Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

FOTO Vodičské preukazy budú mať nový dizajn

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: minv.sk)

BRATISLAVA - Slovenských vodičov čakajú zmeny. Policajti už totiž vydávajú nové vodičáky. Nemusíte sa však ponáhľať na políciu pre nový. Staré platia normálne aj naďalej.

Dôvod zmeny? Úrady inovujú vodičské preukazy, aby zabránili falšovaniu. "Vodičské  preukazy vo forme polykarbonátu sa vydávajú od 1. júla 2004. Tak ako doterajší vodičský preukaz aj novovydávaný vodičský preukaz je v súlade s Čl. 1 a 3  smernice Európskeho parlamentu a Rady 2006/126/ES z 20. decembra 2006 o vodičských preukazoch, ktorými sa ustanovuje vzor vodičského preukazu a opatrenia voči falšovaniu," povedali nám z ministerstva vnútra.

Vzor nového vodičského preukazu
Zobraziť galériu (5)
Vzor nového vodičského preukazu  (Zdroj: minv.sk)

Grafiku ochrannej podtlače tvoria motívy cestnej dopravy, militexty „vodičský preukaz“ v jazykoch krajín EÚ, mikrotextové linky a štátny znak Slovenskej republiky. Oproti starým kartičkám bude nové vo výraznej ružovej farbe.

FOTO Vodičské preukazy budú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: minv.sk)

Vodičáky sa naposledy menili v roku 2004, kedy sme vstupovali do Únie. Teraz prichádza ďalšia zmena z dôvodu bezpečnosti. "Z dôvodu plnenia Čl. 3 Slovensko ako členský štát neustále prijíma všetky potrebné opatrenia, aby sme zabránili riziku falšovania vodičských preukazov vrátane vzorov vodičských preukazov a informuje o tom Komisiu. Jedným z týchto opatrení proti falšovaniu a pozmeňovaniu je aj vydanie nového vzoru vodičského preukazu, keďže predchádzajúci vodičský preukaz SR vydávala od roku 2004."

Proti falšovaniu majú bojovať aj znaky, ktoré sú vidieť len pod UV svetlom
Zobraziť galériu (5)
Proti falšovaniu majú bojovať aj znaky, ktoré sú vidieť len pod UV svetlom  (Zdroj: minv.sk)

Kto a kedy dostane nový preukaz?

Nový vodičák si nemusia ísť vodiči okamžite vymeniť. Kľudne môžu používať staré tak ako doteraz. No keď im vyprší platnosť, dostanú nové. "Každý kto teraz požiada o nový vodičský preukaz (po vypršaní, strate, alebo úplne nový), automaticky dostáva už novú kartičku. Staré vrátiť občania nemusia, vymenia si ich, keď im skončí platnosť," informovali Topky z tlačového odboru ministerstva vnútra .

FOTO Vodičské preukazy budú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: minv.sk)

Viac o téme: SlovenskoMinisterstvo vnútraVodičský preukaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu