Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Dlhoočakávaný verdikt! Zmení právo na Slovensku: Otec, ktorý odpojil syna, pozná svoj trest

Otec Jozef, ktorý odpojil syna od prístrojov Zobraziť galériu (4)
Otec Jozef, ktorý odpojil syna od prístrojov (Zdroj: TASR)

PREŠOV - Uplynulý rok otriasla celým Slovenskom neuveriteľne smutná správa. Otec z Popradu odpojil svojho ťažko postihnutého syna Dominika (†24) od prístrojov. Jozefa A. vzali do väzby, jeho manželka skončila na psychiatrii. Po dlhých mesiacoch súd v jeho prípade dnes vyniesol rozsudok.

Otec Jozef odmietal počas celého procesu tvrdenie, že by syna odpojill od prístrojov. Podľa neho išlo o nešťastnú náhodu pri resuscitácii. Po viac ako roku od smrti postihnutého Dominika Okresný súd v Prešove uznal otca vinným. Pred tým ale prekvalifikoval skutok z vraždy, za ktorú by mu hrozil až výnimočný trest, na usmrtenie z nedbanlivosti. "V prípade došlo k zmene právnej kvalifikácie, pretože nebol preukázaný úmysel, ani vo forme nepriamej," informovala hovorkyňa prešovského súdu Ivana Petrufová. 

Dlhoočakávaný verdikt! Zmení právo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Súd dnes vymeral Jozefovi trest. "Okresný súd Prešov uznal obžalovaného vinným z prečinu usmrtenia zverenej mu chránenej osoby, za čo mu bol uložený trest odňaia slobody v trvaní osem mesiacov a 22 dní," uviedla Petrufová. Trest si už ale Jozef odpykal vo väzbe. Je dôležité podotknúť, že sudca Jozefovi vymeral trest pod dolnou hranicou. Za prečin usmrtenia mu hrozilo dva až päť rokov. Súd vzal do úvahy poľahčujúce okolnosti na strane obžalovaného, ako je jeho príkladné správanie. Jozef nebol nikdy trestaný, bol starostlivým otcom, čo potvrdil aj jeho zamestnávateľ. Na strane nebohého Dominika súd prihliadol na jeho celkový zdravotný stav.    

Dlhoočakávaný verdikt! Zmení právo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné. Prokurátor, ale aj Jozefov obhájca, ktorým je Daniel Lipšic, si ponechali 15 dňovú lehotu na odvolanie. Ak sa ani jedna strana neodvolá, rozsudok bude právoplatný. Jozef išiel zo súdu domov. Z väzby ho prepustili 17. júna. 


Prečítajte si aj:

Smrť postihnutého Dominika z Popradu: Zúfalý otec, matku krátko pred tým odviezli na psychiatriu


Obžalovaný Jozef A. vo svojej záverečnej reči na včerajšom pojednávaní uviedol, že trápenie Dominika trvalo od jeho ôsmich mesiacov a operácie srdca, odkedy sa jeho stav zhoršoval. "To, že sa napokon dožil 24,5 roka je z medicínskeho hľadiska nadľudský výkon, keďže takéto deti sa dožívajú 15 až 16 rokov. To, čo sa stalo, stalo sa. Manželka to nevydržala a našou odmenou za starostlivosť o Dominika bola pre mňa väzba a pre manželku pobyt na psychiatrii," povedal 47-ročný obžalovaný a dodal: "Cesta do neba je cesta kríža. Ja som to zobral s pokorou a je to už len na vás, ako rozhodnete, pričom Boh už rozhodol." Dominik zomrel koncom septembra 2015.

Dlhoočakávaný verdikt! Zmení právo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

 

 

 

 

Viac o téme: VýtržníctvoSúd Arab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu