Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zdravotníci sa pozreli na bezpečnosť krajín: Mapa sveta, kam určite necestovať na dovolenku!

Dobre si rozmyslite, kde budete dovolenkovať. Zobraziť galériu (8)
Dobre si rozmyslite, kde budete dovolenkovať. (Zdroj: repro foto International SOS, thinkstock)

BRATISLAVA - Leto sa blíži a s ním aj čas dovoleniek. Treba si však dať pozor, kam cestovať a kam radšej nie. Nie všetky lokality sú bezpečné pre turistov. Prinášame vám porovnanie bezpečnosti svetových dovolenkových destinácií.

Kam v lete na dovolenku? Inšpirujte sa rebríčkom zdravotníckych odborníkov. Zdravotnícki experti sa pozreli na bezpečnosť a mieru ohrozenia zdravia v jednotlivých krajinách sveta. Popredný inštitút International SOS zverejnil mapu, na ktorej ilustruje bezpečnosť štátov. Rebríček krajín pozostával z hodnotenia lokálnej zdravotníckej a dentálnej starostlivosti, dostupnosť k liekom, prítomnosť nebezpečných chorôb a kultúrnych, jazykových či administratívnych bariér.

Krajiny podľa rizikovosti rozčlenili do štyroch kritérií - nízke riziko, stredné riziko, veľké riziko a extrémne riziko. Samostatnou kategóriou sú rýchlo rozvíjajúce sa krajiny. Takto vyhodnotili bezpečnosť krajín. Najlepšie to vyzerá s krajinami "Západu", katastrofálne dopadla Afrika.

Zdravotníci sa pozreli na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: International SOS)

Experti majú svoje základne spomedzi 27 medzinárodných SOS centier, 53 kliník a 850 lekárskych miest. "Hodnotenie zdravotníckych rizík ponúka prehľad nebezpečenstiev pozostávajúcich z nákazlivých chorôb, hygieny, nehodovosti a dostupnosti a kvality lokálnej zdravotníckej infraštruktúry. Rebríček je zostavovaný vedúcimi zdravotníkmi International SOS," píšu na webe odborníci.

Európa dopadla so Spojenými štátmi najlepšie. Nehrozia tam smrteľné riziká ani väčšie nebezpečenstvá.

Krajiny Európy sú bezpečné
Zobraziť galériu (8)
Krajiny Európy sú bezpečné  (Zdroj: International SOS)

Spojené štáty americké a Mexiko
Zobraziť galériu (8)
Spojené štáty americké a Mexiko  (Zdroj: International SOS)

Afrike sa radšej vyhnite. Drvivá väčšina krajín nespĺňa hygienické opatrenia, navyše vo viacerých krajinách prebiehajú občianske nepokoje. V Nigérii riadia radikálni islamisti Boko Haram. V Jemene taktiež prebiehajú boje. Líbya je na pokraji krachu, v Egypte vládne armáda. A to je len krátky výber niekoľkých krajín.

Afrika
Zobraziť galériu (8)
Afrika  (Zdroj: International SOS)

Na Blízkom východe v súčasnosti prežíva humanitárnu katastrofu Sýria a Irak. Veľké časti ich územia ovláda Islamský štát. Posúďte sami bezpečnosť tohto regiónu.

Blízky východ
Zobraziť galériu (8)
Blízky východ  (Zdroj: International SOS)

Juhovýchodná Ázia alebo Oceánia je tiež obľúbenou destináciou turistov. Veľa krajín je hodnotených ako "rýchlo rozvíjajúce sa krajiny", to znamená, že vo veľkých mestách je zdravotná starostlivosť dostupná, ale na vidieku či širšom okolí je to presne naopak.

Juhovýchodná Ázia
Zobraziť galériu (8)
Juhovýchodná Ázia  (Zdroj: International SOS)

Južná Amerika dopadla v hodnotení priemerne, v niektorých krajinách podpriemerne. Napriek tomu, v exotických krajinách si dávajte pozor.

Zdravotníci sa pozreli na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: International SOS)

International SOS tvorí 850 centier v 92 krajinách. Na analýzach sa podieľa 11 tisíc zamestnancov, 1 400 lekárov a 200 bezpečnostných analytikov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu