Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Päť najdrahších slovenských obrazov, ktoré lámali rekordy: Tieto diela už nikdy neuvidíte!

Cyprián Majerník – Utečenci Zobraziť galériu (5)
Cyprián Majerník – Utečenci (Zdroj: Cyprián Majerník)

BRATISLAVA – Umelcov, ktorí prostredníctvom svojich diel predstihli dobu alebo jej dali nezameniteľný kolorit, máme nemálo aj na Slovensku. Mnohí z nich sú učebnicovo známi, iní sa masového obdivu nedočkali. Niektoré z ich najlepších diel však skončili v rukách súkromných zberateľov a očiam širokej verejnosti sú odvtedy nedostupné. Pozrite sa, o ktoré slovenské diela bol na trhu s umením najväčší záujem!

Predstavte si, že by vám doma visel obraz v hodnote veľkého rodinného domu v Bratislave. V takých sumách sa totiž pohybujú kľúčové diela slovenských autorov, ktoré kúpili súkromní zberatelia na dražbe aukčnej spoločnosti SOGA. „Diela, ktoré na trhu s umením dosahujú dlhodobo najvyššie ceny, sú zvyčajne diela kľúčových, najvýznamnejších predstaviteľov miestneho, lokálneho umenia, napríklad slovenská moderna. Náš domáci trh, prirodzene, do istej miery zohľadňuje aj svetové trendy, mená značky. To je príklad Andy Warhola, ktorý je, navyše, s naším územím aj rodovo zviazaný,“ uviedla pre Topky Nina Gažovičová z aukčnej spoločnosti SOGA. Ako ďalej vysvetlila Gažovičová, osud diel, ktoré sa dostanú do zbierky súkromných zberateľov, je v rukách ich nových majiteľov.

Martin Benka – Po žatve (180 000 eur)

Päť najdrahších slovenských obrazov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SOGA)

Obraz, ktorého hodnotu pôvodne znalci odhadovali na sumu 80 až 90-tisíc eur, kúpil súkromný zberateľ za dvojnásobok. Ide o vzácnu maľbu Martina Benku z počiatku jeho „heroizačno- monumentalizačných úsilí“, ktorú namaľoval medzi rokmi 1922 – 1924.

Martin Benka – Slovenská rodina (176 000 eur)

Päť najdrahších slovenských obrazov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SOGA)

Jeho cena sa už pred aukciou odhadovala na 100 až 150-tisíc eur, pretože patrí k prelomovým Benkovým dielam z konca tridsiatych a začiatku štyridsiatych rokov. Po aukcii v roku 2003 je obraz súčasťou významnej súkromnej zbierky situovanej v Bratislave.

Cyprián Majerník – Utečenci (170 000 eur)

Päť najdrahších slovenských obrazov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Cyprián Majerník)

Obraz vznikol v rokoch 1939 - 41 a jeho odhadovaná cena bola 70 až 90-tisíc eur. Súkromný zberateľ zo Žiliny ho však kúpil za 170-tisíc eur. Utečenci patria k vrcholnej Majerníkovej tvorbe a odzrkadľujú jeho vlastné životné pocity, ktoré v roku 1945 zavŕšil samovraždou.

Ľudovít Fulla – Blumentál v zime (160 000 eur)

Päť najdrahších slovenských obrazov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SOGA)

Obraz jedného z našich najväčších výtvarných velikánov spočiatku odhadovali na sumu 95 až 120-tisíc eur. Fulla patrí medzi najvýznamnejších medzivojnových zakladateľov moderny na Slovensku a pozoruhodné sumy dosiahli na dražbách aj iné jeho obrazy, napríklad Ukrižovanie z rokov 1939 - 42, predané za 106 500 eur, či obraz V poli na jeseň, ktorý v roku 2008 kúpil súkromný zberateľ za 99 581,76 € .

Mikuláš Galanda – Akrobat (120 000 eur)

Päť najdrahších slovenských obrazov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SOGA)

Dielo priekopníka moderného umenia znalci pôvodne odhadovali na hodnotu 120 až 150-tisíc eur. Na zadnej strane obrazu z roku 1934 sú dva originálne štítky a jeden z nich je písaný Galandovou rukou. Ide o doposiaľ najdrahší vydražený obraz tohto umelca a druhým je ženský akt s názvom Sediaca, predaný za 49 790,88  €.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu