Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Turisti zabúdajú na pripoistenie do hôr

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

POPRAD – V posledných rokoch klesá počet návštevníkov horských oblastí, ktorí majú uzavreté poistenie pre prípad zásahu horskej služby.

„Ten pokles nie je extra dramatický, ale následky pre turistov a hlavne náklady na zásah, ktoré musia ľudia znášať, nie sú príjemné,“ uviedol riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Za uplynulý rok malo poistenie 78 % ľudí, ktorí potrebovali pomoc horských záchranárov. Náklady na poistenie pritom nie sú podľa Janigu vysoké.

Na jeden deň stojí pripoistenie okolo 70 centov. Priemerný zásah horských záchranárov, bez použitia leteckej techniky, pritom stojí približne 350 eur. „S použitím leteckej techniky je to viac ako 400 eur, čo je naozaj veľmi veľa a pri extrémne náročných záchranných akciách môžu byť tieto náklady pre niektorých ľudí až likvidačné,“ povedal Janiga.

Najväčšie problémy majú horskí záchranári s turistami z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. „Oni majú poistenie na prepravu telesných pozostatkov, ale nie úrazové poistenie,“ povedal Janiga. V mnohých prípadoch turisti z východnej Európy nemajú nielen poistenie pre prípad zásahu horskej služby alebo úrazové poistenie, ale ani na poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Poistenie na prevoz telesných pozostatkov do ich krajiny im však nechýba.

Druhou skupinou návštevníkov horských oblastí, ktorí zabúdajú na pripoistenie pre prípad zásahu horskej služby, sú domáci turisti. Ide najmä o jednodňových návštevníkov. „Je jedno, či sú to Slováci, Česi alebo Poliaci. Sú to ľudia, ktorí bývajú blízko horských oblastí a do hôr chodia len raz do roka a neuvedomujú si, že takéto náklady budú znášať,“ povedal Janiga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu