Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vypukla zlatá horúčka po dohode s Iránom: Slovenské firmy na tom môžu získať milióny!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Správa o iránskej dohode s mocnosťami na čele s USA mnohým Slovákom príliš nezarezonovala. Ale mohla by. Dohoda sa týka zrušenia sankcií a v prípade ich úplného zastavenia by sa otvoril svetu trh v podobe takmer 80 miliónov ľudí teokratickej islamskej republike. Slováci by z toho mohli mať profit v podobe vývozu automobilov. O nás je známe, že sme automobilová veľmoc a nové zákazky by mohli prísť práve z Iránu.

Pre pár dňami o tom informoval aj český portál Idnes.cz. Pre európske automobilky sa otvoril doslova raj. "Iránci zatiaľ kupujú prakticky len autá vyrobené v ich krajine. Tamojší automobilový priemysel je však rozvinutý: najväčšími výrobcami Saipa a Iran Khodro. Minuloročná produkcia presiahla milión vozidiel, po ropnom priemysle majú automobilky druhý najväčší podiel na tvorbe hrubého domáceho produktu," píše český portál.

Nový trh je vo všeobecnosti pre automobilky zaujímavý. "Pre automobilky je otvorenie iránskeho trhu určite veľkou príležitosťou.  V Iráne sa v minulom roku predalo 900 tisíc áut, čo z neho robí najväčší automobilový trh na Blízkom východe," povedal pre Topky analytik VÚB banky Zdenko Štefanides.

Iránsky prezident Hassan Rouhaní
Zobraziť galériu (6)
Iránsky prezident Hassan Rouhaní  (Zdroj: SITA)

Špecifický a konzervatívny trh

Iránsky trh je však špecifický. "Dohoda o zrušení sankcií voči Iránu rozprúdila viacero diskusií o novej „zlatej horúčke“. Potenciál Iránu sa totiž skrýva vo viacerých oblastiach. Jednou z nich je práve veľkosť trhu, ktorou disponuje, keďže veľkosť jeho populácie sa pohybuje na úrovni zhruba 80 miliónov. Iránsky trh je však veľmi špecifický a relatívne konzervatívny. Vstup zahraničnej firmy na domáci trh môže byť preto o to viac komplikovaný a úplne začlenenie krajiny do globálnej ekonomiky bude pravdepodobne dlhodobejším procesom," vysvetlila pre Topky analytička z Poštovej banky Dominika Ondrová.

Švédska automobilka v pondelok
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Konkurencia z Číny

Záujem o nový trh by mohla mať aj automobilka PSA, ktorá má závod pri Trnave na Slovensku. Veĺkým konkuretnom je však aj Čína. "Pre čínske automobilky bol vlani Irán najväčším exportným cieľom: vyviezli do neho 114 tisíc automobilov," píše Idnes.cz. Opýtali sme sa preto analytikov, čo znamená zrušenie iránskych sankcií a otvorenie trhu pre takmer 80 miliónový štát pre Slovensko.

"Medzi inými sa správe o zrušení sankcií voči Iránu potešili aj výrobcovia automobilov. Dôvodom je už spomenutá veľkosť trhu, ale aj to, že doteraz na domácom trhu pôsobili zväčša len domáce automobilky a ponuka tak bola značne limitovaná. Medzera na trhu a vidina tovarov zo Západu  pre mladých Iráncov vzbudili nádeje pre zahraničných výrobcov," povedala Ondrová s tým, že Slovákov by tento "raj" veľa radosti nepriniesol.

Švédska automobilka Saab v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Dotkne sa to Slovákov?

Medzi slovenských obchodných partnerov Irán zatiaľ nepatrí, oveľa dôležitejší sú pre nás Nemci. "Slovenských výrobcov automobilov sa táto dohoda pravdepodobne zásadne nedotkne. Medzi našich top obchodných partnerov totiž dlhodobo patria hlavne Nemecko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Čína a USA. Do tejto pätice krajín odišla v roku 2014 až viac ako polovica všetkých vyvezených vozidiel. V porovnaní s rokom 2013 ale USA predbehli Taliansko, ktoré sa tak v uplynulom roku do prvej pätice nedostalo. Podobný vývoj očakávame aj v nadchádzajúcom období. Predpokladáme, že ani zrušenie sankcií voči Iránu v tomto smere karty výrazne nezamieša," myslí si Dominika Ondrová z Poštovej banky.

Zdenko Štefanides tvrdí, že výhodu budú mať autá strednej a nižšej kategórie, napríklad autá značky Peugeot. Tie by mali z nového trhu profitovať. "Jeho otvorenie by malo prirodzene lákať viaceré automobilky, najmä tie, ktoré vyrábajú skôr autá nižšej a strednej kategórie, v ktorej sa špecializujú aj naše automobilky. Určitú výhodu má napríklad PSA, ktorá mala historicky v Iráne silnú pozíciu vďaka spolupráci s domácou automobilkou, ktorá vyrábala autá Peugeot z dodaných súčiastok," dodal ekonomický analytik.

Vypukla zlatá horúčka po
Zobraziť galériu (6)

Iránska nukleárna dohoda

Irán a skupina šiestich mocností - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli minulý utorok k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na základe uzavretej zmluvy budú zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa obáv Západu zameraný na získanie atómových zbraní.

Rokovanie veľmocí o iránskej dohode
Zobraziť galériu (6)
Rokovanie veľmocí o iránskej dohode  (Zdroj: SITA)

V platnosti taktiež ešte päť rokov zostane embargo OSN na vývoz a dovoz konvenčných zbraní do Iránu, ako aj osemročné embargo na dovoz zahraničných komponentov pre iránsky program balistických striel.

Dohoda okrem iného počíta s postupným rušením sankcií postihujúcich iránsky ropný export, bankovú sféru a ďalšie oblasti. Ich uvoľňovaniu však bude musieť predchádzať potvrdenie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), že Irán podnikol všetky potrebné kroky na obmedzenie svojho nukleárneho programu. K tomu by malo dôjsť koncom tohto roka.

Viac o téme: AutomobilkaSlovenskoIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu