Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO Po obrovských horúčavách prichádzajú záplavy: Zosuv svahu a dráma pri Hlohovci

Zaplavené parkovisko pred Tescom v Nitre. Zobraziť galériu (4)
Zaplavené parkovisko pred Tescom v Nitre. (Zdroj: Tip)

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - Horúčavy na Slovensku vystriedali lejaky, ktoré si pomaly vyberajú svoju daň, akou sú napríklad zaplavené cesty, pivnice, garáže či parkoviská. Vodiči musia jazdiť na mokrých vozovkách opatrnejšie a SHMÚ už vydalo výstrahu pred dažďom pre celú krajinu. Nie sme v tom však sami, s podobnými problémami sa trápia aj Maďari či Nemci.

SHMÚ varuje

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v súvislosti so silným dažďom výstrahu prvého a druhého stupňa pre celé Slovensko.

VIDEO Po obrovských horúčavách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Druhý výstražný stupeň platí oddnes pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Nitriansky, Trnavský a Žilinský kraj. Meteorológovia tu ojedinele očakávajú dážď s úhrnom zrážok 40 - 60 milimetrov. Tento úhrn zrážok predstavuje podľa SHMÚ zvýšené nebezpečenstvo.

Výstraha prvého stupňa platí pre Bratislavský a Prešovský kraj. V týchto regiónoch sa môže miestami objaviť dážď s úhrnom zrážok 30 - 40 milimetrov. Podľa meteorológov to predstavuje potenciálne nebezpečenstvo.

VIDEO Po obrovských horúčavách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip)

Zaliata a neprejazdná cesta, voda steká do pivníc

Pre vodu stekajúcu z polí je do odvolania uzavretá v oboch smeroch cesta II/514 v Dolnom Trhovišti v okrese Hlohovec. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Hasiči z Hlohovca spolu s dobrovoľnými hasičmi od včera zasahujú v obci Dolné Trhovište, okres Hlohovec. Z dôvodu nepretržitého dažďa sa zo svahu nad Hlavnou ulicou uvoľňuje bahno, ktoré steká cestnou komunikáciou a znemožňuje vozidlám premávku. Včera po 18.00 hod. bola na ceste cca. 10 - 15 cm vrstva blata a vody, v noci o 11.00 hod. sa zvýšila na 40 cm. Hasiči pomocou čerpadiel odčerpávajú bahno z cestnej komunikácie a tiež prebytočnú vodu z viacerých rodinných domov. Zasahujú hasiči z hasičskej stanice v Hlohovci a dobrovoľní hasiči z DHZO Leopoldov, Hlohovec a Dvorníky. Informovala Zuzana Farkasová z HaZZ.

Hasičské auto zostalo visieť nad roklinou

Cisterna hlohovských hasičov zostala visieť naklonená nad šesťmetrovou roklinou, keď išli dnes ráno k požiaru do chatovej oblasti Vápenica. Tatra 815 sa pošmykla na podmáčanom teréne a zostala stáť na okraji tesne nad priehlbinou. Napriek ohrozeniu hasiči zásah horiacej chatky dokončili.

"Mali sme nahlásený požiar chatky s jednou usmrtenou osobou. Svah k požiaru bol strmý a rozmáčaný a naše vozidlo sa na ňom zošmyklo," povedal pre TASR krajský riaditeľ hasičov v Trnave Vojtech Valkovič. Hasiči oheň lokalizovali a usmrteného vyniesli z horiaceho objektu. "Teraz čakáme na ťažkú techniku z dobrovoľníckeho hasičského združenia Pole, ktoré nám auto pomôže odtiahnuť," dodal Valkovič.

Dážď trápi aj Maďarsko

Budapešť včera v priebehu 60 minút v skorých večerných hodinách zasiahli zrážky v množstve prevyšujúcom priemerný augustový úhrn. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na Celoštátnu meteorologickú službu.

 

Több járat elterelve közlekedik a vihar miatt. Nézze meg, mielőtt elindul!

Posted by Index.hu on 17. august 2015

Podľa nej spadlo v maďarskej metropole viac ako 80 milimetrov zrážok, pričom sa o prietrži mračien hovorí už pri dosiahnutí hodnoty 30 milimetrov v priebehu pol hodiny.

Búrky, ktoré v utorok môžu zasiahnuť ešte východ a severovýchod Maďarska, by však s určitosťou nemali sprevádzať tak intenzívne zrážky, aké včera zasiahli Budapešť i okolie maďarského mora - jazera Balaton.

Hasiči v hlavnom meste Maďarska vrátane jeho centra pracovali na viac ako 30 miestach na odstraňovaní následkov rozmarov prírody, predovšetkým na odčerpávaní vody z nižšie položených objektov a pivničných priestorov. Búrka dočasne narušila aj MHD v maďarskej metropole a prímestskú dopravu.

Vodou sa brodia aj účastníci festiva<div id
Zobraziť galériu (4)
Vodou sa brodia aj účastníci festiva<div id  (Zdroj: SITA)

 

Egy videón a legjobb olvasói felvételek.

Posted by Index.hu on 17. august 2015

Nemecko má za sebou silné búrky

Silné búrky sprevádzané výdatným dažďom postihli z nedele na pondelok stred a východ Nemecka, v spolkovej krajine Durínsko sa utopil hasič. Voda v Durínsku zaplavila ulice aj pivnice, dočasne uzatvorená musela byť aj diaľnica A38. V Dolnom Sasku zaplavil dážď halu, v ktorej nocovalo 200 utečencov. V Sasku zranil úder blesku počas futbalového zápasu 26 ľudí.

Najsilnejšie postihol dážď stredonemecký okres Eichsfeld, kde na niektorých miestach zahradili komunikácie odtrhnuté svahy či bahno vyplavené z polí. Dotklo sa to aj diaľnice A38 vedúcej medzi Lipskom a Kasselom, ktorá musela byť dočasne uzavretá.

Pri durínskej obci sa utopil hasič, jeho telo sa podľa agentúry DPA našlo v koryte potoka. Okolnosti jeho smrti nie sú známe, médiá s odvolaním sa na úrady iba uviedli, že muž zahynul v službe.

Lokálne záplavy v Nemecku.
Zobraziť galériu (4)
Lokálne záplavy v Nemecku.  (Zdroj: SITA)

V brandenburskom Alt-Schadow evakuovali hasiči kemp, v ktorom popadané stromy poškodili niekoľko obytných vozov.

Pri nedeľňajšom futbalovom zápase v saskom Braunsdorfe, ktorý leží asi 30 kilometrov od Drážďan, zranil úder blesku osem hráčov a 18 prizerajúcich fanúšikov. Stav niektorých z nich je údajne vážny.

Pršať bude v Nemecku aj v nadchádzajúcich dňoch, najmä v oblasti medzi Severným morom a Krušnými horami.

Viac o téme: PočasieDážď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu