Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na cestách počas dovolenky v Chorvátsku: Za chybičku môžete skončiť vo väzení

Chorvátsko
Chorvátsko (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Ak je cieľom vašej letnej dovolenky Chorvátsko, dajte si pozor na nepríjemné situácie, ktoré vás môžu postretnúť a najmä na to, ako ich riešiť. Slovenskí policajti budú našincom v letnej destninácii pri Jadrane nápomocní. Pred odchodom by ste ale mali vedieť nasledovné.

Polícia prináša ďalšie rady a odporúčania motoristom, ktorí sa chystajú na dovolenku do Chorvátska. Našim občanom tam budú pomáhať aj vyslaní slovenskí policajti.

Základné povinnosti

Povinnosťou vodiča je jazdiť s rozsvietenými svetlami v zimných mesiacoch aj počas dňa. Kvôli vlastnej bezpečnosti polícia odporúča mať svetlá rozsvietené stále, aj v lete. Je zakázané používať mobilný telefón počas jazdy, môže sa používať iba s hands-free.

Povinnosti mladých vodičov

V Chorvátsku sa za mladého vodiča považuje vodič vo veku do 24 rokov. Mladý vodič nesmie riadiť vozidlo na ceste rýchlosťou väčšou ako 80 km/h, na rýchlostnej ceste a ceste pre motorové vozidlá rýchlosťou väčšou ako 100 km/h, na diaľnici rýchlosťou väčšou ako 120 km/h a jazdiť mopedom rýchlosťou väčšou ako 40 km/h. Mladý vodič nesmie riadiť ani začať riadiť auto, ak má v organizme omamné a psychotropné látky, alkohol alebo vykazuje znaky opitosti.

Ak sa stane nehoda 

Pri nehode najprv volajte políciu na číslo 192. Ak sa stane len malá škoda, políciu volať nemusíte.   Urobte všetko pre to, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky, teda oblečte si reflexnú vestu a postavte výstražný trojuholník, aby sa predišlo vzniku nového nebezpečenstva. Počkajte na príchod polície.

V prípade škody na aute žiadajte od polície záznam o nehode, bez ktorého nemôžete prekročiť štátnu hranicu. Budete ho potrebovať aj pre poisťovňu na Slovensku. Záznam o nehode (ZAPISNIK O OČEVIDU) nedostanete na mieste nehody, ale vydajú vám ho na príslušnom policajnom oddelení, ktoré nehodu riešilo za správny poplatok 20 kún (približne 2,60 eur), za 2-3 dni.

Účastníci nehody, pri ktorej bola spôsobená iba materiálna škoda na autách, sú povinní odstrániť ho z cesty, aby umožnili plynulú premávku. Zároveň musia vyplniť a podpísať Európsku správu o nehode alebo si iným spôsobom vymeniť osobné údaje a údaje o aute.

Pokuta, keď na ceste prekáža havarované auto

Peňažný trest vo výške 500 kún (približne 66 eur) hrozí vodičom, ak ihneď z cesty, ak je to možné, neodstránia auto, aby umožnili plynulú premávku. Pokuta vo výške od 2.000 do 5.000 kún (približne od 263 do 658 eur) hrozí vodičom, ak vlastníkovi poškodeného auta alebo inej poškodenej veci nenechajú svoje osobné údaje a údaje o vozidle, ktoré spôsobilo nehodu alebo nevyplnia a nepodpíšu Európsku správu o nehode.

Dopravné priestupky

V Chorvátsku sa za všetky porušenia predpisov v cestnej premávke aplikuje objektívna zodpovednosť vodiča vozidla. V prípade priestupku (napr. neprimeraná rýchlosť), kde z fotografie nie je jasné, kto v čase spáchania priestupku bol vodičom, polícia požiada vlastníka auta o poskytnutie "hodnoverných údajov o osobe, ktorej dal vozidlo k dispozícii jeho vlastník". Zákon v Chorvátsku určuje finančné sankcie za priestupky, ide o fixné sumy v hodnote 300 kún (približne 40 eur), 500 kún (približne 67 eur), 700 kún (približne 93 eur), 1.000 kún (približne 133 eur), ktoré môže polícia uložiť na mieste. V skrátenom priestupkovom konaní môže polícia uložiť pokutu až do výšky 15.000 kún (približne 2000 eur).

Ak polícia zastaví vodiča - cudzinca, ktorý sa dopustil dopravného priestupku, prípad má dve možnosti riešenia:

1. vodič - cudzinec je ochotný zaplatiť pokutu na mieste - prípad končí.

2. vodič - cudzinec odmietne zaplatiť uloženú pokutu za priestupok alebo spôsobil nehodu - polícia má oprávnenie zadržať vodičovi cestovný doklad o čom spíše záznam a telefonicky informuje územne príslušný Priestupkový súd, pričom vodič priamo na mieste dostane od polície informáciu o dátume a čase, kedy sa jeho prípad bude prejednávať. Obyčajne je to najbližší pracovný deň po zistení priestupku. Na pojednávaní súd rozhodne, ako sa v prípade bude ďalej postupovať. Polícia vráti cestovný doklad cudzincovi až po ukončení prípadu, resp. zaplatení sankcie, ak tak rozhodne sudca.

Ak priestupca za priestupok, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku, nezaplatí v lehote určenej rozhodnutím o priestupku, peňažný trest sa okamžite zamieňa trestom odňatia slobody. Ak priestupca zaplatí v určenej lehote dve tretiny peňažného trestu, hľadí sa na neho ako by zaplatil celý trest. Pokuta sa môže zaplatiť okamžite aj na mieste priestupku (iba dopravné priestupky) vo výške polovice peňažného trestu. To znamená, že priestupca môže na mieste zaplatiť iba polovicu z uloženej pokuty. Po novom platí, že ak akúkoľvek pokutu uhradí do troch dní, stačí uhradiť iba polovicu z pokuty a hľadí sa na neho, ako by zaplatil celý trest.

Pri porušení niektorých ustanovení zákona sa vodič môže dopustiť aj trestného činu. Preto polícia upozorňuje vodičov na konkrétne znenie ustanovenia z chorvátskeho Trestného zákona: „Účastník cestnej premávky, ktorý arogantne porušuje predpisy o cestnej premávke tým, že jazdí pod vplyvom alkoholu vyššom ako 1,50 g/kg v krvi, alebo omamných a psychotropných látok alebo liekov, alebo jazdí v zakázanom smere, alebo predbieha na neprehľadnom mieste kolónu vozidiel, alebo jazdí rýchlosťou vyššou ako 50 km/h nad povolenú rýchlosť v obývanej oblasti alebo v úseku s označením najvyššej rýchlosti, a tým ohrozuje život alebo zdravie osôb, potrestá sa odňatím slobody až na 3 roky.“

Sankcie v dovolenkovej destinácii

Jazda pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo liekov

Pri zistení množstva alkoholu nad 0,5 g/kg u cyklistu je možné uložiť sankciu 500 kún (približne 67 eur), u vodiča od 0,5 do 1,0 g/kg  sankciu od 1.000 do 3.000 kún (približne 133 až 400 eur), od 1,0 do 1,5 g/kg alkoholu sankciu od 3.000 do 5.000 kún (približne 400 až 667 eur). Pri viac ako 1,5 g/kg je možné uložiť sankciu od 5.000 do 15.000 kún (približne 667 až 2.000 eur), alebo väzenie až na 60 dní.

V prípade jazdy pod vplyvom omamných a psychotropných látok alebo liekov hrozí sankcia od 5.000 do 15.000 kún (približne 667 až 2000 eur), alebo väzenie až na 60 dní.

Prekročenie povolenej rýchlosti v obci

do 10 km/hod. - 300 kún (približne 40 eur),

od 10 do 20 km/hod. - 500 kún (približne 67 eur),

od 20 do 30 km/hod. – 1.000 kún (približne 133 eur),

od 30 do 50 km/hod. – 2.000 kún (približne 267 eur),

nad 50 km/hod. - od 5.000 do 15.000 kún (preibližne 667 až 2.000 eur), alebo väzenie až na 60 dní  alebo zákaz činnosti vedenia motorového vozidla najmenej na 12 mesiacov.

Prekročenie povolenej rýchlosti mimo obce

od 10 do 30 km/hod. - 500 kún (približne 67 eur),

od 30 do 50 km/hod. - 1.000 kún (približne 133 eur),

nad 50 km/hod. - od 3.000 do 7.000 kún (približne 400 až 933 eur), alebo zákaz činnosti vedenia motorového vozidla na dobu 6 až 12 mesiacov.

Používanie mobilného telefónu počas jazdy - 500 kún (približne 67 eur).

Nedanie prednosti v jazde - 2.000 kún (približne 267 eur), príp. zákaz vedenia motorového vozidla v Chorvátsku na 6 mesiacov.

V prípade zanedbania povinnosti pri dopravnej nehode - od 300 do 7.000 kún (približne 40 až 933 eur), prípadne zákaz činnosti vedenia motorového vozidla na 12 mesiacov.

Jazda bez prilby na motocykli, mopede alebo štvorkolke - 1.000 kún (približne 133 eur).

Jazda bez prilby na bicykli, v prípade jazdy osoby mladšej ako 16 rokov - 300 kún (približne 40 eur).

Jazda bez vodičského oprávnenia - 300 kún (približne 40 eur).

Jazda po predchádzajúcom odobratí vodičského oprávnenia - od 5.000 do 15.000 kún (približne 667 až 2.000 eur), alebo väzenie na 60 dní, prípadne zákaz činnosti vedenia motorového vozidla na 12 mesiacov.

Polícia upozorňuje

V Chorvátsku je podľa Priestupkového zákona v platnosti Register nezaplatených pokút, v ktorom sú evidované osoby, ktoré v stanovenej lehote neuhradili uloženú pokutu. Tu sú možnosti riešenia a postup policajtov pri nezaplatených pokutách:

- Ak priestupca, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku a nezaplatil peňažný trest udelený políciou v lehote určenej rozhodnutím o priestupku, môže zaplatiť peňažný trest na základe poštovej poukážky, ktorú dostal vo svojej krajine prostredníctvom bankového prevodu.

- Ak priestupca, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku a nezaplatil peňažný trest udelený políciou v lehote určenej rozhodnutím o priestupku a cestuje do Chorvátska, nebude mu zabránený vstup.

- Ak v prípade hraničnej kontroly polícia zistí, že osoba nemá zaplatený peňažný trest, bude ponúknutá možnosť zaplatiť pokutu na hraničnom prechode. 

- Ak osoba stratila alebo nemá poštovú poukážku na zaplatenie pokuty, môže ju dostať iba na policajnej stanici, ktorá priestupok riešila alebo priamo tam peňažný trest uhradiť.

V prípadoch, ak sa preukáže, že priestupca, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku a nezaplatil pokutu v stanovenej lehote na základe právoplatného rozhodnutia súdu o priestupku, peňažný trest mu môže byť zamenený za trest odňatia slobody. Podľa zákona je predpísaná zámena peňažného trestu za trest odňatia slobody – za každých 300 kún jeden deň trestu odňatia slobody, minimálne 3 dni a maximálne 60 dní.     


Prečítajte si aj

Ako si spríjemniť dovoleku v Chorvátsku: Prinášame rady, ktoré musí vedieť každý!

Chorvátsko autom – všetky dôležité informácie, ktoré potrebujete vedieť

 

Viac o téme: DovolenkaOddychPolícia Chorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu