,“ dodala sklamaná žena.

Posudok od geológov dali vypracovať odborári. Denník Nový Čas odhalil, že geológovia dospeli k šokujúcemu záveru. Podľa nich za zával v bani môže zrejme vedenie Bane Nováky. To údajne nespravilo pred ťažbou v chodbe hydrogeologické vrty. Tie mali za úlohu zistiť, aké je presné zloženie hornín nad chodbou. Vďaka týmto informáciám sa dalo predísť tragédii a smrti nevinných mužov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu