Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Leteckí záchranári pomáhali v Tatrách: Lavíny zabili dvoch lyžiarov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - Posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE pomáhali dnes popoludní dvom lyžiarom. Ako informovala hovorkyňa záchranárov Zuzana Turočeková, vrtuľník zo strediska v Poprade letel do Lomnického sedla, žilinská posádka zasahovala v Nízkych Tatrách.

„V Lomnickom sedle potreboval pomoc leteckých záchranárov španielsky lyžiar, ktorý po páde utrpel poranenie ramena. Lekára k lyžiarovi spustili na lane pomocou palubného navijaka, v teréne ho v spolupráci s Horskou záchrannou službou ošetril,“ spresnila Turočeková. Doplnila, že z Vysokých Tatier pacienta vrtuľníkom transportovali do popradskej nemocnice. 

Žilinská posádka bola privolaná k slovenskej lyžiarke, ktorá si v Retranslačnom žľabe poranila koleno. Nachádzala sa na mieste, kde nebolo možné pristáť, lekára vysadili do terénu palubným navijakom. Po zafixovaní dolnej končatiny ju spolu s lekárom evakuovali zo žľabu v transportnej sedačke a previezli do nemocnice v Žiline,“ dodala hovorkyňa VZZS ATE.

Poľský skialpinista si na Lysci pravdepodobne zlomil nohu

Záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) z Veľkej Fatry na poludnie požiadal o pomoc poľský skialpinista. Muž si pravdepodobne zlomil dolnú končatinu počas lyžovania z vrcholu Lysec. Informuje o tom HZS na svojej internetovej stránke. 

HZS požiadala o súčinnosť Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu (VZZS) z Banskej Bystrice, ktorá zobrala na palubu záchranára HZS z Donovalov a spoločne leteli na Lysec. Po pristáti zraneného ošetrili a transportovali do nemocnice v Martine.

Lavíny na severeTalianska zabili dvoch zahraničných lyžiarov

Dvaja lyžiari dnes prišli o život v talianskych Dolomitoch. V Cortine d'Ampezzo zahynul 24-ročný Holanďan, ktorého zavalila lavína, A pri hraniciach s Francúzskom, v Argentere v provincii Cuneo, zomrel Angličan, informovala talianska tlačová agentúra Ansa.

Holanďan zomrel pod dvojmetrovou vrstvou snehu, jeho otca a dvoch bratov sa podľa denníka la Repubblica podarilo zachrániť.

V druhom prípade mrštila dnes popoludní lavína lyžiara do stromu, bol na mieste mŕtvy, uviedla la Repubblica. Podľa prvých informácií išlo o jedného zo skupiny zahraničných lyžiarov.

Aj v ďalších regiónoch Talianska bojujú ľudia už niekoľko dní s masami snehu či nepretržitým dažďom. V regióne Emilia Romagne zostalo dnes popoludní 60.000 domácností bez elektriny, citovala civilnú obranu tlačová agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu