Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ďalší slovenský historický škandál? VIDEO, ako storočnú vilu rúbu kladivami až na kosť!

Najprv ju ohlodal zub času, potom prišli tvrdé rany kladivom. Zobraziť galériu (2)
Najprv ju ohlodal zub času, potom prišli tvrdé rany kladivom. (Zdroj: Facebook/Dominik Jursa)

BRATISLAVA - Bratislavskí aktivisti a ochrancovia pamiatok sú v najvyššej pohotovosti. Sociálnou sieťou začalo kolovať poburujúce video, ktoré pripomína barbarské ničenie tisícročných kultúrnych pamiatok teroristickou organizáciou Daeš. Video vyvolalo vášnivé kritické reakcie verejnosti a okolnosti jeho vzniku sú ešte záhadnejšie.

„Pamiatkovo chránená budova na Palisádach 43 práve mizne pod kladivami robotníkov. Majú povolenie na rekonštrukciu, ale toto vyzerá skôr na demoláciu,“ napísal na svojom Facebooku mladý dokumentarista Dominik Jursa, ktorého nečakaná demolácia budovy v staromestskej časti Bratislavy zaskočila a nehnevala. Na miesto zavolal políciu aj zamestnancov Pamiatkového úradu a video búrania viac ako 100-ročnej vily zverejnil na Facebooku.

Architekt o pochovaných pamiatkach Bratislavského hradu: Barbarský čin ako z Islamského štátu?

Podľa prvých informácií mal mať súkromník povolenie len na rekonštrukciu, nie na jej ničenie. „Búranie veselo pokračuje. Bez BOZP. Som tu. Mám obavu, že kým prídu pamiatkari, zbúrajú ďalšie časti. Pomôžte, kto ako viete. Polícia tu teraz nie je,“ pokračoval v písaní na Facebook priamo z miesta činu, čakajúc na príchod pamiatkarov.

Rekonštrukcia si vyžiada svoje obete

Podľa neoficiálnych informácií, ktoré neskôr Jursa zverejnil, dostal súkromník v súvislosti s budovou na Palisádach 43 povolenie na jej nadstavbu a rekonštrukciu, podmienkou však bolo zníženie každého podlažia o zhruba 20 centimetrov, čo by v praxi znamenalo zbúranie stien až po úroveň okien na prvom podlaží. Rekonštrukcia s nadstavbou má rešpektovať pôvodný štýl a výzor budovy. Ako ďalej uviedol Jursa, na mieste ho informovali, že povolenie na búranie údajne majú.

Pobúrené reakcie verejnosti

Škandalózne búranie vily rozprúdilo krv v žilách aj aktivistom z občianskeho združenia SOS Bratislavský hrad, známeho z boja za záchranu rímskych pamiatok nájdených pod Bratislavským hradom. Demolačné video zverejnili na svojom Facebooku a vyslúžilo si desiatky poburujúcich a kritických komentárov: „Slovenská-Bratislavská klasika. Teraz (možno to pozastavia, potom (možno) budú pokutovať a nakoniec (určite) zlegalizujú. Normálnemu človeku je z toho naozaj nagrc. V normálnom štáte by za to niekto sedel a iný by to musel dať do pôvodného stavu. V právnom štáte...“ napísal jeden z hlasov ľudu na Facebook.

Ďalší slovenský historický škandál?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Dominik Jursa)

Iná komentátorka smutne dodala: „Zopár rokov som bývala presne oproti, priamo v tom dome bývala aj moja spolužiačka. (...) Ten dom sa mi veľmi páčil už od detstva. Nedávno som šla po dlhšom čase okolo a bolo mi smutno, už bol na spadnutie... Tu sa to tak robí, vzácne budovy sa nechajú schátrať a potom je najjednoduchšie ich zhodiť.“

Vila má viac ako sto rokov

Pamiatková vila so záhradou na Palisádach 43 v staromestskej časti Bratislavy bola postavená v rokoch 1900 až 1910, uvádza na svojej stránke Pamiatkový úrad SR, s ktorým sme sa pokúšali telefonicky spojiť. Technický stav novobarokovej budovy, ktorá bola za kultúrnu pamiatku vyhlásená  22. 12. 1980, bol narušený. Podrobnejšie informácie o osude vily však momentálne nie sú známe.

Pamiatkovo chránená budova na Palisády 43 práve mizne pod kladivami robotníkov. Majú povolenie na rekonštrukciu, ale toto vyzerá skôr na demoláciu!

Zveřejnil(a) Dominik Jursa dne 8. prosinec 2015

...

Viac o téme: PamiatkaVilaBúraniePalisády 43
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu