Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dusno v Bruseli, Energetická únia má prvý problém: Slovenský boj za jadro a nízke ceny!

Pavol Pavlis a Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (3)
Pavol Pavlis a Maroš Šefčovič (Zdroj: archív Topky.sk)

BRUSEL - Toto sú slová ministra hospodárstva Pavla Pavlisa, ktoré zazneli na dnešnom rokovaní v Bruseli. Na zasadnutí Rady ministrov pre dopravu, telekomunikácie a energetiku sa dnes totiž preberala navrhovaná Energetická únia, ktorú nedávno predstavil podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu, Maroš Šefčovič.

Odborníci hovoria o historickom zlome, ktorý by v oblasti energetiky mal v najbližšej budúcnosti  v Európe nastať, ale jednotlivé členské štáty už dnes majú voči koncepcii aj výhrady, pripomienky a návrhy. Výnimkou nie je ani Slovensko. Minister hospodárstva pre Topky.sk bezprostredne po rokovaní exkluzívne uviedol, že Slovensko bude v tomto projekte presadzovať, aby malo reguláciu cien za energie vo vlastných rukách. „Pre nás je totiž nesmierne dôležitá a prvoradá ochrana zraniteľného spotrebiteľa. Vieme, že v rámci EÚ sú veľké sociálne rozdiely a my musíme našich občanov chrániť. To je moja úloha ako ministra hospodárstva. Zabezpečiť  a chrániť pre krajinu bezpečné dodávky energií a regulované ceny energií pre občanov. Národné záujmy sú na prvom mieste.“

Pavol Pavlis a Maroš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív Topky.sk)

Gréci mali spomedzi zúčastnených krajín k energetickej únii najviac pripomienok a Nemci mali výhrady k jadrovej energetike. Aj v tomto prípade však Slovensko očakáva ústretový krok, smerujúci k jadrovej neutralite. „Na Slovensku totiž tvorí výroba elektrickej energie z jadra  v priemerne 54 %. Čo je významná časť. Jadrová neutralita je pre nás dôležitá,“ uviedol Pavlis.

Dňa 25. februára 2015 predstavila Európska komisia balíček oznámení týkajúci sa energetiky a zmeny klímy, ktorý má za cieľ vytvoriť Rámec pre robustnú Energetickú úniu s do budúcnosti orientovanou klimatickou politikou. Jedným z oznámení je aj oznámenie zamerané na dosiahnutie 10% cieľa v prepojeniach v elektroenergetike. Prepojenie energetických sietí je kľúčovým predpokladom pre zvyšovanie energetickej bezpečnosti EÚ, vedúce k zvyšovaniu konkurencieschopnosti na vnútornom trhu a znižovaniu cien. Pavol Pavlis:  „Aj v tomto prípade hovoríme, že bezpečnosť dodávok a diverzifikácia zdrojov sú na prvom mieste. To by umožnilo aj postupnú nižšiu závislosť v oblasti dodávok energetických surovín z Ruskej federácie.

Pavol Pavlis a Maroš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív Topky.sk)

S Marošom Šefčovičom, podpredsedom Európskej komisie pre Energetickú úniu sa podľa našich informácií stretol minister hospodárstva Pavol Pavlis už včera večer a témou ich separátneho rokovania bol aj pripravovaný projekt Eastring, ktorý iba včera predstavil minister vláde SR. Očakáva sa totiž, že Európska únia ho zaradí medzi  významné projekty a bude sa čiastočne podieľať aj na jeho financovaní. Jeho vybudovanie by pre Slovensko znamenalo príjmy za prepravu a možno aj zníženie cien plynu. Do prevádzky by mohol byť uvedený začiatkom roka 2019.

 


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu