Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministri prezradili tajomstvá svojej prvej brigády: Kde a za koľko makali, to musíte vidieť!

Ministri na rokovaní vlády Zobraziť galériu (10)
Ministri na rokovaní vlády (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Všetci pracujúci dnes slávia sviatok a ani politici nie sú výnimkou. Prvý máj je medzinárodným dňom práce a máme zaslúžené voľno. Viete si však predstaviť ako začínali svoju pracovnú dráhu naši ministri? Opýtali sme sa ich, kde brigádovali a koľko si zarobili.

Minister vnútra Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (10)
Minister vnútra Robert Kaliňák  (Zdroj: SITA)

Ako mladý som brigádoval veľmi často, zo strednej priemyslovky sme chodil každú jar v rámci praxe do strojárskych podnikov, kde som robil za sústruhom. Tradične sme každú jeseň chodili na zemiakové brigády do Kraskova. Okrem toho som brigádoval na vykopávkach na Devíne. Ak si dobre pamätám, tam som zarobil za mesiac 1200 Kčs. Brigády som mal rád, boli to krásne časy a mám na to pekné spomienky, z nostalgie by som si to určite rád zopakoval.

Minister školstva Dušan Čaplovič
Zobraziť galériu (10)
Minister školstva Dušan Čaplovič  (Zdroj: SITA)

Brigádoval som po celé svoje detstvo na domácom hospodárstve a v rodine. Moja prvá brigáda bola na prácach na melioračnom kanáli v obci Závod. Neviem si spomenúť na to, koľko som zarobil a či vôbec, ale mám veľmi živé spomienky na to, že sme boli veľmi dobrá partia. Ak ale rozmýšľam nad zárobkom, mám pocit, že to bolo za jedlo a stravu. Oslavy prvého mája boli som si vždy povinne odpochodoval a potom som sa tešil na stretnutie s priateľmi pri dobrom pive.

Minister kultúry Marek Maďarič
Zobraziť galériu (10)
Minister kultúry Marek Maďarič  (Zdroj: SITA)

Na brigádach rôzneho druhu som si pravidelne vylepšoval svoj študentský rozpočet. Mojou prvou väčšou brigádou boli archeologické vykopávky na Vodnej veži v Bratislave, keď som bol gymnazista. Mesiac som kopal, fúrikoval, no nepamätám si už presne, koľko som zarobil, ale viem, že časť výplaty som dal mame. S lopatou občas robím aj dnes, ale už len v záhrade.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská
Zobraziť galériu (10)
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská  (Zdroj: SITA)

"Pani ministerka predávala zmrzlinu v Tempe, ale koľko zarobila si už nepamätá. Bolo to pred 24 rokmi. Určite sa jej tam páčilo, keďže miluje zmrzlinu," napísala nám jej hovorkyňa Čižmáriková.

Minister dopravy Ján Počiatek
Zobraziť galériu (10)
Minister dopravy Ján Počiatek  (Zdroj: SITA)

V lete 1989, cez prázdniny medzi strednou a vysokou školou, som dva týždne brigádoval pri vysokej peci v zlievárni ocele v českom Kladne. Zarobil som si tritisícpäťsto korún, čo bolo na tú dobu dosť. Mám z toho zaujímavé zážitky, bol to svet, ktorý som dovtedy nepoznal. Bola to veľmi ťažká práca v životunebezpečnom prostredí s úrazmi na dennom poriadku, takže teraz by som si ju už asi nevyskúšal.

Minister životného prostredia Peter Žiga
Zobraziť galériu (10)
Minister životného prostredia Peter Žiga  (Zdroj: SITA)

Spomínam si najmä na zemiakovú brigádu počas gymnázia. Bol som bohatší o 170 korún, ale najmä o študentské zážitky. Podobnú brigádu by som určite odporúčal aj svojim deťom. Zhodou okolností sa už onedlho – 17. mája - chystám na ďalšiu brigádu, upratovanie brehov Dunaja spolu s ďalšími kolegami z nášho ministerstva v rámci medzinárodnej kampane Vyčistime si Európu.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský
Zobraziť galériu (10)
Minister hospodárstva Tomáš Malatinský  (Zdroj: SITA)

"Prvú brigádumal pán minister ako žiak v Slovenskom rozhlase a účinkoval v detskej rozhlasovej hre Nezbedník. Honorár bol 30 Kčs. Určite rád by si to zopakoval, no už nie ako žiak. Ale je to možné v inej úlohe a pre dospelého človeka," napísali nám z tlačového odboru ministerstva hospodárstva.

Minister zahraničia Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (10)
Minister zahraničia Miroslav Lajčák  (Zdroj: SITA)

Ako stredoškolák som chodieval do Slovenských závodov technického skla v Devínskej Novej Vsi, s ktorými malo naše gymnázium dohodu o brigádach študentov a boli sme aj v Cementárniach Rohožník. Na vysokej škole som sa zúčastňoval takzvaných letných aktivít, ktoré boli organizované univerzitou. Pamätám si na veľmi kurióznu brigádu v Banskej Bystrici pri stavbe Roosveltovej nemocnice. Omylom tam zasypali kanalizáciu a my sme ju dva týždne hľadali kopajúc dennodenne krompáčmi. Po dvoch týždňoch prišiel traktor a ešte v ten deň sa zasypaná kanalizácia našla. Boli sme aj v konzervárňach v Uherskom Hradišti. Rád si spomínam najmä na moje brigády počas štúdií v Moskve, keď som v lete vo Vysokých Tatrách robil turistického sprievodcu pre nemeckých a ruských turistov, čím som si zároveň aktívne precvičoval v praxi nemčinu a ruštinu.

Už si presne nepamätám, koľko som zarobil. Ako stredoškolák som pracoval bez nároku na odmenu v rámci pracovnej výchovy. A ako vysokoškolák som si prilepšil k vreckovému, na drobné výdavky, aby som si nemusel pýtať peniaze od rodičov.

Na podobnú brigádu by som ísť už nemohol. Nie som typ človeka, ktorý sa vyhýba fyzickej práci, ale je naivné si myslieť, že pri súčasnom pracovnom vyťažení, by som mal čas ísť na brigádu.

Minister obrany Martin Glváč
Zobraziť galériu (10)
Minister obrany Martin Glváč  (Zdroj: MO SR)

Brigádoval som každé leto počas strednej aj vysokej školy. Moja prvá brigáda bola na stavbe a za prázdniny sa mi podarilo zarobiť cca vtedajších 2000 Kčs. Počas jedných letných prázdnin som pracoval na inventúrnom oddelení OTEX, kedy som za leto zarobil asi 1450 Kčs. V OTEXe som potom pracoval asi skoro rok, keď ma prvýkrát nevzali na právo. O rok si už ale uvedomili chybu a vzali ma. O práci viem naozaj dlho rozprávať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu