Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Nízkych Tatrách spadli dnes 2 lavíny: Zasypaní turisti aj zranení lyžiari, nebezpečenstvo zotrváva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

DEMÄNOVSKÁ DOLINA - V Nízkych Tatrách spadli dnes dopoludnia dve lavíny. Pri lyžovaní v Školskom žľabe strhla lavína dvoch lyžiarov, pád lavíny nahlásili českí turisti aj v oblasti Kotlísk, kde mal sneh zasypať troch maďarských turistov. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke.

Lyžiarom, ktorých strhla lavína v Školskom žľabe, sa z nej podarilo dostať s pomocou kamarátov, avšak sťažovali si na bolesti chrbtice. O súčinnosť pri záchrannej akcii požiadala HSZ aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu a na miesto ku zraneným odišli záchranári HZS pozemne. Oboch lyžiarov neskôr pozemne transportovali z Lukovského kotla, po ošetrení a zafixovaní ich odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

Pád lavíny v oblasti Kotlísk oznámili HZS dvaja českí turisti ešte počas presunu záchranárov k zraneným lyžiarom v Školskom žľabe. Do jedného zo žľabov spadli s lavínou traja maďarskí turisti, ktorí mali byť podľa hlásenia úplne zasypaní. Po vzájomnej dohode so záchranármi HZS letela posádka VZZS z Popradu na miesto pádu druhej lavíny a o súčinnosť požiadali aj posádku VZZS z Banskej Bystrice.

Posádky dopravili na miesto psovodov HZS, avšak na lavínisku sa zistilo, že všetkým zasypaným sa podarilo svojpomocne z lavíny dostať. Po overení všetkých dostupných informácií a zistení, že sú všetci v poriadku, boli horskí záchranári s oboma posádkami odvolaní. 

Nebezpečenstvo lavín na horách zotrváva

 Tendencia lavínového nebezpečenstva zotrváva, informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej oficiálnej stránke. Tretí stupeň lavínového nebezpečenstva je vo Vysokých Tatrách, v Západných Tatrách a v Malej Fatre. Druhý stupeň platí v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre. Vo všetkých týchto oblastiach HZS na nedeľu predpokladá druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.

V piatok podľa HZS zasiahol väčšinu slovenských horských oblastí studený front, ktorý so sebou priniesol ochladenie a zrážky. Tie mali najskôr formu dažďa a neskôr snehu. Mohutný vietor nové zrážky prenášal hlavne na južnú a juhovýchodnú záveternú stranu hrebeňov, kde v najvyšších polohách vytvoril nestabilné snehové útvary. "Na mnohých miestach sú vytvorené snehové jazyky alebo sa na náveterných stranách hrebeňov nachádza ľadová vrstva," pripomína HZS. 

Horská záchranná služba upozorňuje turistov, aby nepodceňovali lavínové výstrahy a počas plánovania túr sa vopred informovali o podmienkach na oblastných strediskách HZS. Zároveň ľudí upozorňujú aj na to, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžu byť pádom lavín ohrození.

Viac o téme: LavínaNízke Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu