Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

HIV na Slovensku pribúda, najviac infikovaných žije v Bratislave: Mestá chcú s infekciou bojovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nových prípadov HIV infekcie na Slovensku pribúda. Stúpajúci trend pozoruje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR od začiatku 21. storočia. Najviac infikovaných žije vo väčších mestách, najvyšší kumulatívny výskyt je dlhodobo v Bratislavskom kraji.

Výskyt HIV či AIDS začali úrady na Slovensku monitorovať od roku 1985. Do konca roku 2015 zaznamenali u Slovákov i cudzincov 811 prípadov infekcie vírusom HIV. "Zo 674 Slovákov bolo nakazených 587 mužov a 87 žien," píše úrad. HIV infekcia prešla do štádia AIDS u 87 ľudí, z toho u 74 mužov a 13 žien. Zomrelo 59 ľudí. Slovensko však naďalej patrí k členským štátom Európskej únie (EÚ) s najnižším výskytom HIV infekcie.

V roku 2014 zaznamenali hygienici 86 prípadov HIV, čo bol doteraz najvyšší počet prípadov v jednom kalendárnom roku. Vlani evidovali rovnaký počet nových prípadov. "Z toho sedem sme v roku 2015 diagnostikovali u cudzincov pri ich pobyte na Slovensku, a to bez prechodu infekcie do štádia AIDS," informuje úrad.

AIDS, teda syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti, hlásili vlani lekári u deviatich ľudí. Zaznamenali päť úmrtí s HIV infekciou. Všetky prípady AIDS sa vyskytli u občanov Slovenska, v prípade jedného úmrtia išlo o HIV infikovaného cudzinca.

HIV infekciu možno počas sledovaných rokov badať najmä u mužov majúcich sex s mužmi. "Získanie nákazy homosexuálnym stykom sa vyskytlo v 65 percentách prípadov," informoval úrad. Heterosexuálnym stykom sa prenieslo takmer 24 percent infekcií, 2,2 percenta injekčným užívaním drog, 0,2 percenta transfúziou krvi a v 8,7 percenta prípadov lekári spôsob prenosu nestanovili.

Ľudí nakazených vírusom HIV na Slovensku pribúda: Štatistiky vyzerajú stále horšie

 Lekárska veda rozlíšila tri štádiá infekcie vírusom HIV. Prvé je označenie HIV-pozitív a týka sa každej osoby, u ktorej bol priamo alebo nepriamo v krvi dokázaný vírus. Druhé štádium je HIV-pozitív - asociačné ochorenie. Posledné štádium je už samotný AIDS. HIV/AIDS sa nedá vyliečiť, ale podávaním liekov možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu. Vyšetrovanie anti-HIV protilátok je v SR prístupné každému, možno ho podstúpiť aj anonymne.

Londýnska klinika pátra novým spôsobom po homosexuáloch nakazených vírusom HIV

Nové prípady osôb infikovaných vírusom HIV, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS, pribúdajú alarmujúcim tempom medzi homosexuálnymi mužmi. Vo svojej správe zverejnenej vlani v novembri to konštatovalo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Nie všetci takýto muži však vedia, že sú nositeľmi vírusu. Nemocnica v Londýne sa prostredníctvom on-line projektu snaží tento stav zmeniť, napísal nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel.

Napríklad v Londýne nevie o svojom nakazení 16 percent HIV pozitívnych mužov. Tým Emilie Elliotovej z kliniky v londýnskej štvrti Soho sa preto rozhodol ísť na vec inovatívnym spôsobom. Lekári predpokladali, že v čase chytrých telefónov sa už homosexuáli zo Soho nemusia nutne schádzať v gay baroch, ale stretnutia si dohadujú prostredníctvom aplikácií, ako sú Gaydar, Grindr alebo Recon. Na týchto platformách a na niektorých facebookových stránkach preto umiestnili inzeráty, pričom záujemcovia mohli anonymne odpovedať na všeobecné otázky typu "Kedy ste mali naposledy nechránený sex?", "Používate kondómy?" či "Už ste niekedy absolvovali test na HIV?"

Po zodpovedaní otázok dostali používatelia aplikácií ďalšie informácie o AIDS a HIV. Následne si mohli bezplatne objednať domáci test na prítomnosť vírusu HIV. Potrebovali na to buď vzorku slín, alebo malé množstvo krvi z prsta odobraté sterilnou ihlou. Okrem návodu dostali aj ofrankovanú obálku, ktorou mohli vzorku poslať odosielateľovi.

Prvú fázu, teda zodpovedanie otázok, absolvovalo viac ako 17.000 mužov, 11.000 z nich chcelo viac informácií. Prieskum ukázal, že 30 percent z nich sa doteraz nenechalo vyšetriť a 41 percent malo nechránený sex s HIV pozitívnym partnerom alebo s mužom, o ktorom nevedeli, či bol HIV pozitívny alebo negatívny. Viac ako 10.000 mužov si objednalo HIV test.

Počas dvoch rokov analyzovali vedci v laboratóriu asi 6000 testov (55 percent), uviedol časopis Sexually Transmitted Infections. Výsledky boli v 82 prípadoch pozitívne a mužom ich oznámili telefonicky skúsení poradcovia. Súčasne im ponúkli ďalšie konzultácie a vhodnú liečbu - mnohí túto ponuku prijali. Výsledky testov bez abnormálnych nálezov boli oznámené textovou správou.

Výskumníkom však išlo aj ešte o niečo iné. U nových diagnóz sa ukázalo, že 20 percent mužov sa infikovalo len nedávno. Preto je pravdepodobné, že antiretrovirálna liečba zaberie, čo sa u dlhšie nakazených stáva zriedka. Navyše zdravotníctvo to stojí menej peňazí, konštatovali vedci.

HIV na Slovensku pribúda,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Svetové mestá potvrdzujú záväzok zohrávať vedúcu úlohu v boji proti AIDS

Starostovia 26 miest sveta podpísali na Svetový deň AIDS v roku 2014 tzv. Parížsku deklaráciu definujúcu hlavné ciele v boji tomuto ochoreniu vrátane ukončenia epidémie v mestských oblastiach do roku 2030. Iniciatíva realizovaná v spolupráci so Spoločným programom OSN pre HIV/AIDS (UNAIDS), Programom OSN pre ľudské sídla (UN-Habitat) a Medzinárodnou asociáciou poskytovateľov starostlivosti o chorých na AIDS (IAPAC) sa medzičasom rozrástla na viac ako 200 samospráv.Napredovanie svetových miest pri plnení svojich záväzkov mapuje najnovšia správa, zverejnená v rámci UNAIDS začiatkom júna.

"Mestá majú sebe vlastné výhody pri reagovaní na zložité zdravotné problémy, ako je (šírenie vírusu) HIV. Sú dynamickými centrami hospodárskeho rastu, vzdelávania, inovácií a pozitívnych spoločenských zmien," píše sa v úvode správy nazvanej Mestá ukončujú epidémiu AIDS.

"Urbánne stratégie a činnosti majú centrálne postavenie pri dosahovaní Cieľov udržateľného rozvoja (vytýčených OSN) vrátane ukončenia epidémie AIDS do roku 2030," zdôrazňujú signatári Parížskej deklarácie. Pripomínajú, že ak majú epidémiu naozaj zastaviť, už do roku 2020 je potrebné splniť kritérium "90-90-90", teda dosiahnuť 90-percentnú informovanosť osôb nakazených vírusom HIV, zabezpečiť trvalú liečbu v 90 percentách diagnostikovaných prípadov a docieliť potlačenie replikácie vírusu pri 90 percentách liečených pacientov.  Ambiciózne záväzky signatárov, medzi ktorými sú metropoly ako Paríž, Bukurešť či Buenos Aires, majú zastaviť šírenie samotnej nákazy, ale aj stigmatizáciu a diskrimináciu nositeľov.

"Už tri desaťročia mestá vedú odozvu na AIDS prostredníctvom komunitnej advokácie, uplatňovania nových vedeckých a lekárskych poznatkov a podporovania politického vedenia," upozorňujú autori zverejnenej správy, pričom poukazujú na celú škálu súvisiacich výziev, kam zaraďujú spoločenské rozdiely, preľudnenie alebo porušovanie ľudských práv. Práve tieto javy obmedzujú prístup obyvateľov ku zdravotnej starostlivosti a iným základným službám.

Mestá majú rozhodujúcu úlohu v úsilí o urýchlenie boja proti epidémii AIDS, keďže v nich žije v súčasnosti viac ako polovica svetovej populácie. Vírus HIV navyše býva rozšírenejší v mestskom prostredí. Odhaduje sa, že približne štvrtina všetkých ľudí nakazených HIV žije v približne 200 mestách. Z tejto skupiny sa 156 miest nachádza v 30 krajinách, odkiaľ je hlásených 90 percent nových prípadov nakazenia.

Nové lieky uľahčujú udržanie vírusu HIV pod kontrolou, najmä ak bolo nakazenie diagnostikované skoro a pacient sa o seba stará. Napriek tomu 35 miliónov HIV pozitívnych ľudí na celom svete nemá prístup k najnovším liekom, ktoré vírus potlačia a odložia prepuknutie AIDS, upozorňuje UNAIDS.

Viac o téme: BratislavaHIVAIDS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu