Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Meteorológovia predpovedajú veľa slnka: Víkend prinesie oteplenie, na horách hrozia lavíny!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Podľa meteorológov z SHMÚ sa bude tento víkend nad naším územím vyskytovať výbežok tlakovej výške, ktorý prinesie príjemné denné teploty. Ráno vás však môžu prekvapiť aj prízemné mrazy. Ak máte namierené do Tatier za turistikou, buďte mimoriadne opatrní.

Piatok

Počasie u nás bude dnes podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) ovplyvňovať výbežok tlakovej výše. Očakávajte prevažne polooblačno s teplotami od 3 do 8 stupňov Celzia.
Na západnom Slovensku bude prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 0 až -3 a najvyššie denné 5 až 8 stupňov Celzia. Na strednom Slovensku meteorológovia hlásia prevažne polooblačno a najnižšie ranné teploty -1 až -6 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov Celzia. Na východnom Slovensku by malo byť prevažne polooblačno s najnižšími rannými teplotami od -1 do -5 a najvyššími dennými od 3 do 7 stupňov Celzia.

Počasie na horách: Vo výške 1000 m ba malo byť prevažne polooblačno, najnižšia ranná teplota -6 a najvyššia denná 1 stupeň Celzia. Vo výške 1500 m bude prevažne polooblačno, najnižšia ranná teplota -8 a najvyššia denná -3 stupne Celzia a vo výške 2000 m takisto prevažne polooblačné počasie. Najnižšia ranná teplota klesne na -10 a najvyššia denná na -6 stupňov Celzia.

Ozón: 6% nad úrovňou dlhodobého priemeru (403 DJ).

Meteorológovia predpovedajú veľa slnka:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Sobota

Nad vnútrozemím Európy sa bude nachádzať tlaková výš zasahujúca od Francúzska až po centrálne Rusko. Meteorológovia predpovedajú prevažne polojasno. Ráno by sa v nižších polohách ojedinele mohla objaviť hmla alebo nízka oblačnosť. Nočná teplota klesne na -1 až -6, v dolinách a kotlinách miestami okolo -8 stupňov Celzia. Denná teplota dosihane príjemných 5 až 10, na severe okolo 3 stupňov Celzia. Bude viať severný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Meteorológovia predpovedajú veľa slnka:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Nedeľa

Nad Európou sa bude naďalej rozprestierať tlaková výš. Po jej severnom okraji k nám začne prúdiť od západu vlhší a teplejší vzduch. Počas dňa bude polooblačno, časom až oblačno.  Nočná teplota sa bude pohybovať na úrovni -2 až -7, na juhozápade okolo 0 stupňov Celzia a denná teplota dosiahne 6 až 11 stupňov Celzia. Viať bude len slabý vietor.

Meteorológovia predpovedajú veľa slnka:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Zvýšená lavínová hrozba v Tatrách

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá od 1500 m n. m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v ostatných pohoriach miernejší 2. stupeň, informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Najmä na exponovaných juhovýchodne orientovaných svahoch so sklonom nad 35 stupňov hrozí uvoľnenie doskových lavín už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. „Kritické sú predovšetkým miesta s nafúkaným väčším množstvom snehu na starom podklade,“ dôrazne upozornil Biskupič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu