Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kiska vo verejnosti vyvolal ošiaľ: Za toto ho ľudia uznávajú!

Kiska s primátorom Berlína Klausom Wowereitom Zobraziť galériu (5)
Kiska s primátorom Berlína Klausom Wowereitom (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Prezident Kiska valcuje! Zmeny v súdnictve, vymenovanie nových ministrov, návšteva Pohody, stretnutia s prezidentmi z okolitých krajín. Úraduje ešte len vyše mesiaca a už toho postíhal až až! Práve preto si ho verejnosť čoraz viac obľubuje. Čo stojí za týmto úspechom?

Andrej Kiska sa ujal kormidla na inaugurácii 15. júna a odvtedy sa z neho stal aktívny prezident. V kampani sľuboval, že bude nestrannícky a bude čo najbližšie pri občanoch. Doterajšími krokmi si pomaly, ale isto, získava verejnosť na svoju stranu. Opýtali sme sa politického odborníka, čo hovorí na jeho doterajší výkon.

Na akcii s mladými ľuďmi
Zobraziť galériu (5)
Na akcii s mladými ľuďmi  (Zdroj: Facebook)

Podľa politológa už v prezidentskej kampani Kiska naznačil bohaté skúsenosti s biznis modelom a merketingom. Vďaka tomu sa v prvých týždňoch výborne uchytil.

"Na rozdiel od viacerých slovenských top politikov, ktorí v komunikácii posledných mesiacov fatálne zlyhávajú, je vidieť, že si prezident ich rady s odstupom dvoch-troch krokov dopredu skutočne osvojuje. Pochopiteľne, nie všetky rozhodnutia ktoré urobil sa páčili všetkým a najmä SMER-SD, či zainteresovaní do aktuálne fungujúcej súdnej moci v SR, museli prehltnúť viaceré horké pilulky, avšak práve výbornou komunikáciu im prezident zobral vietor z plachiet na okamžitý "protiúder"," hodnotí prezidentove kroky politológ Martin Klus.

Stretol sa aj s rakúskym prezidentom
Zobraziť galériu (5)
Stretol sa aj s rakúskym prezidentom  (Zdroj: Facebook)

Komunikácia s verejnosťou patrí medzi jeho prednosti. Pravidelne informuje na Facebooku o svojich krokoch a akciách. Aj keď revolúciu nespôsobil, taktika mu vychádza. "Nemožno povedať, že by to bol v slovenských podmienkach nevídaný jav, keďže podobne funguje už dnes viacero politikov napr. z SaS, ktorá svojho času prišla s marketingovou revolúciou, pokiaľ išlo o využitie blogov a sociálnych sietí. Samozrejme, v osobe prezidenta je to u nás aj v porovnaní s ostatnými krajinami skôr unikátne. Osobne to vítam, nakoľko priamo zvolený prezident by mal skutočne byť čo najbližšie k občanom a toto je jedna z ciest ako na to," myslí si politický analytik.

A presne to robí. Zatiaľ čo SAS sa, v koaličnom "zlepenci" ako koalíciu nazval Robert Fico, vyčerpala a spôsobila iba krátky prievan čerstvého vzduchu, u Kisku to vyzerá nádejne.

Kiska menuje do funkcie nového ministra Pavla Pavlisa
Zobraziť galériu (5)
Kiska menuje do funkcie nového ministra Pavla Pavlisa  (Zdroj: Facebook)

Nová metla dobre metie a je to vidieť. Minimálne voči jeho predchodcovi Ivanovi Gašparovičovi. "Navyše si je prezident Andrej Kiska dobre vedomý toho, že prípadným navodením dojmu, že práve on je nositeľ novej nádeje a teda zvýšením vlastnej popularity, si výrazne posilňuje svoje postavenie aj voči svojim politickým oponentom. Paradoxne, situáciu mu v tejto veci zjednodušuje aj aktuálny konflikt Igor Matovič - Radoslav Procházka, nakoľko práve viacerí ich voliči môžu dôveryhodnú osobu hľadať v tretej osobe," dodal Martin Klus.

Pri nekonečných hádkach našich politikov Kiska výrazne kontrastuje. Zatiaľ sa nedopustil žiadneho škandálu, no pri doterajšej slovenskej skúsenosti treba byť v hodnoteniach opatrný. Napriek tomu sa z odozvy verejnosti dá vyčítať, že už teraz zanechal rodený Popradčan za sebou hlbokú stopu.

Na prvej zahraničnej návšteve v Českej republike
Zobraziť galériu (5)
Na prvej zahraničnej návšteve v Českej republike  (Zdroj: Facebook)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu