Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Votrelec v slovenskom vzdušnom priestore: Zistili sme, čo straší tisíce Slovákov

Do akej misie bolo zapojené tajné lietadlo? Zobraziť galériu (3)
Do akej misie bolo zapojené tajné lietadlo? (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Majú Slováci dôvod na obavy? Už od soboty hlásia pozorovanie podivného amerického lietadla, ktoré brázdi náš vzdušný priestor podozrivo nízko nad zemou. Podľa očitých svedkov má lietadlo otvorené zadné dvere nákladného priestoru a u Slovákov vyvoláva špekulácie, že môže ísť o projekt z dielne amerických tajných služieb alebo začiatok vojnového konfliktu. Všetko je však inak. Zisťovali sme viac.

Podľa informácií, ktoré sa podarilo získať Topkám, „Išlo o lietadlo typu C 130 Hercules, ktoré letelo v malej výške a v neriadenom vzdušnom priestore SR. Let bol riadne naplánovaný a povolený diplomatickým povolením,“ konštatovala Michaela Legelová, hovorkyňa Letových prevádzkových služieb SR. Tmavé lietadlo bez nápisov a znakov nebolo možné zachytiť radarom a na jeho palube sa mala nachádzať americká posádka.

Naposledy bolo lietadlo pozorované nad obcou Dohňany pri Púchove. Podľa opisu našej čitateľky Jany malo otvorený nákladný priestor a nad zemou letelo pomerne nehlučne na to, aké bolo veľké a ako nízko letelo nad zemou.

FOTO Votrelec v slovenskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Jana)

Ministerstvo obrany potvrdilo, že lietadle spojencov vedelo, keďže ide o dlhodobo plánovanú ativitu. "Tieto prelety sú súčasťou vojenského cvičenia spojencov v ČR. Nejde o žiadnu špionáž ani narušenie nášho vzdušného priestoru," povedal Martin Čambalík z rezortu obrany. Podľa našich informácii je súčasťou cvičenia taktického lietadla v neznámom teréne. Povolenie vydalo ministerstvo zahraničných vecí v súčinnosti s ministerstvom obrany a civilným úradom, ktorý ma na starosti prelety nad Slovenskom. Nejde o nič neštandardné a podobné udalosti sa dejú pravidelne.

Vedec prehovoril o záhadnej zbrani, ktorá mení počasie: CIA vraj vyzvedala, kto ju ešte má!

Stroj vzbudzoval podozrenie verejnosti a napínal fantáziu jeho náhodných pozorovateľov, pretože letel len niekoľko sto metrov nad zemou a dvere nákladného priestoru mal otvorené. Niektorí sa dokonca odvážili vysloviť konšpiračné tvrdenia, že by mohlo ísť o tzv. projekt chemtrails. Iní začali mať strach, či lietadlo nie je predzvesťou blížiaceho sa vojenského stretu.

Letelo príliš nízko nad zemou

Čo hľadalo záhadné americké lietadlo v našom vzdušnom priestore? Ako spresnil Ľubomír Galko (SaS), bývalý minister obrany, bolo to nákladné vojenské lietadlo americkej výroby. Podľa Galka išlo o prípad takého typu letu, keď pilot letí za vidu a orientuje sa pomocou objektu na zemi.

„Zo záberov sa zdá, že predpisy boli dodržané a neletelo nižšie ako 300 metrov,“ poznamenal. V takomto prípade je lietadlo podľa neho povinné kopírovať terén a riadiť sa vizuálne. V prípade, že v jeho okolí sa nachádzajú nejaké ďalšie stroje, lietadlo je na to upozorňované. Napriek tomu, že nie je na radare, je v spojení s riadiacim letovej prevádzky. „Samozrejme, že o tejto činnosti je informované aj ministerstvo obrany. Deje sa to so súhlasom ministerstva obrany a činnosť vojenského lietadla nad územím Slovenskej republiky musí byť nahlásená,“ uviedol Galko.

FOTO Votrelec v slovenskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Viac o téme: Tajné lietadloC 130 Hercules
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu