Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Fico sa chystá na Ukrajinu, potom do Ruska

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico koncom februára vycestuje na Ukrajinu, kde sa stretne s premiérom Viktorom Janukovyčom. Vyplýva to z materiálu, ktorým sa v stredu bude zaoberať vláda.

Premiér bude v Kyjeve diskutovať najmä o obojstranných hospodárskych vzťahoch, píše sa v dokumente. Fico sa na Ukrajine zdrží dva dni, 25. až 26. februára. Začiatkom apríla premiéra čaká cesta do Ruska.

Fico bude pravdepodobne v Kyjeve hovoriť predovšetkým o energetike. Práve cez územie Ukrajiny totiž prúdi na Slovensko z Ruska väčšina ropy a zemného plynu. Okrem premiéra podľa materiálu do Kyjeva pôjde aj minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek a šéf diplomacie Ján Kubiš.

Okrem toho sa slovenský premiér na stretnutí s Janukovyčom bude zaoberať aj spoluprácou na spoločnej hranici, kde sa zmení režim po vstupe Slovenska do schengenskej zóny. Ten sa očakáva na prelome tohto a budúceho roku. Na rad prídu aj medzinárodné otázky, slovenské veľvyslanectvo v Kyjeve napríklad slúži ako kontaktná ambasáda NATO.

Janukovyč je známy svojimi proruskými postojmi, jeho hlavným politickým rivalom je najmä prozápadný prezident Viktor Juščenko.

Slovenský premiér, ktorému opozícia občas vyčíta prílišnú orientáciu na východné krajiny, okrem toho už skôr ohlásil, že v apríli navštívi aj Moskvu, kde bude chcieť rokovať aj o cenách plynu pre Slovensko. Tie chce spoločnosť Gazprom zvýšiť Slovenskému plynárenskému priemyslu (SPP) o desať percent. Fico sa koncom minulého týždňa vrátil z Číny, spomedzi západných krajín bol na oficiálnej návšteve v Taliansku či Portugalsku, zatiaľ však nie v Británii ani v Spojených štátoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu