Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nelegálne preteky tuningových áut valcujú mestá po Slovensku: VIDEO Polícia im je v pätách!

Zraz nelegálnych pretekárov Zobraziť galériu (3)
Zraz nelegálnych pretekárov (Zdroj: Foto: youtube)

SENEC - Situácia ako z akčného filmu Rýchlo a zbesilo sa odohrala uplynulý týždeň v Senci. Organizátori a fanúšikovia nelegálnych pretekov nasadli do vytuningovaných tátošov a vydali sa na šialenú jazdu. Obyvatelia sú pobúrení, priaznivci sa tešia na ďalší pretek.

Nelegálne preteky prebehli v piatok večer na Poľnej ulici v Senci, kde sa stretlo niekoľko stoviek fanúšikov "zakázaného športu". Na ceste medzi sebou súperili vodiči na rôznach autách. Nakoľko išlo o nelegálny pretek, na mieste neboli zdravotníci, "pretekárska dráha" nebola zabezpečená nijakým spôsobom. Je veľkým šťastím, že nedošlo k najhoršiemu. Na podobných podujatiach sú totiž havárie, zranenia, ale aj tragédie časté. 

Zdá sa, že polícia a mesto sú na organizátorov prikrátki. "Nelegálne preteky patria do kompetencie štátnej polície, ktorá o situácii vie, monitoruje ju a robí príslušné opatrenia," informovala hovorkyňa mesta Senec Martina Ostatníková.  

Nelegálne preteky tuningových áut
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: youtube)

Polícia zasiahla

Polícia o zraze tuningových áut vopred nevedela, nakoľko neexistuje žiadna oznamovacia povinnosť. Nespokojní obyvatelia ale mužov zákona v čase konania ilegálnych pretekov zalarmovali. "Na mieste udalosti bola vykonávaná príslušníkmi Policajného zboru kontrola na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, v rámci ktorej bolo zaznamenaných, a rovnako na mieste vyriešených niekoľko priestupkov. Až do času skončenia tohto podujatia a odchodu účastníkov hliadky PZ priebeh podujatia monitorovali a postupovali v súlade so zákonom," informoval hovorca bratislavských policajtov Michal Szeiff.

Organizátorov ale polícia neodradila a v ilegálnych pretekoch plánujú pokračovať. "Zrazy plánujeme, ako nám počasie dovolí, momentálne máme za sebou ''turné'' po celom Slovensku pod názvom Tuning nie je zločin. Plán pretekov z pochopitelných dôvodov nezverejňujeme," povedal nám organizátor nelegálnych pretekov SMC Illegal Street Night Riders. Podľa jeho slov sa pretekov zúčastňuje každý, kto má záľubu v autách či motorizme. "Prizerajú sa rodiny s deťmi, okoloidúci zvedavci a podobne," podotkol organizátor.

Nelegálne preteky tuningových áut
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: youtube)

Nelegálne preteky nikto nepovolí, Senec sa už bráni

Organizátori vedia, že ich preteky nie sú povolené. "S povolením je to na západnom Slovensku ťažké, pred organizáciou každého zrazu bombardujeme majiteľov parkovísk množstvom e-mailov. Zväčša však nedostaneme žiadnu odpoveď a ak áno, je negatívna," skonštatoval organizátor. "Mesto Senec túto situáciu tiež rieši podľa svojich kompetencií a možností. Požiadali sme nákupné centrá s veľkými parkoviskami, aby uzavreli vjazdy na parkoviská vo večerných hodinách v dňoch, keď sa uskutočňujú tieto zrazy. Práve na takýchto miestach sa "pretekári" zvyčajne zhromažďujú. Kaufland sa už podľa toho aj zariadil," vysvetlila hovorkyňa mesta Senec a doplnila: "Mesto tiež umiestni retardéry na Poľnej ulici, kde autá pretekali, a tým znemožní takéto preteky." Polícia ešte posledné slovo k ilegálnym seneckým pretekom nepovedala. "Činnosť hliadok Policajného zboru počas uvedených pretekov tuningových vozidiel bude predmetom kontroly vykonanej zo strany Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave," doplnil Szeiff.  


Prečítajte si aj:

FOTO Preteky boháčov sa zvrtli na D2: Policajti zastavili luxusný mercedes, čakalo ich prekvapenie


Úctyhodná myšlienka?!

Organizátori plánujú v pretekoch pokračovať, vytýčili si vlastný cieľ. "Podstatnou myšlienkou bolo vytiahnúť ľudí von od počítačov a televízorov. Nie všetci majú záujem popíjať na diskotékach, prípadne robiť niečo horšie," vysvetlil organizátor a uzavrel: "Súťaží, kto len chce, nikoho neobmedzujeme za to, na akom aute príde. Každý jazdí na tom, na čo má. Nie každý je z rodiny, kde si môžu dovoliť luxusné auto, preto sa stretávame bez akýchkoľvek predsudkov." 

Nelegálne preteky v Prievidzi.

 

 

 

 

Viac o téme: Tuningové autáNelegálne pretekySenec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu