Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Hygienici si posvietili na prešovskú zmrzlinu: Čo zistili?

Vďaka zmrzline môžete schudnúť!
Vďaka zmrzline môžete schudnúť! (Zdroj: photl.com)

PREŠOV - Hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove skontrolovali a vyhodnotili od marca osem prevádzok výroby a predaja zmrzliny, kde odobrali 53 vzoriek zmrzlín.

Predpísaným požiadavkám nevyhovelo 11 vzoriek mliečnych zmrzlín, u ktorých zistili prekročenie prípustnej hodnoty niektorých baktérií a kvasiniek. Dvom prevádzkovateľom vyrubili pokuty vo výške 200 eur. Informovala vedúca oddelenia hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Dagmar Hybenová. Ako ďalej dodala, pri kontrole zameranej na dodržiavanie požiadaviek prevádzkovej a osobnej hygieny, nedostatky nezistili.

Hybenová zdôraznila, že pri výrobe a predaji zmrzliny je nevyhnutné dodržiavať technologické postupy a základné hygienické požiadavky uvedené v Potravinovom kódexe SR. Výrobcovia musia používať kvalitné suroviny, čo sa týka nielen výroby samotnej zmrzliny, ale aj doplnkových produktov určených na zdobenie, ako sú oriešky, ovocie či polevy. Všetko musí byť uložené v mraziacom pulte. „Zákazníci by si mali všímať predovšetkým manipuláciu pri predaji, akým spôsobom sa zmrzlina predáva – či sa nedotýka predavač peňazí a kornútikov holou rukou, tiež ako sú kornútiky uložené, ako používa porcovacie náradie, ktoré nesmie byť namáčané v nádobe s vodou,” uviedla hygienička. Kupujúcemu by malo záležať na tom, či obsluha má čistý pracovný odev a pokrývku hlavy. Pri označení zmrzliny by mali byť uvedené aj alergény a prídavné látky, ako farbivá a sladidlá. 

Hybenová informovala, že väčšie riziko z hľadiska mikrobiologickej kontaminácie predstavujú mliečne zmrzliny. „Vzhľadom k tomu, že zmrzlina patrí medzi epidemiologicky rizikové potraviny a konzumujú ju aj deti, náš Regionálny úrad verejného zdravotníctva bude aj naďalej vykonávať úradné kontroly vo všetkých prevádzkach výroby a predaja zmrzliny v našej pôsobnosti,” uviedla. Ide o územnú pôsobnosť v okresoch Prešov a Sabinov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu