Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Zala: Smer-SD bude presadzovať jednu zdravotnú poisťovňu

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič má zatiaľ dôveru strany i premiéra Roberta Fica
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič má zatiaľ dôveru strany i premiéra Roberta Fica

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD bude presadzovať systém jednej zdravotnej poisťovne. Podľa poslanca tejto strany Borisa Zalu sa na tom dohodol v stredu premiér Robert Fico s ministrami za Smer-SD.

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič predtým navrhoval prepoistenie časti občanov do štátnych poisťovní, aj toto riešenie však narazilo na kritiku, že nie je v súlade s ústavou.

"Padlo jednoznačné rozhodnutie, že naša koncepcia sociálnodemokratická je v jednej poisťovni, ktorá by bola verejnoprávnou poisťovňou," povedal Zala v diskusnej relácii televízie JOJ. Fico, ktorý sa vyslovil za jednu poisťovňu už skôr, tento návrh podľa Zalu predloží v pondelok koaličným stranám SNS a ĽS-HZDS. Zástupcovia menších koaličných strán však zatiaľ s jednou poisťovňou nesúhlasili.

Zala naznačil, že v zdravotníctve by sa systémom jednej poisťovne podarilo ušetriť. Súkromné poisťovne totiž podľa neho odčerpávajú peniaze zo zdravotníctva tým, že vytvárajú zisk pre svojich vlastníkov.

Na Slovensku pôsobí šesť zdravotných poisťovní, štát z nich ovláda dve. Súkromné poisťovne považovali za protiústavný aj miernejší Valentovičov návrh na prepoistenie.

Minister, ktorý mal do konca apríla predstaviť kroky na zlepšenie finančnej situácie v zdravotníctve, chcel šetriť aj rušením lôžok v nemocniciach. Zvažoval aj návrh, aby štát ďalej platil za svojich poistencov povinné zdravotné odvody vo výške piatich percent namiesto štyroch. Podľa Zalu sa však k päťpercentným odvodom vláda už asi nevráti, pretože s tým štátny rozpočet na tento rok nepočíta.

Valentoviča, ktorý je nestraníckym nominantom Smeru-SD, už dlhší čas kritizovala aj opozícia. Viacerí opoziční poslanci zvažovali aj podanie návrhu na ministrovo odvolanie, ich lídri sa však na tom nakoniec nedohodli. Médiá špekulovali aj o sporoch medzi Ficom a Valentovičom, minister však podľa Zalu má podporu Smeru-SD. "Zatiaľ má podporu strany aj premiéra," tvrdil Zala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu