Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Matka obvinila učiteľku: Syn musí chodiť na nedeľnú omšu, inak mu zhorší známku!

Takémuto nátlaku sa čelí ťažko. Zobraziť galériu (2)
Takémuto nátlaku sa čelí ťažko. (Zdroj: googlemaps, Facebook)

ŠTIAVNIK – Je všeobecne známe, že na dedinách a v menších mestečkách je vplyv náboženstva veľmi silný. Väčšina veriacich žije práve v týchto pre vonkajší svet uzavretých oblastiach, a tak sa prikladá veľký význam návštevám kostola a tomu, čo káže pán farár. Avšak pred blížiacim sa referendom o rodine si treba dávať pozor na to, čo hovoria obe strany.

Na sociálnej sieti sa na stránke Odluka cirkvi od štátu, ktorej zameranie je jasné už z názvu, sa istá matka anonymne posťažovala, že jej syn trpí v škole kvôli tomu, že nechodí v nedeľu do kostola. „Môže mi niekto vysvetliť, ako učiteľka (vlastne ani nie učiteľka, ale katechétka), môže dať dvojku na vysvedčenie z náboženstva len kvôli tomu, že žiak nechodí na nedeľné omše?!“ rozčúlila sa.

Jej rozprávanie o metódach v škole je rozhodne zaujímavé: „Syn, ktorý chodí do školy v obci Štiavnik (okres Bytča), prišiel domov s tým, že musí katechetko-učiteľke povedať, čo mal farár na omši oblečené a čo im kázal. O známku mi nejde, kašľať na ňu, ale o princíp. Ako môže niekto niekoho nútiť chodiť do kostola?“ To je rozhodne správna otázka pre zodpovedných v Štiavniku, najdlhšej obci Slovenska so 4086 obyvateľmi. A tak sme sa opýtali.

Takémuto nátlaku sa čelí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: googlemaps, Facebook)

V súčasnosti je v Štiavniku len jedna škola, ktorá má 24 tried. Učí sa tu približne 530 detí zo Štiavnika, ale aj z Hvozdnice. Opýtali sme sa riaditeľky školy na to, či má informácie o takejto forme nátlaku zo strany niektorého z učiteľov, vysvitlo, že nie: „Nikto mi nič nevravel. Nemienim preto k tomu zaujímať žiadne stanovisko, nech príde rodič do školy a tu to vyriešime.“ Matka však tvrdila, že situáciu riešila aj so školou, no nepomohlo to. Nie je tak isté, či ide o skutočný prípad alebo len nevhodnú formu kampane pred referendom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu