Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Eurosocialisti možno vylúčia Smer-SD za spoluprácu so SNS

Koalícia Smeru-SD so SNS sa eurosocialistom nepozdáva.
Koalícia Smeru-SD so SNS sa eurosocialistom nepozdáva.

BRATISLAVA - Európski socialisti podľa maďarskej poslankyne Európskeho parlamentu Alexandry Dobolyiovej v októbri vylúčia zo svojich radov vládny Smer-SD Roberta Fica, ak jeho strana neukončí koaličnú spoluprácu so Slovenskou národnou stranou. Poslankyňa to povedala pre denník Új Szó. Strana európskych socialistov (PES) pozastavila členstvo Smeru pre spoluprácu so slovenskými národniarmi ešte vlani. O obnovení členstva budú eurosocialisti rozhodovať v októbri.

"Ak SNS bude stále členom koalície, tak pozastavenie členstva zmení PES na vylúčenie," uviedla Dobolyová pre denník. Zopakovala, že PES pozastavil Smeru členstvo práve pre spoluprácu so SNS. Ak by teraz PES zmenila názor, podľa Dobolyovej by tým poprela samú seba. PES vyčítal SNS najmä výroky jej predsedu Jána Slotu, ktorý mal v minulosti viaceré vyjadrenia proti Maďarom či Rómom.

Eurosocialisti mali o osude Ficovej strany, ktorá vlani vyhrala parlamentné voľby a postavila sa na čelo novej vlády, rozhodnúť pôvodne v júni. Nedávny odklad verdiktu na jeseň zdôvodňovali tým, že chcú viac času na posúdenie situácie na Slovensku. Predstavitelia Smeru vtedy tvrdili, že je to dobrý signál - ak by totiž PES chcela Smer naozaj vylúčiť, mohla tak podľa nich už urobiť skôr bez váhania.

Hovorkyňa vlády Silvia Glendová dnes pre ČTK výrok maďarskej europoslankyne komentovať nechcela. Minulý týždeň však šéf tretej koaličnej strany ĽS-HZDS Vladimír Mečiar tvrdil, že PES vyvíja na Smer-SD nátlak, aby vo vláde vymenili národniarov za inú stranu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu