Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Znalosti žiakov z matematiky sa podľa učiteľov zhoršujú

BRATISLAVA - Znalosti žiakov z matematiky sa podľa učiteľov zhoršujú. Chýbajú totiž kvalifikovaní učitelia, v triedach je priveľa žiakov a zastarané učebné osnovy neumožňujú zaujímavejšie formy štúdia, zhodli sa odborníci, ktorých ČTK oslovila.

Situácia sa podľa nich nezlepší ani v nasledujúcich rokoch, a to aj napriek tomu, že stúpa záujem podnikov o technicky vzdelaných ľudí. Ministerstvo školstva plánuje nepriaznivý trend zastaviť napríklad lepším odmeňovaním učiteľov.

"Matematiku často učia nekvalifikovaní učitelia, pretože veľká časť pedagógov s potrebnou odbornosťou odišla pre nízke platy zo školstva preč," vidí príčiny klesajúcej úrovne matematických znalostí žiakov Jana Kopáčová z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského.

Katedra matematiky a informatiky, ktorú vedie, by mala vychovávať budúcich učiteľov. "Študentov sa síce snažíme viesť k moderným formám učenia, ale väčšina z nich aj tak po skončení vysokej školy učiť nejde," povedala Kopáčová. Učitelia matematiky sú podľa nej spolu s pedagógmi cudzích jazykov a fyziky "nedostatkovým tovarom".

Pokles znalostí matematiky potvrdil aj vysokoškolský profesor Ondrej Šedivý z nitrianskej Univerzity Konštantína filozofa. "Úroveň vedomostí študentov je nižšia ako v minulosti," povedal.

Medzinárodný prieskum vedomostí pätnásťročných žiakov PISA 2003 ukázal, že žiaci sa síce dokážu vo všeobecnosti uspokojivo učiť naspamäť, majú však ťažkosti uplatniť vedomosti v praxi. Taktiež nevedia spájať vedomosti získané v rôznych predmetoch.

Jednou z príčin je podľa riaditeľky základnej školy v Revúcej Evy Dariny Poliakovej veľký počet žiakov v triedach. "Ak je v triede 30 žiakov a učiteľ by sa mal zvlášť venovať piatim mimoriadne nadaným a ďalším piatim, ktorí majú ťažkosti, je to neriešiteľná situácia," konštatovala riaditeľka.

Obmedzená je podľa nej aj možnosť modernizovať výučbu. Učiteľ síce môže asi tretinu učiva prispôsobiť podľa vlastných predstáv, ale väčšina má podľa nej strach, aby tým žiakom nepoškodila. Na strednej škole môže učiteľ matematiky klásť dôraz práve na tú časť učiva, ktorej by pedagóg na základnej škole venoval menej času. Preto by podľa nej malo výučbu modernizovať ministerstvo školstva.

Ministerstvo už pripravuje dlho očakávaný školský zákon, ktorý by mal naštartovať reformu vzdelávania matematiky a aj všetkých ostatných predmetov. Zároveň navrhlo rast učiteľských miezd, aby do školstva prilákalo kvalifikovaných pedagógov. Kým sa však obidva návrhy pozitívne odrazia v praxi, potrvá niekoľko rokov, upozornili odborníci.

Technicky vzdelaní stredoškolskí a vysokoškolskí absolventi, ktorí značnú časť štúdia venujú matematike, však vraj budú už čoskoro chýbať. Dôvodom je okrem všeobecnej neobľúbenosti matematiky napríklad aj výrazný nárast výroby automobilov na Slovensku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu