Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Pozor, na trhu sú nebezpečné kozmetické výrobky!

ÚVZ upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky Zobraziť galériu (5)
ÚVZ upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku v Európskej únii. Nebezpečná je farba na vlasy Natural hair dye z Ruskej federácie, v ktorej zistili prekročený povolený limit pre celkový počet mikroorganizmov a pri použití výrobku môžu vzniknúť infekcie.

Výrobok nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX). Informoval o tom hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

Do systému RAPEX nahlásili aj kozmetickú súpravu pre deti Children`s make-up set. Súprava obsahuje napríklad červeň na líca, očné tiene, lesk na pery, rúže či lak na nechty. Žltá farba očných tieňov pritom obsahuje olovo. Prítomnosť olova vo výrobku je v rozpore so zoznamom zakázaných látok v kozmetických výrobkoch.

Olovo je látka s predpokladanými karcinogénnymi účinkami na človeka, negatívne ovplyvňuje najmä tráviaci trakt, krvný obeh, srdcovo-cievny systém, centrálnu nervovú sústavu, obličky, imunitný systém, reprodukciu a dýchanie. Je možné, že uvedené výrobky sú na trhu aj v Slovenskej republike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu