Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Slovensko sa valí DRSNÁ zmena počasia: Pripravte sa na tropické horúčavy a... teplotný šok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - K letu na Slovensku už neodmysliteľne patria horúčavy, pri ktorých sa nedá pomaly robiť nič iné iba vegetovať, snažiť sa neroztopiť a neskolabovať. Začiatok budúceho týždňa má byť síce ideálny na pobyt pri vode, no už od stredy treba podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu rátať s ochladením. Najvyššia denná teplota priebežne klesne až o 13 stupňov a pripraviť sa treba aj na vietor, dážď a búrky.

Slovenskí odborníci porovnali opaľovanie kedysi a dnes: Pozor na deti, slnečné zákony sa menia

V pondelok si užijeme jasnú až polojasnú oblohu, popoludní sa v západnej polovici územia miestami zatiahne a ojedinele sa vyskytnú prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota vystúpi na 30 až 35, na Orave a Liptove miestami okolo 28 stupňov.

Slnečná idyla bude pokračovať aj v utorok jasným až polojasným počasím, hoci popoludní sa opäť môžu miestami objaviť aj ojedinelé prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota klesne na 19 až 13 na juhozápade okolo 21 stupňov. Najvyššia denná teplota to dotiahne na 28 až 33, na juhu miestami okolo 35 stupňov.

________________________________________________________

POZOR NA VÝSTRAHY PRED HORÚČAVAMI

Na pondelok a utorok už meteorológovia vydali výstrahy pred horúčavami. Asi 35 stupňov Celzia by malo byť v pondelok najmä na juhozápade Slovenska, 33 až 34 stupňov Celzia by malo byť vo zvyšku krajiny, okrem severu a časti stredného Slovenska. V utorok dosiahne teplota vzduchu na takmer celej južnej polovici územia 35 až 36 stupňov Celzia. Bez výstrah bude len sever a časť stredného Slovenska.

________________________________________________________

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Letnú pohodu začne v stredu narúšať zvlnený studený front, ktorý postúpi od západu nad našu oblasť. Má byť polooblačno až oblačno, miestami s prehánkami alebo búrkami. Najnižšia nočná teplota bude ukazovať 21 až 15, najvyššia denná  27 až 33, na krajnom západe a v Žilinskom kraji 21 až 27 stupňov.

Vo štvrtok k nám už bude prúdiť od severu chladný a vlhký vzduch, ktorý sa podpíše pod prevažne oblačným počasím a na mnohých miestach treba rátať s prehánkami aj intenzívnym dažďom. Nevyhnú sa nám ani búrky a vietor. Najnižšia nočná teplota spadne na 15 až 10, na severozápade na okolo 8 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 21 až 26, na severe miestami na okolo 18 stupňov.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V piatok nás čaká premenlivá oblačnosť s prehánkami a nepríjemným vetrom. Najnižšia nočná teplota sa bude pohybovať od 14 do 9, najvyššia denná od 19 do 24, na severe okolo 17 stupňov.

Ani začiatok víkendu nebude priaznivý. Aj v sobotu treba rátať s prevažne veľkou oblačnosťou. Na viacerých miestach s dažďom alebo prehánkami. Najnižšia nočná teplota klesne na 15 až 9, najvyššia denná teplota vystúpi na 16 až 22 stupňov.

Meteorológovia vydali výstrahy, v pondelok a v utorok bude horúco 

Slovensko zasiahnu dnes a v utorok (12.7.) horúčavy. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pred nimi vydali výstrahy. Budú však podľa nich trvať krátko. Po nich treba počítať s výrazne studeným frontom.

Výstraha druhého stupňa platí dnes pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. Teplota vzduchu tam môže vystúpiť na 35 stupňov Celzia. Pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košicky a Prešovský kraj platia výstrahy prvého stupňa. Počas dňa by tam malo byť 33 až 34 stupňov Celzia. Vysoké teploty by mali ustať večer.

V utorok bude na väčšine územia podľa SHMÚ ešte teplejšie. Výstraha druhého stupňa sa má rozšíriť pre celú južnú polovicu územia. Bez výstrah je len sever a časť stredného Slovenska. Výrazné oteplenie spôsobí tlaková výš, ktorá bude siahať od Álp až po Čierne more a po jej zadnej strane začne na Slovensko prúdiť teplý vzduch od juhozápadu.

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu