Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Historik zbúral mýty a legendy o Tisovi: Pre Židov neurobil nič, nemožno ho obdivovať!

BRATISLAVA – Prezident Slovenského štátu Jozef Tiso neurobil pre Židov nič, hoci niektorí tvrdia, že ich zachránil tisícky. Pre TASR to uviedol český historik Jan Rychlík v reakcii na otázku, prečo osoba Tisa stále u niektorých skupín na Slovensku vyvoláva obdiv.

"Tiso bol nepochybne populárna osobnosť, a takej sú vždy v ľudovom podaní pripisované dobré skutky, hoci ich nevykonala. Preto sa stretávame aj s takými absurditami, ako je tvrdenie, že Tiso zachránil tisícky slovenských Židov tým, že im udelil výnimky a tak ich zachránil pred deportáciami," vysvetlil Rychlík.

Pravda je však podľa neho v skutočnosti taká, že Tiso pre Židov neurobil prakticky nič. "V Slovenskom národnom archíve som našiel zoznam udelených prezidentských výnimiek, ktorý obsahuje 963 mien. Tieto výnimky boli udeľované najmä dlhodobo pokrsteným Židom a Židom žijúcim v manželstvách s Nežidmi a na tých sa deportácie aj tak nevzťahovali," objasnil český historik.

Rychlík si myslí, že pre určitý okruh ľudí je psychologicky ťažké si pripustiť, že by slovenský kňaz mohol urobiť niečo zlé. "Títo ľudia uvažujú takto. Tiso bol náš, slovenský prezident, navyše to bol katolícky kňaz, preto je potrebné ho hájiť, lebo tým hájime sami seba a Slovensko. Kto Tisa neobdivuje, alebo dokonca kritizuje, je preto pre nich automaticky boľševik, čechoslovakista a nepriateľ slovenského národa," opísal.

Slovenský historik Dušan Kováč tvrdí, že obdivovať Tisa môže iba ten, kto ho nepozná, nič o ňom nevie a iba počúva reči neoľudáckych agitátorov. Jozef Tiso bol poslancom československého parlamentu, členom československej vlády, predsedom Hlinkovej slovenskej ľudovej strany, predsedom slovenskej autonómnej vlády, predsedom vlády a jediným prezidentom vojnovej Slovenskej republiky. Za jeho vlády sa realizovala deportácia Židov zo Slovenska a po vypuknutí SNP Tiso nevyužil vzniknutú situáciu, ale naďalej zotrval v pozícii nemeckého spojenca. Po vojne bol obvinený z rozbitia ČSR, z podpory nemeckého vojnového úsilia, zo zločinov proti ľudskosti a zo zrady na povstaní. Následne bol odsúdený a popravený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu