Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Niekde viac, niekde menej: Takéto sú platové podmienky na Slovensku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Najlepšie platiacim odvetvím práce na Slovensku je farmácia. Za ňou v platovom rebríčku nasledujú informačné a komunikačné technológie (IKT) a energetika.

Naopak, najnižšie mzdy majú zamestnanci v strojárstve. Vyplýva to z najnovšej platovej štúdie poradenskej spoločnosti PwC PayWell 2014, ktorá analyzovala stratégiu odmeňovania firiem pôsobiacich v SR a trendy v oblasti zamestnaneckých výhod. Farmácia už stabilne obsadzuje prvé miesto v odmeňovaní. Tento rok sa dostala s platmi takmer o štvrtinu nad celoslovenský trhový priemer. Druhé skončilo odvetvie informačných a komunikačných technológií a tretia energetika. Najhoršie platí strojárstvo, ktoré sa ocitlo 18 % pod úrovňou trhu.

"Výsledky tohtoročného prieskumu v porovnaní s minulým rokom ukázali, že základné mzdy v energetike predbehli bankovníctvo. K zlepšeniu základných miezd oproti minuloročným výsledkom došlo v automobilovom priemysle aj vo výrobe," zhodnotil senior manažér PwC Slovensko Peter Lackó. Prieskum ďalej ukázal, že firmy na Slovensku plánujú v roku 2015 zvyšovať základné mzdy o 2,9 %. Pre rok 2014 pôvodne očakávali nárast miezd o 3,5 %, reálne zvýšenie bolo napokon o 3,4 %. Najrýchlejšie tento rok rástli platy v poisťovníctve, automobilovom priemysle a IKT, najpomalšie v elektrotechnickom priemysle a energetike. Najväčšie zvýšenie miezd v budúcom roku plánuje IKT a bankovníctvo. Naopak, najmenší nárast sa predpokladá opäť v elektrotechnickom priemysle a energetike.

Z pohľadu regiónov sú najvyššie platy v Bratislave, respektíve v západoslovenskom kraji. Tesne nasleduje stred Slovenska a najnižšie platy majú zamestnanci vo východoslovenskom regióne. Úroveň garantovaných miezd na západnom Slovensku je 12,5 % pod úrovňou Bratislavy, na strednom Slovensku 12,9 % a na východe ľudia zarábajú o 16,4 % menej ako v hlavnom meste.

V roku 2014 dosahovali náklady vynaložené na zamestnanecké výhody v priemere na jedného zamestnanca 814 eur ročne. V porovnaní s výsledkom minuloročného prieskumu je to nárast o 31 eur. Medzi najčastejšie poskytované benefity na Slovensku patria stravné lístky, mobilné telefóny a úhrada nákladov spojená so súkromnými hovormi, dni pracovného voľna navyše, príspevky na poistenie či vzdelávanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu