Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauzu bielenia zdravotnej karty malého Miška uzavreli: Všetko je v poriadku, rodičia sú rozhorčení!

Riaditeľ nitrianskej nemocnice Jozef Valocký a malý Miško
Riaditeľ nitrianskej nemocnice Jozef Valocký a malý Miško (Zdroj: Foto: Archív, TV Joj )

NITRA - Koncom minulého roku prepukol v nitrianskej nemocnici škandál. Kauza bielenia údajov v zdravotnej karte, ktorú riaditeľ nemocnice Jozef Valocký (Smer) poprel, má svoju dohru. V dokumentácii zabielili údaje o predávkovaní novorodenca liekmi, k čomu sa prednostka kliniky priznala. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou kauzu uzavrel s tým, že sa nič nestalo.

Pár dní po tom, čo sa Miško predčasne narodil v nitrianskej nemocnici s obojstranným zápalom pľúc, podali mu nadmerné množstvo lieku gentamycín. Neskôr ho v nemocnici museli zachraňovať a previesť do Bratislavy, pretože bolo u neho podozrenie na otravu liekmi. Práve informáciu o nadmernom podaní lieku v jeho zdravotnej dokumentácii zabielili. Zákon vymazávanie údajov zo zdravotnej karty neumožňuje.

Riaditeľ nemocnice Jozef Valocký (Smer) celú kauzu poprel so slovami, že k bieleniu karty nedošlo.

Priznala sa prednostka detskej kliniky

Zarážajúci na celom prípade je ale fakt, že k bieleniu sa priznala prednostka Kliniky novorodencov, detí a dorastu Fakultnej nemocnice v Nitre Alena Ďurišová. Dekanka Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Eva Sollárová po prevalení kauzy ešte v novembri minulého roku rozhodla, že Ďurišovú odvolá z funkcie prednostky. K rozhodnutiu dospela na základe podkladov z ministerstva zdravotníctva a tiež na základe vyjadrenia Ďurišovej, že opravu v zdravotnej dokumentácii vtedy novorodenca Miška urobila ona. „Mám k dispozícii vyjadrenie prednostky Aleny Ďurišovej, že predmetnú opravu zápisu urobila ona,“ povedala Sollárová ešte minulého roku.

Úrad pre dohľad kauzu uzavrel

Rodičia malého chlapčeka sa už dvakrát obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten vec uzavrel. „Zdravotná starostlivosť bola pacientovi poskytnutú správne.“ Rodičia sú zo záveru mierne povedaná sklamaní. 

Ako informuje TV Markíza, odborník z Česka sa na správu pozrel a povedal, že je formalistická, pričom niektoré časti si odporujú. „Pokiaľ takto má pracovať celý ten úrad, tak si občania jedine môžu z toho vziať, že je to len úrad, ktorý stojí veľa peňazí a občanovi určite nepomôže,“ vyjadril sa súdny znalec z Česka Radek Matlach pre televíziu.   

„Bez známostí bez vplyvu, obyčajný občan tu nemá šancu v ničom,“ konštatuje chlapčekov otec, ktorý sa dožaduje spravodlivosti.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu