Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hotelový manažér prezradil detaily z ubytovania športovcov na olympiáde: Žiadny luxus!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RIO DE JANEIRO – Olympijské hry sa považujú za jedno z najprestížnejších podujatí, ktoré dávno prekonalo obraz čisto športovej udalosti. V rámci zachovania najvyššieho štandardu sa každá usporiadateľská krajina snaží, aby včas zabezpečila všetko v súlade s bezpečnostnými aj akýmikoľvek inými nárokmi. Brazília sa však podľa svetových médií zatiaľ nepredviedla v najlepšom svetle.

V olympijskej dedine je ubytovaných 18-tisíc športovcov. Aj keď dedinu s 31 budovami otvorili už v nedeľu 24. júla, viaceré reprezentácie sa do priestorov nedokončených hotelov odmietli nasťahovať. Technické nedostatky pritom zaznamenali vo viac ako polovici budov.

V honbe za medailou dokážu nemožné: VIDEO úmorného drilu detí, uspeje menej ako jedno percento

O problémoch informovali takmer všetky svetové médiá, okrem Austrálie sa sťažovali aj ďalšie reprezentácie, konkrétne Čína, Bielorusko, Holandsko, Švédsko, Veľká Británia, Nový Zéland, Spojené štáty americké, Argentína, Egypt, Taliansko či Keňa. Najčastejšími chybami boli pokazené vodovodné potrubie, zápach plynu v apartmánoch či upchaté záchody. Problémy boli aj s klimatizáciou, niekde úplne chýbala, inde to s vychladzovaním spoločných priestorov preháňali. Vo viacerých izbách netiekla teplá voda a tie, ktoré boli obsadené hneď od otvorenia olympijskej dediny, ani niekoľko dní po vyžiadaní nenavštívila upratovačka.

Nedostatky potrápili aj slovenských športovcov, ktorí tiež upozornili na drobné technické poruchy na vodoinštalácii či toaletách. Personál, ktorý by mal všetky nedostatky odstrániť, však chýba. V areáli sa pohybuje viac ako 600 robotníkov, ktorí napriek všetkej snahe nestíhajú opravovať chybičky krásy. Napriek tomu, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa okamžite po prvých sťažnostiach stretol s miestnymi organizátormi a prisľúbil rýchle riešenie problémov, doteraz nie sú všetky nedostatky odstránené, priam naopak, vznikajú nové. Aktuálne svetové médiá informujú o nevysvetliteľnej zmene farby vody v plaveckom bazéne z modrej na zelenú.

Opýtali sme sa generálneho manažéra hotela Crowne Plaza Bratislava Daniela Tomka, ktorý mal počas posledných letných olympijských hier v Lodýne na starosti ubytovanie 1 200 športovcov, aké sú možné dôvody a dôsledky takto nezvládnutých príprav.

Hotelový manažér prezradil detaily
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Aké parametre by malo po správnosti spĺňať ubytovanie v olympijskej dedine?

Čo sa týka samotného ubytovania, existuje technický manuál olympijskej dediny a ten má viac ako 300 strán. Každá organizátorská krajina ho má k dispozícii a musí sa ním riadiť. Sú štandardy, ako napríklad, že každý kvalifikovaný športovec musí mať pridelenú posteľ a jedna kúpeľňa môže byt pridelená maximálne  štyroch športovcom. Športovci sú väčšinou na izbe po dvoch, ale všetky požiadavky a špecifikácie zadávajú NOC, čiže Národné olympijské výbory a Chef de Mission, teda vedúci výpravy. Výnimkou sú futbalisti a také športy, ktoré sa spravidla odohrávajú v iných mestách a športovci sú preto ubytovaní v hoteloch. Olympijská dedina funguje ako mesto – musí poskytovať všetky služby, ktoré očakávate, napríklad aj banku alebo poštu.

Aj z minulosti vieme, že každej usporiadateľskej krajine ujde zopár detailov. Stáva sa často, že niekto zlyhá až do takejto miery?

Veľmi ťažko sa mi hodnotí, do akej miery zlyháva organizácia hier v Riu. Mám tam kolegov, s ktorými som pripravoval aj olympijské hry v Londýne a zapáčilo sa im to natoľko, že hneď pokračovali ďalej s prácou v Riu. Zverejňovanie informácií ale podlieha veľmi prísnym pravidlám a aj ja si pamätám na desiatky školení a smerníc týkajúcich sa sprostredkovania akýchkoľvek informácií z Olympijskej dediny. Treba si uvedomiť, že na tomto projekte pracujú desaťtisíce dobrovoľníkov a že najnáročnejšie je práve obdobie, kedy začínajú prichádzať športovci. Každý pochádza z inej krajiny a z iného prostredia, každý je zvyknutý na iný komfort.

Z vašej osobnej skúsenosti, aké boli najčastejšie problémy, ktoré ste v rámci ubytovania v olympijskej dedine počas hier v roku 2012 v Londýne museli riešiť?

Boli sme veľmi dobre pripravení a mal som šťastie na skvelý tím, s ktorým som spolupracoval. Každý športovec mal svoj harmonogram a základom bolo, aby každý rešpektoval toho druhého, keďže jeden mohol mať pred sebou preteky svojho života a druhý už možno chcel oslavovať medailu na krku. Dôležitá bola komunikácia medzi vedúcimi výprav a nami, aby všetci športovci dostali všetko, čo potrebovali a mohli sa sústrediť na športové výkony. V dedine vládla príjemná atmosféra, bolo to ako malé mestečko, kde stretávate tých najlepších atlétov sveta. Nemôžem povedať, že by boli nejaké konkrétne problémy, ktoré sa opakovali. Vždy sme museli riešiť aktuálne veci, ktoré sa vyskytli.

Aké sú podľa vášho názoru dôvody nezvládnutia situácie? Čaká Brazíliu dodatočný trest od Medzinárodného olympijského výboru? Už počas príprav sa totiž hovorilo o tom, že nezvládnu organizáciu podujatia takýchto rozmerov.

Existuje presný manuál, čo musia organizátori hier zabezpečiť a verím, že sa im to nakoniec aj podarí. Ak si spomínate, aj v Londýne zlyhala napríklad bezpečnostná služba, ktorá nedokázala personálne pokryť bezpečný chod hier a nakoniec museli byť povolaní vojaci a vojenskí experti, aby dohliadali na bezpečnosť. Verím, že aj v Riu sa im nakoniec podarí poskytnúť športovcom maximálne pohodlie a vytvoriť podmienky, ktoré potrebujú na ich životné výkony.

V rámci klasickej situácie, keď sa napríklad aj vy osobne stretnete v hoteli s problémom, ako postupujete, aby ste chyby čo najskôr odstránili? Myslíte si, že organizátori v Brazílii tento postup zvládnu?

Aj z tohto dôvodu robili v Londýne celosvetový nábor ľudí z hotelového biznisu, aby preniesli prostredie hotela do olympijskej dediny. Spojenie hotelovej siete s organizovaním dediny prinieslo veľký úspech. Nie je to len o samotnom odstraňovaní chýb, tie budú vždy a všade, ale najmä o komunikácii a predvídaní situácií, ktoré môžu vzniknúť. Olympijskú dedinu v Londýne mali na starosti riaditelia veľkých medzinárodných hotelov doslova z celého sveta a verím, že sa nám podarilo splniť očakávania všetkých športovcov, čo bol hlavný cieľ. Som si istý, že veci sa dajú do poriadku a športovcom v Riu budú poskytnuté perfektné podmienky.

Hotelový manažér prezradil detaily
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: OlympiádaLetné olympijské hry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu