Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Významný nemecký denník totálne zhovadil Slovákov: Vysmiali Tatry a označili nás za sraľov!

Koláž Die Welt, ktorú použili v článku o Slovensku Zobraziť galériu (4)
Koláž Die Welt, ktorú použili v článku o Slovensku (Zdroj: die welt)

BERLÍN - V článku s názvom „Ako priviesť Slovákov do nepríčetnosti“ si nemecký denník Welt dnes zobral na mušku najmierumilovnejší národ v Európe – nás. Podľa Nemcov trpíme chronickým pocitom menejcennosti najmä vo vzťahu k „starším“ bratom Čechom. V humornej sekcii sa pred nami venovali aj Rumunsku, Rusku a napríklad aj Spojeným štátom. Úprimne. Nám ale naložili celkom slušne.

Aj keď Slovensko neleží tak ďaleko od nemeckých hraníc, nie je to vlastne Československo? Pýta sa autor provokatívneho článku. Hoci sa vraj hrdíme Vysokými Tatrami, v porovnaní s ostatnými európskymi veľhorami sú to len trpasličie kopce, ktoré turista spozná pri jedinej dovolenke.

A nepáči sa im ani naše pivo – údajne je tak akurát vhodné na čistenie umelého chrupu! Dokonca sám český prezident Miloš Zeman vo svojej pamätnej knihe pred rokmi napísal, že neraz čistil svoje náhradné zuby v pohári so slovenským pivom.

Významný nemecký denník totálne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Slováci sú podľa Weltu skutočnými rekordmanmi v pití (aj keď nemajú dobré pivo) – najmä vína, nehovoriac o pálenke, ktorú aj „arogantní“ Česi v slovenských obchodoch nakupujú vo veľkom množstve. Je totiž lepšia než tá, ktorú podomácky vyrábajú na Morave.

Národná identita Slovákov je podľa Nemcov takmer nevýrazná. Kým sme sa slabošsky pridružili k Čechom, tisíc rokov sme boli pod maďarskou nadvládou. Aj preto nás niektorí nacionalistickí Maďari nazývajú „Horným Uhorskom“. Skutočný dôvod, prečo sa Slováci dali dokopy s Čechmi, je vraj ten, že sme chceli byť silnejší proti nemeckému etniku. A Slováci sú za českú ochranu ešte aj nevďační! S Čechmi sme sa rozlúčili po 75 rokoch spoločného štátu v roku 1993 – a to celkom cielene a dobrovoľne.

Významný nemecký denník totálne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Wikipedia)

Dobrodincov Čechov sme nechali v štichu, keď sa Hitler chopil moci a spolčil sa s ním klerofašista Jozef Tiso. Vtedy sme ochotne posielali svojich židov do plynových komôr a nestarali sa o osud Čechov. A po vojne sme mali v spoločnom štáte s Čechmi len výhody, keď sme mali strach zo sovietskych tankov.

Podľa Weltu sa cítime byť oproti Čechom znevýhodnení a naše reakcie pri hokeji či futbale, keď hráme proti našim susedom, vyznievajú smiešne. Aj televízni komentátori a rozhodcovia si musia dávať pozor, aby náhodou niektorému z tímov „nenahrávali“.

Významný nemecký denník totálne
Zobraziť galériu (4)

Napriek tomu, že ležíme v strede Európy, problémy máme aj s geografiou. Keď prišiel v roku 2005 na návštevu Slovenska americký prezident Georg W. Bush, aby sa tu stretol s Vladimirom Putinom, nazval Bratislavu hlavným mestom Slovinska. Stručne a jasne, kto hľadá Slovensko napríklad na Balkáne, koleduje si o poriadny problém a krivé pohľady (malo)miestnych!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu