Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko predstavilo novinku našich zbrojárov: Toto je prvé FOTO húfnice Evy!

Húfnica EVA je ďalší krôčik k oživeniu nášho zbrojárskeho priemyslu Zobraziť galériu (19)
Húfnica EVA je ďalší krôčik k oživeniu nášho zbrojárskeho priemyslu (Zdroj: MO SR)

BRNO - Nová húfnica EVA je podľa ministra obrany Martina Glváča ďalším krokom k oživeniu zbrojárskeho priemyslu na Slovensku. Ako informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, minister dnes v Brne navštívil medzinárodný veľtrh obrannej a bezpečnostnej techniky IDET 2015, na ktorom slávnostne predstavil novú ľahkú húfnicu.

Podľa ministerstva sa rezort bude snažiť spropagovať húfnicu na svetových trhoch. "Po dlhom čase je to ďalší krôčik k oživeniu nášho zbrojárskeho priemyslu....Dúfam, že keď prejde vojskovými skúškami, bude zavedená do výzbroje Ozbrojených síl SR. Je veľký predpoklad, že o takýto typ vozidla bude mať záujem aj Armáda ČR," povedal Glváč. Podľa ministra je húfnica produktom česko-slovenskej spolupráce. "To znamená, že podvozok je český a nadstavba slovenská," dodal.

Húfnica EVA je ďalší
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: MO SR)

Ľahká vezená húfnica EVA je delostrelecká zbraň so samočinným nabíjaním, ktorá je schopná zabezpečiť účinnú palebnú podporu pozemným vojskám. Podľa ministerstva obrany disponuje veľkým dostrelom a veľkou pohyblivosťou. Výrobcom je spoločnosť KONŠTRUKTA - Defence, a.s., ktorá patrí do skupiny DMD GROUP v Dubnici nad Váhom. 

Húfnica EVA je ďalší
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: MO SR)

V rámci prezentácie Ministerstva obrany SR na veľtrhu IDET 2015 v Brne si môžu návštevníci pozrieť napríklad aj samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2, výstrojný vojenský materiál pre medzinárodný krízový manažment, vozidlo IVECO s mechanickou vežou, ale aj veliteľské vozidlo batérie delostreleckého systému DELOSYS. Počas dynamických ukážok sa Ozbrojené sily SR na veľtrhu predstavili s ľahkým viacúčelovým vozidlom s mechanickou vežou a s dekontaminačným vozidlom. Na 13. ročníku veľtrhu sa zúčastňujú armádne delegácie a delegácie zahraničných ministerstiev obrany z 20 krajín sveta. Veľtrh IDET v Brne sa každý druhý rok strieda s medzinárodným veľtrhom obrannej techniky IDEB v Bratislave. Medzinárodný veľtrh obrannej a bezpečnostnej techniky IDET 2015 potrvá na výstavisku v Brne do 
štvrtka 21. mája.

Húfnica Eva

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu