Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Slovensko útočia mohutné dažde: V piatok sa pripravte na najhoršie!

Satelitný záber búrkovej činnosti Zobraziť galériu (8)
Satelitný záber búrkovej činnosti (Zdroj: SHMÚ)

BRATISLAVA – Po veľkých utorkových záplavách v Bardejove sa na nás valí ďalšia voda. Dnes a zajtra hrozia intenzívne zrážky s pravdepodobnosťou vysokých škôd a Slovensko by sa malo opäť pripraviť na prívalový dážď. Niektoré mestá už vyzývajú svojich obyvateľov na zvýšenú opatrnosť a pripravili evakuačný plán.

AKTUALIZOVANÉ: Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) potvrdil výstrahy druhého stupňa pred povodňami na piatok 12. septembra takmer na celom území Slovenska. Počasie sa v priebehu dňa zhoršuje, hladiny tokov stúpajú. Najväčší úhrn zrážok, a teda aj riziko povodňovej aktivity, meteorológovia predpokladajú v piatok. Vzhľadom na už spadnuté zrážky, ďalší očakávaný trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ informoval SHMÚ.

Výstraha druhého stupňa pred dažďom platí v piatok do 12.00 h pre celé západné Slovensko a časť stredného Slovenska. Pre toto územie platí od piatku obeda do soboty (13. 9.) do 12.00 h aj hydrologická výstraha prvého stupňa. Rovnaký stupeň výstrahy platí v piatok do 12.00 h pre sever a časť východného Slovenska. SHMÚ očakáva v najbližších hodinách dážď s úhrnom zrážok od 20 do 70 mm, čo predstavuje potenciálne až zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Výstrahy pred dažďom sa netýkajú len krajného východu Slovenska.

Vo štvrtok a piatok 11. - 12. septembra by obyvatelia Slovenska mali byť v pohotovosti. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal varovanie pred záplavami vo viacerých okresoch. Momentálne nivočia záplavy Chorvátsko, ktoré bolo nútené uzavrieť hraničné priechody. Severne od hlavného mesta Záhreb je viacero obývaných oblastí pod vodou, úrady sa pripravujú na evakuáciu postihnutých záplavami. 

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Levice - západ, Levice - východ, Krupina, Lučenec, Veľký Krtíš, Poltár a Rimavská Sobota. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Košice, Gelnica, Spišská Nová Ves, Rožňava, Revúca, Poprad, Brezno, Detva, Zvolen, Banská Bystrica, Ružomberok, Martin, Turčianske Teplice, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Nitra, Zlaté Moravce, Žarnovica, Partizánske, Nové Zámky - sever, Topoľčany, Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Bytča, Púchov, Považská Bystrica, Ilava a Žilina. Výstraha bola vydaná do piatkového poludnia.

Meteorologické výstrahy na štvrtok 11. septembra
Zobraziť galériu (8)
Meteorologické výstrahy na štvrtok 11. septembra  (Zdroj: SHMÚ)

Zároveň platí výstraha druhého stupňa pred dažďami pre stredné a väčšinu západného Slovenska. Úhrn zrážok tu môže dosiahnuť 35 až 70 milimetrov. Výstraha prvého stupňa platí pre severné a západnú časť východného Slovenska, kde úhrn zrážok môže dosiahnuť 20 až 40 milimetrov. Tento stav má trvať až do piatku, približne do 12.00 h.

Žlté políčka platia pre výstrahu prvého stupňa, oranžové pre výstrahu druhého stupňa
Zobraziť galériu (8)
Žlté políčka platia pre výstrahu prvého stupňa, oranžové pre výstrahu druhého stupňa  (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia varujú pred zvýšeným nebezpečenstvom a škodami, v dôsledku čoho je nutné zabezpečiť ochranu svojho majetku, života a zdravia. Viaceré mestá, pre ktoré platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy, už vyzvali svojich obyvateľov, aby boli na záplavy pripravení. Aktuálne je na celom území Slovenska zamračené, s prehánkami na západe, juhu a východe Slovenska.

 

Okres Žilina vyzýva občanov, aby sa pripravili na prírodný živel:

  • vypnúť alebo uzatvoriť hlavné rozvody elektrického prúdu, vody a plynu
  • premiestniť vybavenie domácností do vyšších poschodí
  • uzatvoriť  a utesniť všetky okná a otvory
  • pripraviť si vozidlo pre prípad nutnosti opustenia obydlia
  • pripraviť si lieky, dokumenty, vhodné ošatenie, trvanlivé potraviny a pitnú vodu na 2-3 dni
  • zobrať si nepremokavú obuv a odev
  • odstrániť látky, ktoré môžu v styku s vodou vyvolať chemickú reakciu (jedy, žieraviny, kyseliny a pod.)
  • informovať svojich susedov
  • pripraviť evakuáciu zvierat
  • pripraviť si evakuačnú batožinu
  • opustiť vodné plochy a priestory v blízkosti potokov a riek (aj vyschnutých korýt)

Radarová snímka z času 8:45 h (11. 9. 2014) - dážď na území Slovenska
Zobraziť galériu (8)
Radarová snímka z času 8:45 h (11. 9. 2014) - dážď na území Slovenska  (Zdroj: Facebook, SHMÚ)

Predpoveď zrážkového úhrnu za 24 hodín na obdobie 11. 9. 2014 08. hod. letného času do 12. 9. 08. hod letného času vypočítaná globálnym modelom ECMWF
Zobraziť galériu (8)
Predpoveď zrážkového úhrnu za 24 hodín na obdobie 11. 9. 2014 08. hod. letného času do 12. 9. 08. hod letného času vypočítaná globálnym modelom ECMWF  (Zdroj: Facebook, SHMÚ)

 

Zasiahol váš región prírodný živel? Podeľte sa o aktuálne informácie s ostatnými čitateľmi a kontaktujte našu redakciu na emaily tipy@topky.sk

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu