Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

EXKLUZÍVNY ROZHOVOR so Slovákom, ktorý spája kultúry: Čo si myslia na opačnom konci sveta?

Výstava Petra Pollága vo Vietname zaznamenala veľký úspech. Zobraziť galériu (5)
Výstava Petra Pollága vo Vietname zaznamenala veľký úspech. (Zdroj: Peter Pollág)

BRATISLAVA/HANOJ - Národy sa môžu spájať rôznou cestou, dokonca aj keď sa zdá, že majú veľmi málo spoločného. Svojou troškou k prepojeniu Slovenska s ďalekým Vietnamom prispel aj Peter Pollág, uznávaný výtvarník, ktorého výstavy v malej ázijskej krajine prilákali stovky zvedavcov. Ponúkame vám exkluzívny rozhovor aj o tom, ako sa dá skĺbiť krása tradičného Vietnamu s typickými obrazmi zo Slovenska na jednom plátne!

Slovensko a Vietnam sú skutočne veľmi odlišné krajiny. Ako sa Vaše práce ocitli práve vo Vietname?

Viaceré  z krajín východnej Ázie poznám, ale vo Vietname som bol prvý raz. Tohto roku je 65. výročie začiatku diplomatických vzťahov Československa s Vietnamom, a tak Česká republika ako i Slovensko zorganizovalI viacero podujatí v Európe i vo Vietname. Prijal som pozvanie nášho veľvyslanca v Hanoji a spoločnými silami sme zorganizovali výstavu mojich obrazov, kresieb, grafík a ilustrácií pod názvom "Finding each other" (Nájdenie sa navzájom). Výstava bude ešte reinštalovaná v meste Hai Phong na východe krajiny a na juhu v Ho Chi Minh – ovom meste. Do konca roka by výstava mala odcestovať i do čínskeho Šanghaja.

EXKLUZÍVNY ROZHOVOR so Slovákom,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Peter Pollág)

Čo znamená názov tejto výstavy?

Nájsť jeden druhého, nájdenie sa navzájom, je symbolický výraz pozitívneho vzťahu. Tak, ako to môže byť o veľmi osobnom vzťahu medzi ľuďmi, môže to byť i o vzťahoch medzi krajinami a národmi. Práve takýto vzťah som mal na mysli. Za 65 rokov sa naše krajiny a hlavne ľudia mali možnosť poznať a zblížiť sa. O tomto hľadaní a nájdení sa navzájom je moja výstava.

EXKLUZÍVNY ROZHOVOR so Slovákom,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Peter Pollág)

Aká bola odozva na Vaše práce vo Vietname? Ako je to s inšpiráciou určitou krajinou?

Odozva v Hanoi bola veľmi milá a výstava bola pozitívne hodnotená i v tamojších médiách. Záujem prejavili domáci i tým, že na moju ohlásenú prednášku na Univerzite krásnych umení v Hanoi prišlo mnoho poslucháčov. Inšpirácia krajinou prichádza až následne, po zážitku z krajiny a z ľudí. Nepochybujem o tom, že nejaký myšlienkový sediment z krajiny vo mne ostal a prejaví sa i v ďalšej tvorbe.

EXKLUZÍVNY ROZHOVOR so Slovákom,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Peter Pollág)

V rámci Vašej bohatej kariéry, ako hodnotíte výstavný projekt vo Vietname?

Výtvarnej tvorbe sa venujem už desiatky rokov, a tak môžem neskromne skonštatovať, že som sa zúčastnil na viacerých medzinárodných akciách a výstava vo Vietname je jedna z nich. Nerád uprednostňujem niektorý projekt, pretože každá výstava má čosi neopakovateľné. Rád si spomínam na výstavy v Paríži, Istanbule, Madride, Šanghaji, Pekingu, Dillí, v Harare, Aténach, Teheráne, Ríme, Tel Avive a na mnohé iné.

EXKLUZÍVNY ROZHOVOR so Slovákom,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Peter Pollág)

Vo Vašich prácach spájate rôzne motívy, ako dlho trvalo, kým ste si našli svoj individuálny spôsob v tvorbe? Čo chystáte do budúcnosti?

Autorov rukopis, spôsob vyjadrenia obsahu a jeho forma je čosi, čo sa vytvára celé trvanie tvorby. Je to neuzavretý proces, ak sa umelec nechce opakovať. Moje plány sú ovplyvnené prirodzenými ponukami a mojimi možnosťami. V Európe chystám samostatnú výstavu do Lisabonu a najbližšie k susedom do Rožnova pod Radhoštěm. Teším sa ale i na výstavy na Slovensku, na budúci rok do Oravskej galérie a do Košíc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu