Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľký test nanukov odhalil nepríjemú realitu: Letné osvieženie alebo lízanie hnusu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tvaroh, smotana či mlieko? Zabudnite. Nanuky obsahujú lacné tuky či éčka a nie to, čo si myslíte, že lížete.

Leto je ideálnym obdobím na schladenie sa nanukom. No veľa ľudí absolútne netuší, čo líže. Časopis dTest urobil veľký test českých nanukov. Preverili 17 vanilkových a 5 tvarohových nanukov. A výsledky dopadli veľmi zle. Kým podľa zloženia sa má nanuk skladať zo smotany, mlieka či tvarohu, realita je iná.

"V laboratórnych testoch sme merali kvalitu tuku obsiahnutého v náplniach i celých nanukoch. Vyšší obsah nasýtených mastných kyselín poukázal na použitie lacného kokosového oleja, všímali sme si aj prípadného obsahu škodlivých transmastných kyselín. Testy senzoriky spočívali v zhodnotení chute a vône náplne aj polevy, vzhľadu, konzistencie v ústach a celkového dojmu," píšu autori testu.

Vanilkové nanuky dopadli zle

V tvarohových nanukoch bol mliečny tuk, žiadny iný tam nenašli, čo znamená, že tvarohové nanuky dopadli v teste dobre. Oveľa horšie dopadli tie vanilkové. Z testovaných iba jeden jediný (Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla) obsahoval iba mliečny tuk. Ostatné pohoreli.

Ostatné používali vyoksý podiel rastlinného tuku pochádzajúceho hlavne z kokosového oleja. Najviac ho obsahovali K-classic Max Vanilla a Tesco Value. U týchto dvoch značiek kokosový olej obsahoval až tri štvrtiny z celkového množstva.

Aj polevy sa falšujú

Na polevy, ktoré majú byť z mliečnej čokolády, používa takmer každý náhrady. Aj keď dodžujú vyhlášky - 2,5%, rozdiely sú značné. Veľké množstvá kokosových olejov obsahujú aj tvarohové nanuky. "Ukazuje to na vysoké percentuálne zastúpenie nasýtených mastných kyselín, ktoré v najhoršom prípade dosiahlo 95 percent pri nanuku Míša Tvarohové osvieženie. Zostáva otázkou, prečo inak dobrú náplň s nadpolovičným podielom tvarohu zhadzujú výrobcovia nekvalitné lacnú polevou namiesto čokolády," tvrdí Kateřina Kočvarová z časopisu dTest.

Víťazmi testu sa stali už spomínaný nanuk Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla a Prima Mrož Tvaroh.

Viac o téme: TukyNanuk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu