Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUALIZOVANÉ V koalícii to vrie, boj o fleky začal: Bugár zlákal rebelov zo Siete, chce väčšiu moc

Béla Bugár a Andrej Hrnčiar Zobraziť galériu (6)
Béla Bugár a Andrej Hrnčiar (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Je to definitívne. Piati Procházkovi nespokojní poslanci sa pripoja k strane Most-Híd. Bugárovci budú mať po novom v parlamentnom klube 15 poslancov. Béla Bugár aj Andrej Hrnčiar vidia programovú zhodu. Hrnčiar tvrdí, že nemá ministerské ambície a Brecelyho nahradiť nechce. Predseda Siete Roman Brecely sa chystá po tejto novej situácii rokovať s koaličnými partnermi.

"Musím povedať, že došlo k zhode. Zhodli sme sa na tom, že pätica poslancov vstúpi do klubu Mostu ako jednotlivci a budú integrálnou súčasťou strany Most-Híd," vyhlásil Bugár. Podľa neho ide o posilnenie jeho strany. V klube Mostu-Híd bude fungovať po novom 15 poslancov.

AKTUALIZOVANÉ V koalícii to
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Bugár vidí programovú zhodu

Líder Mostu hovorí o programovej zhode. "Nebolo by dobré, ak by vládna koalícia stratila väčšinu len preto, že tu vznikne skupinka nezaradených poslancov," myslí si Bugár s tým, že koalícia bude naďalej pevná. Ďalej dodal, že zvoláva zasadnutie poslaneckého klubu na zajtra.

O pozícii ministra dopravy nechcú zatiaľ hovoriť

Hrnčiar zopakoval, že koalícia zostáva stabilná s tým, že nemá ministerské ambície. Ako obidvaja predstavitelia na tlačovke povedali, zatiaľ nerozoberali post ministra dopravy. Bugár povedal, že je prirodzené, že si Most s 15 poslancami bude nárokovať post ministra, ale o všetkom sa musí rozhodnúť na koaličnej rade.

AKTUALIZOVANÉ V koalícii to
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Most-Híd rokoval s päticou poslancov, ktorí odišli zo strany #Sieť, o ich prijatí do poslaneckého klubu. Rozhodlo o tom na včerajšom rokovaní republikové predsedníctvo Mosta-Híd. #Sieť opustili Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamčík.

Chceli ublížiť strane, bude sa rokovať

Dôvodom odchodu je ich dlhodobá nespokojnosť s fungovaním strany. Pre tú si založili platformu Za zodpovednú politiku. V #Sieti sa podľa nich nič nemení ani po výmene predsedu a nechcú ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane.

Predseda Roman Brecely tvrdí, že poslanci nemali na odchod žiadny dôvod, ich cieľom bolo podľa neho ublížiť strane. "Sme súčasťou vládnej koalície, čakajú nás rokovania vo vládnej koalícii," povedal na tlačovke dnes Brecely.

„Predsedníctvo #Siete berie odchod piatich poslancov zo strany na vedomie. Vníma ho ako posledný v dlhom rade dôkazov o obchodníckom postoji týchto ľudí k výkonu poslaneckého mandátu. Predsedníctvo si počká na výsledky rokovania Predsedu Siete s predsedami ostatných koaličných strán. Prípadné vypovedanie koaličnej zmluvy počas predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie by považovalo za politické hazardérstvo a za významný krok smerom k destabilizácii vládnej väčšiny. Predseda Siete bude hľadať a ponúkať partnerom také riešenie, ktoré naopak zabezpečí pevnosť vládnej väčšiny a jej sústredenie sa na praktický výkon vo vláde aj v parlamente," reaguje vedenie Siete na rozhodnutie hrnčiarovcov.

Brecely s Procházkom
Zobraziť galériu (6)
Brecely s Procházkom  (Zdroj: SITA)

Sieť zostala s dvomi poslancami, môže prísť aj o Procházku

#Sieť má po odchode pätice poslancov v parlamente už len dvoch zákonodarcov - Radoslava Procházku a Alenu Bašistovú. Poslanecký klub nemá. Procházka navyše možno v parlamente nezostane. Môže sa totiž stať dodatočným sudcom Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Prišiel by miesto neho náhradník. Náhradníčka Zuzana Zimenová na začiatku volebného obdobia vyhlásila, že nebude podporovať vládu.

Ako prvá odišla Beblavého skupina

Spomínaní piati poslanci nie sú jediní odídenci zo #Siete. Strana stratila troch zákonodarcov už po zostavení vlády. Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík opustili #Sieť preto, že nesúhlasili, aby strana vládla so Smerom-SD. Z rovnakého dôvodu prišiel o jedného poslanca, Zsolta Simona, na začiatku volebného obdobia aj Most-Híd.

Viac o téme: KoalíciaBéla BugárMostAndrej HrnčiarSieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu