Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Informácia o Kórejčanovi hospitalizovanom kvôli MERS, ktorá vydesila lekárov: Čo robil pred odletom?

Kórejčana naložili do sanitky. Zobraziť galériu (4)
Kórejčana naložili do sanitky. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Podozrenie na nákazu koronavírusom MERS sa u Juhokórejčana ležiaceho v bratislavskej nemocnici nepotvrdilo, ale kvôli nie celkom presvedčivému výsledku musí prebehnúť ďalšia analýza. Podľa našich informácií bude jej verdikt známy vo večerných hodinách. Zo štvorice vzoriek, ktorých rozbor prebehol v pražskom laboratóriu, boli tri negatívne a jeden dosiahol hraničné hodnoty. Na svetlo sveta sa však zatiaľ dostali nové desivé skutočnosti.

Kórejčan sa tesne pred cestou na Slovensku zúčastnil pohrebu svojho príbuzného. Ten v jeho rodnej krajine umrel práve na ochorenie MERS, informoval dnes denník Plus JEDEN DEŇ. V takomto prípade sa hrozba nákazy javí oveľa reálnejšia.

Muž (39), ktorý sa sťažoval na problémy s dýchaním, nevie po slovensky, preto najprv kontaktoval veľvyslanectvo, a to podľa informácií TV Markíza zalarmovalo záchranárov. Pacient je teraz umiestnený v špecializovanej podtlakovej jednotke SARS. Previezli ho tam v sobotu za policajného sprievodu zo žilinského hotela Fram. Ten hermeticky uzavreli, v karanténe ostali hostia aj personál.

"Pacient je v stabilizovanom stave, jeho stav sa mierne zlepšil. Naďalej ostáva izolovaný v špeciálnej podtlakovej jednotke, až kým nebudú známe opakované výsledky testov," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská, ktorá Topky informovala aj o tom, že výsledky ďalej analýzy budú známe dnes večer.

Informácia o Kórejčanovi hospitalizovanom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Pod zdravotným dohľadom bude naďalej aj 35 hostí z hotela, tí nesmú opustiť krajinu až do potvrdenia definitívnych výsledkov testov. Všetci na Slovensko pricestovali z Kórey. Svoj zdravotný stav musí sledovať aj 14 členov personálu, priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Všetci hostia boli z Kórey a pracujú v Žiline, kde má svoju továreň kórejská automobilka Kia. Pre jednu z jej dodávateľských firiem chorý muž pracuje.

Informácia o Kórejčanovi hospitalizovanom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Informácia o Kórejčanovi hospitalizovanom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Hotel bol po sobotňajšom transporte pacienta do bratislavskej nemocnice vydezinfikovaný chlórovým roztokom. Pokiaľ budú pondelkové testy negatívne, hotel znova sprevádzkujú. V opačnom prípade bude karanténa trvať desať dní.

Blízkovýchodný respiračný syndróm patrí do rodiny koronavírusov, zahŕňajúcich bežné prechladnutie i SARS (ťažký akútny respiračný syndróm). Príznaky ochorenia sú podobné chrípke a vedú k postupnému zlyhávaniu obličiek a ťažkému zápalu pľúc. Nákaza sa prenáša zo zvierat na ľudí a v obmedzenej miere sa šíri aj z človeka na človeka. Prenos nákazy sa uskutočňuje vzduchom a pri úzkom kontakte s chorým.

MERS v Južnej Kórei

Juhokórejské ministerstvo zdravotníctva dnes oznámilo päť nových prípadov blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS), čím sa celkový počet nakazených v krajine zvýšil na 150, informovala agentúra Reuters.

Ministerstvo tiež uviedlo, že jeden z pacientov nakazený vírusom MERS zomrel. Ide o 16. obeť ochorenia v Južnej Kórei, kam ho v máji priniesol jeden z miestnych podnikateľov, ktorý sa vrátil z Blízkeho východu. Epidémia MERS v Kórejskej republike je medzičasom najväčšou mimo Saudskej Arábie.

Väčšinu z nových prípadov v posledných dňoch zaznamenali v Nemocnici Samsung v Soule, ktorá v nedeľu oznámila, že pozastavuje poskytovanie väčšiny zdravotníckych služieb. S cieľom sústrediť sa na zastavenie šírenia MERS nebude dočasne poskytovať iné než pohotovostné služby a nebude prijímať nových pacientov.

Viac o téme: KórejčanMERS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu